Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xsk92

Soczewki kontaktowe

Polecane posty

Gość xsk92

Witam wszystkich. Jak w temacie mam pytanie dotyczące soczewek kontaktowych. Byłem ostatnio na badaniach u okulisty, tak normalnie, nie prywatnie. No okazało się, że wada ciągle się pogłębia, wymieniałem niespełna pół roku temu szkła w okularach i po tym niecałym pół roku wada skoczyła aż o 0,5 dioptrii i będę musiał nosić teraz -3,25. Lecz nie w tym rzecz. Poszedłem tam głównie pod takim względem, żeby zrobić sobie badania na soczewki. Zapytałem pielęgniarki, która mnie badała czy jest tutaj taka możliwość ale dowiedziałem się, że aby zrobić badanie na soczewki trzeba się umówić tylko i wyłącznie prywatnie. Mieszkam w dość małej miejscowości (25tys. ludzi) i nie ma tutaj u mnie żadnych optyków, gdzie robią takie badania bezpłatnie (tak jak w Vision Express). No ale po badaniu wzroku zawołał mnie lekarz, okulista żeby zajrzeć w moje oczy (bo zmieniałem okulistę i jak wiadomo karta pacjenta do uzupełnienia itd.) no i wziął tą swoją magiczną latarkę i ogląda moje oczy i mówi: "No oczy czyste, w porządku, nie zastanawiałeś się nad noszeniem soczewek?" No i powiedziałem mu, że głównie pod tym względem przyszedłem tutaj, ale dowiedziałem się od pielęgniarki, że to tylko prywatnie. On powiedział "Tak, tak tylko prywatnie". No i tak sobie pomyślałem, jeśli zaglądając w moje oczy zapytał mnie sam, bez powodu czy nie myślałem o soczewkach to nasunęła mi się myśl, że nie widzi żadnych przeciwwskazań po komputerowym badaniu wzroku i zaglądaniu w oczy, ale chce ode mnie wyciągnąć 50-100zł za prywatną wizytę. Być może się mylę, ale takie było moje pierwsze skojarzenie. Tak więc teraz pora na pytanie: Czy uważacie, że mogłbym spróbować na własną rękę kupić soczewki kontaktowe i obserwować reakcje oka itd.? Okulary mam na żyłkę, do tego minusy, więc szkła są co raz grubsze, i pytając u optyka ile wyniosłaby wymiana szkiełek na takie cieńsze to powiedziała, że 80zł za jedno szkło + robocizna. W sumie około 200zł. I również mnie się zapytała o soczewki itd. Więc pomyślałem, że przy założeniu, że moja wada znów za pół roku będzie większa, i szkła znów bedą do wymiany, to jeśli mam płacić 200zł za szkła co pół roku, do tego męczyć się z okularami i czekać aż szkła zostaną wymieniona kilka dni, a w tych dniach będę miał ograniczone widzenie bo bez okularów sami rozumieniecie, że wolę soczewki, i wcale mnie to dużo drożej nie wyniesie. Proszę o opinie na ten temat, i z góry dziękuję za wszystkie komentarze.

Gość gupeek
lepiej jednak podjedz do wiekszego miasta, wejdz do calonu optycznego i niech specjalista dopsauje Ci soczewki. wazna jest nie tylko ich moc, ale takze srednica, promien krzywizny - sam tego nie dopasujesz.

Gość atramencik123
Ja całe życie nosiłam okulary (mam "plusy"), a od kilku miesięcy zaczęłam nosić soczewki. Dla mnie rewelacja. Jeśli wada Ci się pogłębia to nie jest to problemem, bo soczewki możesz mieć np. jednodniowe lub miesięczne, ale kupić na np. trzy miesiące lub pół roku. Nie polecam zkupu soczewek na własną rękę ponieważ inaczej liczy się dane drioptle na szkle okularowym a inaczej na soczewce. Ja np. przy wadzie +5,0 mam soczewki wartości BC 8.6 DIA 14.2. Także koniecznie idź do lekarza okulisty. Ten rownież nauczy Cię zakładać soczewki, bo to proste nie jest na początku. Potem będziesz mógł jż sam sobie zamawiać.

