Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bjedorneczka

PROSZE POMOZCIE!

Polecane posty

Gość bjedorneczka

Mam 16 lat i dotąd stosowałam z chłopakiem prezerwatywy lecz każdy moj spozniajacy sie okres byl tak ogromnym stresem dla nas obojga ze postanowilismy ze najlepsze dla nas beda tabletki. Tylko zastanawiam sie czy ze wzgledu na moj wiek jest taka mozliwosc ze lekarz moze mi ich nie przepisac? Nie jestem jakąś krejzi nastolatką wiec prosze o normalne odpowiedzi:)

Gość bojabojaboja
Bjedorneczko, a czy jesteś świadoma, że niskodawkowe pigułki, który zapisywane są młodym dziewczynom to miesięczny koszt rzędu 30-50 zł i trzeba je łykać codziennie o stałej porze nie pomijając żadnej? Że będziesz musiała stale odwiedzać ginekologa? I czy wiesz na jakiej zasadzie działają pigułki antykoncepcyjne?

Ja bym odradzała tabletki w tak mołdym wieku. Koszt to jedna sprawa, ciągła kontrola u ginekologa to druga a ingerencja w dopiero co kształtujący się układ hormonalny to trzecia. Tabletki polecałabym raczej dorosłej kobiecie która weźmie za siebie odpowiedzialność w razie kłopotów i która jest świadoma jakie działanie mają tabsy. Jeżeli trafisz na lekarza który ci je przepisze (choć dozwolone są według prawa od 18 roku życia) to wierz mi że tego lekarza nie obchodzi twoje zdrowie tylko napychanie kasy firmom farmaceutycznym. Mój wujek jest ginekologiem- położnikiem i mam mocne podstawy wiedzy od niego (On sam przepisywał młodym dziewczynom tabletki swego czasu ale potem przychodziły do niego z różnymi dolegliwościami i ciągle chciały zmiany tabletek na inne aż w końcu ukrócił przepisywanie tabsów nastolatkom.

bjedroneczko myślę że lepiej ustalić tak dni stosunków żeby wypadały w dni niepłodne i wtedy kochać się jednak w prezerwatywie. Jeżeli prezerwatywa jest dobrze założona, nieprzeterminowana i odpowietrzona;) (przy zakładaniu ściśnięta końcówka żeby nie dostało się powietrze) to jaki problem???? Ponownie mówię: Nie wierzę żeby tak użyta i nowa prezerwatywa pękła co się często czyta na forum, raczej jest to marna forma tłumaczenia się że "postanowiliśmy zaszaleć stosunkiem przerywanym" bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.