Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Zeta1987

Oddawanie krwi itd.

Polecane posty

Kto z was oddawa艂 krew? Chcia艂abym zosta膰 dawc膮, ale s艂ysza艂am 偶e kobiety 藕le si臋 potem czuj膮 czy to prawda? I jak to tak naprawd臋 wygl膮da???

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Paluszek11
Ja oddaje krew. Moze raz sie 藕le czu艂am ale to raczej wynika艂o z ogolnej aury:) A wygl膮da to wszystko nastepuj膮co, przychodzisz do centrum z dowodem osobistym, pozniej dostajesz karte kwalifikacyjn膮 do wype艂nienia i zapraszaj膮 Ci臋 na badanie krwi i do lekarza:) pozniej jesli si臋 kwalifikujesz idziesz do miejsca gdzie pobieraj膮 ju偶 450 ml krwi:) dosjaesz czekoladki i sok:) No i to chyba tyle:) Ca艂o艣膰 trwa g贸ra godzine a 艣wiadomo艣膰 takiej bezcennej pomocy daje power na d艂ugi czas;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sinuscosinus
Ja oddaj臋 w miar臋 regularnie i nigdy si臋 藕le nie czu艂am. Idziesz do punktu krwiodawstwa, wype艂niasz formularz (we藕 ze sob膮 dow贸d), pobieraj膮 Ci 50 ml krwi do bada艅, sprawdzaj膮 czy wszystko w normie i czy mo偶esz oddawa膰 krew, a Ty w tym czasie czekasz sobie, a偶 Ci臋 poprosz臋. P贸藕niej (w Poznaniu) pijesz herbatk臋 i jesz ciasteczka czekqaj膮c na swoj膮 kolej do oddania krwi. Wywo艂uj膮 Ci臋, idziesz na sal臋, siadasz, oddajesz 450 ml, zabierasz czekolady i wracasz do domu:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sinuscosinus
oj, si臋 niechc膮cy powt贸rzy艂am.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oddaj膮ca krew nami臋tnie
Ja ci napisz臋. To nic strasznego :) Najpierw si臋 rejestrujesz i wype艂niasz ankiet臋 dane osobowe, r贸偶ne pyt. o choroby, kiedy mia艂a艣 ostatni膮 miesi膮czk臋 itp. Potem idziesz na pobranie krwi, ale takie normalne do analizy, czy jeste艣 zdrowa, jak膮 masz grup臋 itd. Potem z wynikami idziesz do lekarza. bada cie pobie偶nie, kr贸tka rozmowa i zale偶nie od wyniku analizy krwi dopuszcza ci臋 do oddania lub nie. potem idziesz odda膰 krew. K艂adziesz si臋 w pozycji p贸le偶膮cej na le偶ance, wbijaj膮 ci dosy膰 grub膮 ig艂臋 pod艂膮czon膮 do woreczka le偶膮cego na specjalnej wadze i pompujesz. Jak zadzwoni dzwoneczek na wadze, worek jest pe艂en. Pani pyta cie, czy dobrze si臋 czujesz, pozwala pole偶e膰 jak ci si臋 kr臋ci w g艂owie. i idziesz po posi艂ek regeneracyjny a potem do domu :)

Udost臋pnij ten post

W Cz臋stochowie. Brrr to z ta ig艂膮 zabrzmia艂o gro藕nie:-( Czy to boli w por贸wnaniu do zwyk艂ego pobierania krwi na badania?

Udost臋pnij ten post

Ja si臋 藕le nie czu艂am, mimo, 偶e ledwo mnie dopuszczono do oddania krwi ze wzgl臋du na wag臋. Chyba jestem przyzwyczajona do du偶ego upustu krwi :classic_cool: Za to moja kole偶anka zemdla艂a, i lekarze musieli jej nogi "pompowa膰" :D

Udost臋pnij ten post

w roznych miejscach jest troche inaczej - ja oddawalam wielokrotnie - czasem pobirali troche krwi do badan, innym razem nakuwali palec i robili szybka analize. bol jest tylko przy wbijaniu igly - taki sam jak przy pobieraniu krwi do badania - tylko sie nie przeraz bo ta igla jest duzo wieksza od tej standardowej. ja zawsze po pobraniu mialam takie uczucie jakby glodu, a raczej pustego brzucha i ciagle (do konca dnia) moglabym jesc i spac sie tez chce - moj brat tez oddaje krew i ma takie same odczucia po. Pamietaj zeby nie oddawac na pusty zoladek bo zaslabniesz, i nie 5 dni przed i po okresie (i oczywiscie w trakcie okresu tez nie mozna) dla mnie to jak nawyk - pozniej masz takie fajne uczucie, ze moglas kimus pomoc. ja najbardziej sie cieszylam, jak moja mama miala miec operacje i byla potrzebna krew, powiedziala, ze corka i syb=n oddaja chonorowo, z miejsca zrobili jej operacje, duzo lepiej ja traktowali i duzo milych slow nam sie dostalo