Gość anooo
Hmm są soczewki, które mają uniwersalne krzywizny, tylko wystarczy znać moc i można sobie kupić. No ale przy pierwszych soczewkach wskazane jest jednak ustalenie tej krzywizny i w ogóle, czy możesz je nosić. Bardzo mało luzie ma przeciwwskazania żeby je nosić, tylko duże panikuje, że nie może nosić, bo do tego trzeba się przyzwyczaić, a to nie trwa dzień, czy dwa, tylko tygodnie, przynajmniej mnie tak było. W każdym razie polecam soczewki, warto zupełnie inny komfort patrzenia :).

Gość LALALA28
nie mozesz kupic pierwszych soczewek na wlasna reke do tego sa potrzepbe badania na podstawie ktorych bedzie wiadomo "rozmiar" soczewki i jakies inne pierdoly - tak wiec musisz ten raz zaplacic - swoja droga to dziwne. Ja u swojego optyka badania mam za darmo i 1wsze soczewki miesieczne za darmo za kolejne place

Gość nivea calm....
Jedź koniecznie do większego miasta na badanie. Pamiętam jak pierwszy raz miała swoje soczewki. Skorzystałam z oferty: badanie 50 zł, soczewki miesięczne gratis. I tak też zrób. Bo tam u Ciebie to jakaś paranoja. Prawie to samo badania i inne stawki? Cwany doktorek :/

Gość xsk92
No to pewnie będę musiał któregoś razu jechać do Białegostoku (bo najbliżej tu jest Vision Express) i może zrobią mi te badania. No nic :p Im więcej z tym zachodu tym bardziej mi się odechciewa tego wszystkiego, ale dziękuje mimo wszystko za opinie :) co nie oznacza, że nie czekam na kolejne ^^

Gość musisz zrobić badania
i dobrać soczewki u okulisty. Krzywizna i średnica też na dobra sprawę nie są już wyznacznikiem, bo soczewki o tych samym parametrach ale z innych materiałów układają sie zupełnie inaczej na oku. I okulista sprawdza jak soczewka leży na oku, uczy też pielegnacji i zakładania. Ja nosiłam baucha i kupiłam na własną rekę airopix, te same parametry a zupełnie inaczej leżały na oku. Okulista dopasował mi J&J o zupełnie innych parametrach i są idealne. Weź pod uwage że soczewek nie nosi się cały dzień, choć takie są, choc nie polecam. Rano do czasu aż się umyjesz i wieczorem po myciu przydałyby się okulary. Więc i tak warto je byłoby zrobić. Koszt soczewek na pół roku plus płynów w zależności od rodzaju i miejsca kupna to też koszt koło 200 zł i więcej, choć ja szczerze polecam.

Gość xsk92
"Rano do czasu aż się umyjesz i wieczorem po myciu przydałyby się okulary." Wiesz, na tyle co chodzic po domu to wystarczą mi te co mam, głównie wada mi przeszkadza w szkole, gdzie juz z 2-3 ławki mam problem, a przed maturą raczej by się przydało widzieć wszystko ^^ no i w domu przy oglądaniu telewizji ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby siedzieć dalej. "Więc i tak warto je byłoby zrobić. Koszt soczewek na pół roku plus płynów w zależności od rodzaju i miejsca kupna to też koszt koło 200 zł i więcej, choć ja szczerze polecam." To też zależy jakie soczewki, bo kiedyś rozmawiałem ze znajomym okulistą, który powiedział, że opłaca się kupować soczewki np. przez allegro. Wynoszą dużo taniej, a są takie same jak w sklepie. Nasuwa się pytanie dlaczego taniej? Bo nie jest nakładana na towar jakaś tam marża. Więc wyrabiałbym się w troszkę niższych kwotach :p

Gość xsk92
@Edit Wiesz, na tyle co chodzic po domu to wystarczą mi te co mam, głównie wada mi przeszkadza w szkole, gdzie juz z 2-3 ławki mam problem, a przed maturą raczej by się przydało widzieć wszystko ^^ no i w domu przy oglądaniu telewizji ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby siedzieć BLIŻEJ. bliżej nie dalej :p

Te 200 zł podałam jako cene z allegro. Sama tam kupuje, mam soczewki J&J dwutygodniowe ale noszę miesiąc - okulista powiedział że spokojnie tyle można. Zapas soczewek na pół roku, plus płyn plus przesyłka wynosi mnie w okolicach 170 zł. Gdybym chciała kupować u optyka zapłaciłabym około 280 zł. Oczywiście są tańsze soczewki np B&L ale niekoniecznie muszą ci pasowac i sa starszej generacji, oko szybciej się w nich wysusza i męczy. Ja byłam zadowolona do czasu gdy spróbowałam J&J, droższe ale komfort o niebo lepszy.

