Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hunnie

jak się uczyć....(?)

Polecane posty

oho, a jedynym statkiem jaki przezyl podróż dookoła swiata byla "victoria" plynal nim magellan :D ale zginal na filipinach..:D no a kolumb hmm.. wiem o nim ze byl przekonany ze odkryl indie..:D ale cos mu to nie wyszlo..;)

to akurat trafiłam z tym Kolumbem. Ja tez mam probleme z uczeniem sie historii, kiedy uczyłam sie o dacie wybuchu jakiejs wojny to pisałam date stylem jakby te literki wybuchały itd:D Własnie cos takiego mialam na mysli piszac "absurdalne rysunki". mnie pomagało:D

Gość a co to za tematy
Że Victoria to nie wiedziałam :) Jakich masz tam wymienionych innych podróżników? Amerigo Vespucci pewnie, innych nie pamiętam :/ O Lutrze oglądałam film, pamiętam tyle, że w czsie wywołanej przez jego inwencję brutalnej wojny religijnej on sam siedział sobie w twierdzy i czytał PŚ :)

miminikna no trafiłaś :) teraz musialabym pisac zatopione literki.. albo mega artystyczne.. ( jesli chodzi o sztuke np. leonarda da vinci ) :p

a co to za tematy.. hmmm mam o vespuccim ze udowodnil ze wtedy kolumb nie odkryl tych indii.. tylko ze to jest jakis nieznany nowy kontynent :D no o tym magellanie ze sebastian del cano oplynal ziemie... o szok! pomylka.. nie magellan na victorii tylko ten sebastian ;/ łoł. zapamietam :p mam o bartalomeo diazie ze odkryl przyladek dobrej nadziei vasco da gama.. i o podbojach pizzara i carteza :(

ale moj nauczyciel jest pogrzany. przysiegam.. wszystkiego moge sie na spr spodziewac

Gość a co to za tematy
Ok poczytałam sobie przyczyny odkryć: najłatwiej zapamiętać: wszystko przez Arabusów - jak i dzisiaj :) (może to niepoprawne politycznie itp. ale chyba łatwiej zapamiętać i skojarzyć). Więc: a) Arabowie przegrali na płw. Iberyjskim, zostali stłamszeni, stąd bezrobocie wśród rycerstwa i "głód ziemi". b) Turcy zablokowali drogę na bliski wschód tudzież do Indii (w odróżnieniu od Arabów rośli w siłę) - więc trzeba szukać innej. Słowem - wszystko dzięki Islamistom.

Gość a co to za tematy
coś mi się nie dodają posty :( Ok poczytałam sobie przyczyny odkryć: najłatwiej zapamiętać: wszystko przez Arabusów - jak i dzisiaj :) (może to niepoprawne politycznie itp. ale chyba łatwiej zapamiętać i skojarzyć). Więc: a) Arabowie przegrali na płw. Iberyjskim, zostali stłamszeni, stąd bezrobocie wśród rycerstwa i "głód ziemi". b) Turcy zablokowali drogę na bliski wschód tudzież do Indii (w odróżnieniu od Arabów rośli w siłę) - więc trzeba szukać innej. Słowem - wszystko dzięki Islamistom.

dziękuję za zaangażowanie i pomoc..:) ja własnie jestem na drugim temacie. o przemianach gospodarczo-spolecznych. inflacja-..czyli ze pieniadz słabnie.. dualizm gospodarczy- podzielony jest na europe zachodnią __ europe srodkowa i wschadnia. i w tej zachodniej mieli lepiej. rozwoj miast i w ogole zamoznosc chlopska .. a w srodkowej i wschodniej ograniczone role miasta, spadek wydajnosci produkcji. Hm. i teraz jakies smieszne regułki.

Gość a co to za tematy
Kolejność chronologiczna jest taka: 1. B. Dias - Przylądek Dobrej Nadziei - 1488 2. Kolumb - wiadomo 3. V. da Gama - też Przylądek Dobrej Nadziei, który opłynął - 1497 4. A. Vespucci - w końcu Ameryka - 1499 5. Cabral - Brazylia - 1500 No więc drogą skojarzeń zapamiętujemy kolejność tak: Cameron Diaz (1) aktorka poszła do porucznika Colombo (2) i zaśpiewała gamę (3) w majtkach Versace i staniku Gucci (4) za rolę w serialu Kobra (5). itd.

Gość a co to za tematy
Dualizm to chyba łatwo zrozumieć, bo jego skutki widać do dzisiaj - Europa Wsch. - wsioki (źródło zboża i innych płodów rolnych dla Zachodu, gospodarka folwarczna, mniejsze znaczenie miast) - Europa Zach. - pełna cywilizacja, elegancja Francja (rozwój miast, rzemiosła, urbanizacja). Granica podobno przebiegała na Łabie.