Udost臋pnij ten post

jak kiedys oddawalam podczas akcji na uczelni to przede mna w kolejce dziewczyna zemdlala, jak jej nakuli palec aby pobrac kroople do badan :) pozniej pielkegniarki i lekarze tam obecni mieli niezla polewke z niej ja polecam tez zgloszenie sie do bazy dawcow szpiku i kom贸rek macierzystych -znacznie uproscili procedure - dostaje sie poczta zestaw do poboru probek (takie waciki, jak do uszu, tylko sie sline z ust nimi pobiera i odsyla i juz sie jest w bazie) - mozna tez pomoc

Udost臋pnij ten post

Ja pierwszy raz odda艂am w liceum, dzie艅 przed osiemnastymi urodzinami- organizowali nam takie akcje ludzie ze szpitala wojskowego, p贸藕niej te偶 w szkole, p贸藕niej w tym偶e szpitalu wojskowym- cieszyli si臋 bo maj膮 ma艂o i moja grupa krwi jest potrzebna. W centrum krwiodawstwa wst臋p taki sam- ankieta, p贸藕niej pobranie pr贸bki- z tym 偶e w szkole i w szpitalu robili mi badania na hemoglobin臋 tylko, w centrum- szybk膮 morfologi臋. I dlatego te偶 w centrum odda艂am krew tylko raz, p贸藕niej przy morfologii wyszed艂 mi za wysoki poziom bia艂ych krwinek, kiedy powt贸rzy艂o si臋 to dwa razy pani z centrum wydrukowa艂a mi wyniki tych trzech "trefnych" morfologii i kaza艂a i艣膰 do lekarza. Lekarz mnie ola艂, ale w centrum chcieli dobrze :) A, i anemi臋 te偶 mia艂am co mi wysz艂o r贸wnie偶 przy tym. Pewnie 偶e mo偶na si臋 藕le czu膰- nie tylko przez up艂yw krwi, niekt贸rzy po prostu boj膮 si臋 igie艂 albo widoku krwi. M贸j m膮偶 nie mo偶e oddawa膰 bo s艂abnie kiedy "pompuje", kiedy艣 jak le偶a艂am na izbie przyj臋膰 widzia艂am ch艂opaka kt贸rego przywie藕li z pracy bo wcze艣niej oddawa艂 krew i zas艂ab艂, w szkole widzia艂am dziewczyn臋 kt贸ra za du偶o si臋 rusza艂a zaraz po oddaniu krwi i zemdla艂a. Mnie tam 偶adne ig艂y nie ruszaj膮 (no, mo偶e poza tym gigantem do znieczulenia og贸lnego wbijanym w kr臋gos艂up :P ). Ig艂a taka jak grubsza od kropl贸wki, powiedzmy. Za to w szpitalu wojskowym przy fotelu wisia艂 kalendarz z ciut rozebran膮 dziewczyn膮, 偶eby panowie mieli na co patrze膰. Po pierwsze, 偶eby si臋 nie denerwowali, po drugie- pracowa艂a tam piel臋gniarka kt贸rej trz臋s艂y si臋 r臋ce je艣li kto艣 patrzy艂 jak ona wbija ig艂臋 w 偶y艂臋. A ja tam si臋 denerwuj臋 kiedy nie widz臋 co mi robi膮. Upomina艂am si臋 o plakat z rozbieranym panem :) Czekolad臋, przynajmniej jedn膮, warto zje艣膰 od razu, nie bez powodu j膮 daj膮. W szpitalu w艂a艣nie mnie pilnowali 偶ebym jad艂a zanim wstan臋, bo ja taka drobniutka :D Przyzwyczajeni chyba do ch艂op贸w tam s膮. Oddawanie krwi daje Ci satysfakcj臋, mo偶liwo艣膰 pomocy innym, kontrol臋 nad w艂asnym zdrowiem, no i czekolady ( :D ) a po ilu艣 tam litrach darmowe bilety MPK (przynajmniej w Krakowie). m a d z- daj jakie艣 namiary, najlepiej stronk臋, gdzie mo偶na w ten spos贸b, "korespondencyjnie", zg艂osi膰 si臋 do rejestru dawc贸w szpiku- a mo偶e kto艣 wie gdzie w Krakowie to jest? Chodzi mi to te偶 po g艂owie. A, i rok po porodzie te偶 krwi oddawa膰 nie wolno.