Gość xsk92
:) No najważniejsza jest wygoda :p ale będę starał się i w cenie jakoś wyrabiać. Poza tym mam zamiar używać kwartalnych oczywiście jeśli lekarz na to pozwoli, jeśli nie - pozostają miesięczne. No ciekawe jak w innych bo różne są zdania na ten temat. Jedni mówią że dwutygodniowe tylko i wyłącznie 2 tygodnie inni jak w Twoim przypadku, że miesiąc. Pozostaje pytanie komu wierzyć? ^^ No nic jakoś to będzie :p PS. Kwartalne, wg mnie w porządku soczewki z allegro: 12zł sztuka, 24zł para + płyn + przesyłka i okolo 70-80zł na 3 miesiące :p

Gość xsk92
No są jeszcze tańsze, ale mają niższy stopień uwodnienia. Chociaż ostatnio czytałem, że im dłuższy okres noszenia soczewki to w pewnym sensie lepiej bo nie ma takiego zbiałczenia czy jak to tam. Ekspertem w tych sprawach nie jestem więc mogę się mylić. Mimo wszystko idzie się jakoś wyrobić i w cenie i w komforcie :D Bo okulary to juz mnie męczą :p

Gość xsk92
Wybaczcie, że tak 3 posty pod sobą ale nie widze tu możliwości edycji ^^ Właśnie jak wyżej wspomniałaś B&L są najtańsze i przeważnie stopień uwodnienia kwartalnych: 38,6%. A cena za sztukę do 8zł.

Gość xsk92
Wybaczcie, że tak 3 posty pod sobą ale nie widze tu możliwości edycji ^^ Właśnie jak wyżej wspomniałaś B&L są najtańsze i przeważnie stopień uwodnienia kwartalnych: 38,6%. A cena za sztukę do 8zł.

Noszenie soczewek kwartalnych nie jest polecane przez okulistów, bo na każdych soczewkach tworzą się osady białkowe, które trudno usunąć, więc na kwartalnych pod koniec noszenia będzie ich sporo. Przy soczewkach z dlugim okresem noszenia łatwiej o infekcje i wysuszenie, zwłaszcza jeśli chcesz nosić codziennie przez cały dzień. Najbardziej popularne sa miesięcze i dwutygodnoiwe. Z kolei dzienne są dla osób które mają bardzo wrazliwe oczy

ja tez polece soczewki, ale tez nie radze samemu dobierac. co do stopnia uwodnienia to zalezy tylko i wylacznie od oka. Mialam dlugo J&J Acuvue Advance i bylo dobrze a pozniej zaczely mi bardzo oko podrazniac i zmienili mi na J&J Acuvue Oasys i jest o niebo lepiej. tak wiec nawet tej samej firmy i te same parametry a moze byc olbrzymia roznica. ja mam 2 tygodniowe ale tez mi powiedzieli ze do miesiaca moge uzywac. wiadomo jak zaczyna podrazniac oko to wymieniam zwykle po 2-3 tyg

no tak, jak się zaczyna nosić szkła kontaktowe to ich dobór powinien być skonsultowany z lekarzem, ale też można zajrzeć tutaj http://szkla.com/filmy.html , żeby mieć już jakiś ogląd na to, jakie soczewki wybrać. Jeśli chodzi o firmę soczewek to moim zdaniem jednymi z lepszych są soczewki acuve;) I na twoim miejscu wybrałabym te soczewki;)

