Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

PRZEPIS NA CIASTO DO PIZZY

Polecane posty

Gość

Witam.Kochani mam prośbę,czy ktoś z was zna dobry i sprawdzony przepis na pizze na grubym cieście?

40 dag mąki 2 dag świeżych drożdży albo 1 opakowanie drożdzy suszonych szczypta soli, szczypta cukru 3 łyżki oleku letnia woda do ciasta Mąke, sól, cukier i olej wrzucasz do miski. Drożdze rozpuszczasz w małej ilości letniej wody Mieszasz wszystko rękami, dolewając sobie wody, tyle ile trzeba do całkowitego wyrobienia ciasta. :) Zamiast wody można dodawać mleka. A jak chcesz grubsze ciasto, to dodaj więcej mąki i drożdzy, ale bez przesady :P Ja ciasto na pizze zawsze robie na oko i zawsze wychodzi. Przepis, który podałam jest na prostokątną blaszkę szerokości całego piekarnika :)

Gość piCCCCCCaa
oka wiec 3 szklanki maki 3 lyzki oleju przyprawy zaleznie od samku w szklance wody tak ponad 3/4 szkalnki wody rozpusc ok 30 - 50 dkg drozdzy w zaleznosci od tego jak puszyste ma byc ciasto do tego szczypta soli i czego tam sobie lubisz wymieszaj zagniec odstaw zeby wyrsolo w cieple miejsce na ok 20-30min piec w temp ok 150 stopni przez ok 20 min w sumie najlepiej obserwuj cistao

Gość piCCCCCCaa
mialo byc 4- 5 dkg drozdzy ;):D

Gość ivvvvvciarere
ja biore szklanke ciepłej wody lub mleka , rozpuszczam 1/5 paczki drożdzy , dodaje szczypte soli i cukru i do tego mąke sypie "na oko " takk zeby ciasto było miekkie i wychodzi przepyszne

Gość
Wielkie dzięki :)

Gość gość
Najlepszajest na cienkim ciescie. Ma grubym to juz placek drozdzowy przypomina.

Gość gość
Może warto spojrzeć na datę zamiast wpierdalać swój spamerski link? Zaraz cię ddosem potraktuję 🖐️