Udost臋pnij ten post

Ja zawsze my艣la艂am 偶e ze szpikiem to du偶o trudniejsza sprawa. Hmm a s膮 jakie艣 skutki uboczne oddawania krwi???

Udost臋pnij ten post

Nie ma rzadnych skutk贸w ubocznych, no moze jednodniowa sennosc i male oslabienie, ale to nie zawsze. No i pragnienie :) chce sie pi膰 jak diabli :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kjdfhjgkv
Mi si臋 tylko chce zawsze strasznie spa膰 i zawsze wracam do domu, 艣pi臋 z 5h i dopiero mog臋 funkcjonowa膰 :D. No ale pami臋taj, 偶e wtedy przys艂uguje Ci jeden dzie艅 wolny w pracy/na uczelni. Nie ma si臋 czego ba膰, id藕!

Udost臋pnij ten post

C贸偶 ja chyba te偶 spr贸buj臋. Troch臋 si臋 boj臋 ale bardzo chcia艂abym zrobi膰 co艣 dla innych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chyba te偶 si臋 zdecyduj臋
od dawna o tym my艣l臋 - a dla czekolady zrobi臋 wszystko! :-D

Udost臋pnij ten post

ja te偶 kilka razy oddawa艂am, teraz mia艂am 6 miesi臋czn膮 kwarantann臋 ale w sobot臋 zn贸w id臋. dobrze si臋 czuj臋, mo偶e delikatne mrowienie w palcach n贸g i r膮k :) jestem te偶 od 10 lat w bazie danych dawc贸w szpiku kostnego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja juz oddawalam 3 razy
za drugim razem prawie zemdlalam, ale to moja wina, bo nie zjadlam sniadania i malo wypilam wody tego dnia... satysfakcja ogromna :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 krwinka23
ja pierwszy raz odda艂am w lipcu i nie 偶a艂uj臋, w sumie nic mnie nie bola艂o, i nawet dobrze si臋 czu艂am, bardziej mnie bola艂o ukucie w palce do bada艅, ni偶 te ca艂e pobieranie krwi. Nie lubi臋 tylko samego wbijania ig艂y - jakie艣 takie nieprzyjemnie uczucie obcego cia艂a - i to mnie troch臋 stresuje, ale w sumie na jedno dobrze wychodzi, bo podnosi si臋 ci艣nienie i wtedy krew si臋 szybciej pompuje. Ostatnio mia艂am polewk臋, bo wszed艂 facio sporo wcze艣niej i jako艣 mu strasznie wolno krew lecia艂a, a ja wesz艂am i po 10 min, odda艂am ca艂y woreczek krwi i facio nawet jeszcze po艂owy nie mia艂 :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestem teraz tu
Z tego co s艂ysza艂am od ludzi, kt贸rzy od wielu lat oddaj膮 krew, to nie mo偶na regularnie oddawa膰 krwi. To znaczy- je艣li przez powiedzmy 2 lata oddawa艂a艣 zawsze co 3 miesi膮ce i nagle nie mo偶esz odda膰 i musisz czeka膰 d艂u偶ej, to organizm bardzo 藕le to znosi (co konkretnie to nie pami臋tam, po prostu jest chyba bardzo z艂e samopoczucie). Organizm wtedy reaguje w stylu "jest za du偶o krwi - niedobrze". Dlatego podobno trzeba oddawa膰 w nieregularnych odst臋pach czasu, 偶eby nie przyzwyczaja膰 organizmu. Ja oddawa艂am krew w zesz艂ym tygodniu i czu艂am si臋 naprawd臋 bardzo dobrze, nie by艂am senna, zm臋czona, nawet je艣膰 mi si臋 nie chcia艂o (chyba mia艂am jaki艣 dobry dzie艅:D), tylko wchodz膮c po schodach robi艂o mi si臋 gor膮co :) tak偶e to zale偶y od cz艂owieka. I fakt - ig艂a jest troch臋 du偶a, ale zawsze mo偶na odwr贸ci膰 g艂ow臋:P

Udost臋pnij ten post