Gość biologg
bzdura, mozesz kupic soczewki na wlasna reke. mi lekarz nie zrobil zadnych badan i powiedzial ze moge nosic soczewki, zajrzal mi tylko w oczy tak jak ten twoj. ja od razu siegnelam po soczewki, chociaz wade mam mala (-0,75) i nawet nie mam okularow. nie sluchaj tych ludzi co Ci mowia o krzywiznach bla bla bla bo to sa bardzo niskie parametry i moja kumpela nosila soczewki o roznych krzywiznach i nie odczuwala roznicy. Zreszta lekarz czesto nawet nie sprawdza tych parametrow. Ludzie panikuja bezsensownie :D masz moje blogoslawienstwo na soczewki:p

Ja jednak polecam Ci najpierw wizytę u specjalisty. Nie powienieś tego robić na własną rękę. Prawda jest, że większośc osób nosi soczewki o parametrech BC 8.6 i DIA 14 - to standard, i większości pasuje, ale nie wiesz na pewno jak będzie z tobą. A jeśli wybierzesz sobie za ciasną soczewkę to oko ci się będzie męczyło a jak za luźną to bedzie ci chodzić po oku i też to będzie niekomfortowe. Na początek najpierw poczytaj sobie więcej o soczewkach i zobacz sobie filmiki z tej stronki http://szkla.com/filmy.html dowiesz się trochę o noszeniu i pielęgnacji soczewek.

sam sobie nie mozesz dobrac soczewek bo: - soczewki sie nosi slabsze niz okalura - badanie, czyli dobranie soczewek nie polega tylko na obejrzeniu oka ale na zmierzeniu jego krzywizny i dobraniu promienia soczewek, w VE rowzniez przymiezasz 2 rozmiary i sprawdzasz, w ktorych lepiej sie czujesz - dodatkowo przewaznie nie sprzedaja soczewek bez badania, np w VE nawet jak masz swoje badania to i tak robia wlasne

Gość erreal
Sama już nie wiem. W sumie jak pójdę do optyka po soczewki, ok pierwsze miesięczne gratis, ale co później ? Jakoś nie chce mi się wydawać kasy na miesięczne wizyty, wolałabym kupić je w internecie. Czy jak kupie w necie, to też będę musiała jeździć do optyka na co miesięczne wizyty ?

Gość 67h68u658j65
nie musisz robisz zadnych badan po tym pierwszym, po prostu zachowaj listki od fiszek w ktorych sa zamkniete soczewki lub zapisz sobie parametry i bedziesz je podawal w sklepie caly czas, nikt nigdzie nie odmowi ci sprzedazy soczewek,to smieszne:D

Gość 67h68u658j65
ale oczywiscie najlepiej chodzic do okulisty co pare miesiecy zeby badac oczy,ale co miesiac ani przed kupnem soczewek nie jest to absolutnie potrzebne:)

Gość do okulisty na kontrolę
przy soczewkach chodzi się 1-2 razy w roku. Nie ma potrzeby częściej. Soczewki można kupić w każdym salonie optycznym, tylko musisz znać firmę, moc i rodzaj soczewek. Najlepiej niech okulista ci zapisze te rzeczy na kartce, albo właśnie zostawi listki od pojemniczków.

Gość erreal
Czyli że mogę tak poprostu pójść do optyka na wizytę, i nie przychodzić, tak jak mi kazał . [ Mówił ze raz na miesiąc muszę ]

Gość do okulisty na kontrolę
Nie musisz chodzić co miesiąc - zdzierca moim zdaniem. Jedynie spotkałam się z sytuacjami kiedy okuliści mówili, żeby po pierwszym miesiącu przyjśc na kontrolę żeby sprawdzić czy wszystko w porządku, ewentualnie wtedy jak w soczewkach nie czujemy sie komfortowo i przydałby się jednak zmiana na inne. Ale żeby stale co miesiąc płacic za wizytę? Pierwsze słyszę

Gość erreal
Mam już te soczewki ale jest jeden problem. Soczewki są dobrze dobrane i za dnia widze dobrze, ale wieczorami [lub czasami nawet w dzień] jedno oko się rozmazuję. Jak mrugnę jest lepiej lecz już po paru minutach znowu. Czy mam z tym iść już do okulisty ?

Gość iwka36
Nosze soczewki od 15 lat i jestem zadowolona a nosze +8 i +9 . Komfort widzenia

a jakie macie parametry soczewek?? czy okaże się że każda osoba ma te same parametry??:)