Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mackM

PRZEKAZANIE CIĘŻARNEJ INNEMU PRACODAWCY....

Polecane posty

Gość mackM

Duży Zakład, w którym pracuje moja żona, (obecnie jest w 5 miesiącu ciąży) ogłosił przetarg, aby sektorem, którym zajmuje się żona zajęła się firma zewnętrzna, warunkiem wygrania przetargu jest min przejęcie pracowników i zagwarantowanie im pracy na okres 12 miesięcy. Zainteresowane są 2 firmy, ale jedna ma szczególne szanse i jest prawie pewne, że przetarg wygra. Firma jednak mieści się w innej miejscowości co znacznie utrudniłoby dojazdy, dodatkowo nie ma pewności czy pracownicy będą zajmować takie same stanowiska, które pełnili w zakładzie. Czy jest to zgodne z prawem? Czy w tym wypadku nie ma ochrony dla ciężarnej? Kadrowa tegoż zakładu uważa, że żona będzie przekazana danej firmie bez względu na to, że jest w ciąży, może być na chorobowym, macierzyńskim, wychowawczym idzie z tymi papierami pod innego pracodawcę.

Gość benc.98
o ile ja wiem to po urlopie macierzyńskim i wychowawczym zakład ma zagwarantować powrót do pracy na wcześniejszych warunkach i na to samo stanowisko. To bez sensu żeby kobieta w 7-8 m-cu ciąży (jeśli przetarg przejdzie w maju np) musiała zmieniać zakład, jakieś dojazdy, nowe zasady wydaje mi sie że tak nie powinno być ale to moje odczucie na prawie średnio się znam:( Współczuję stresującej sytuacji!

Gość benc.98
a jeśli żona będzie na urlopie wychowawczym załóżmy 2 lata i będzie chciała wrócić do pracy a firma co wcześniej wygrała przetarg zdążyła się już np pozbyć pracowników zakładu, okres ochronny dla tych pracowników będzie skończony, czy dla tej kobiety też? ciekawam...

Gość MackM
no nic, muszę gdzie indziej poszukać odpowiedzi:(