Gość a co to za tematy
Dziękuję :) ale mam nadzieję że przeplatasz dyskusję patrzeniem do notatek? :)

dokładnie na łabie. zrobiłam sobie taki szkic po lewej europa zach. po prawej wch. i srod. a pomiędzy narysowałam niebieską rzeke łabe. to już opanowane. teraz jestem na etapie procesu grodzen, systemu nakladow, kapitalizmu, gieldzie oraz na plodozmianie. takze regułeczki.. :(

dokladnie. cale biurko i prawa czesc klawiatury mam w notatkach, zeszytach i ksiazce. zerkam i zapisuje sobie to co Ty mi tu piszesz. (wlasciwie to dopisuje)

Gość a co to za tematy
proces grodzenia - bo Angole są leniwi, więc dopóki nie mieli emigrantów wymyślili że zamiast robić w polu będą hodować owce, bo niewiele trzeba robić i można się pobzykać jak w Tajemnicy Brouback Mountain. (nie jestem zboczona i niepoprawna politycznie, tylko celowo podaję takie skojarzenia, bo łatwiej zapamiętać). system nakładu - dostaniesz ode mnie za darmo szklarnię i cały sprzęt do hodowli marychy - a za to będę u Ciebie kupować ze zniżką. - obustronnie korzystne. kapitalizm - to ulubiony system Janusz Korwina Mikke, który uważa, że państwo do niczego się nie miesza, tylko handlujemy, konkurujemy ze sobą i zatrudniamy pracowników jak sobie chcemy, bez żadnych przepisów i ograniczeń - jego zdaniem rynek wtedy sam się wyreguluje i będzie idealnie. Istnieje tylko w jego głowie. płodozmian to chyba łatwe - zmiana płodów na danym kawałku ziemi. PS - Kapujesz? (to skrót od: P-proces grodzenia, S - system nakładu K - kapitalizm P- płodozmian)

to teraz wezmy renesans. przypada na XV/XVI wiek w kulturze. cechy: - fascynacja kultura antyczną. - przelom w mysleniu.. no czyli ze czlowiek mogl wreszcie decydowac o sobie i swoim zyciu. - wazna byla natura. humanizm- zainteresowanie czlowiekiem.. wzrosło ofc. i teraz tak: NAUKA kopernik- astronom galileusz- fizyk i astronom giordano bruno- wloski filozof SZTUKA leonardo da vinci " wieczerza panska" michal aniol donatello- rzezbiarz lubił gołe baby bramante- bazylika sw. piotra LITERATURA szekspir ariosto rabelais. to mam w notatce odnosnie humanizmu

Symonia- kupowanie urzedow koscielnych nepotzym-faworyzowanie krewnych badz bliskich znajomych przy obsadzaniu wyzszych stanowsik- nie kumam. i wiem ze: aleksander VI zajmowal sie polityką juliusz II popieral artystow leon X to ten od nepotyzmu jan hus (?) glosil reformacje koscielna a reformacja w niemczech zaczela sie od tego ze zaczeto sprzedawac odpusty :P a fryderyk mądry byl na tyle madry ze przelozyl biblie na niemiecki :P i moje ulubione daty: 1524-1525- krwawa wojna 1531- wojna domowa 1555- pokoj w augsburgu 1517- wystapienie lutra 1534- akt supermacji (?) 1572- noc. sw. bartlomieja (?) kalwin mial wszystko w nosie i nie wierzyl ze chleb i wino przemienia sie w krew i cialo. hmm..

Gość a co to za tematy
Renesansu chyba nie muszę tłumaczyć :) - dość mieli modlenia się po 1000 lat średniowiecza - woleli wrócić do antyku i malować gołe baby (nimfy, motywy mitologiczne), niż matki boskie oraz czytać po łacinie nie biblię tylko wiersze o miłości i seksie (a pełno tego jest u Owidiusz np.). Woleli też interesować się człowiekiem, a nie bogiem, bo to łechtało ich ego. Oprócz łaciny zaczęli się uczyć greki (pewnie dlatego żeby było więcej erotycznych tekstów do poczytania) i hebrajskiego (żeby czytać biblię w oryginale i mieć się czego czepiać w sporze z kościołem - co się przydawało w dobie reformacji). Pionierem w tej dziedzinie był Petrarka (babskie nazwisko, stąd to zainteresowanie gołymi babami). Wzrost roli języków narodowych- komu się chce uczyć, jak można pisać po polsku i szlachetnie dorobić sobie ideologię, że "Polacy nie gęsi". Kopernik - co wymyślił wiadomo. Mieszkam w Łodzi - jedną z atrakcji turystycznych tego miasta jest cegła z czasów Kopernika (1473-1573) z odciśniętą psią łapą wmurowana w bramę przy ulicy tegoz Kopernika. Wszystkie ważne daty kończą się na 3: 1473 - urodził się 1543 - opublikowano "O obrotahc sfer niebieskich" i zarazem Kopernik umarł (i dobrze bo mniej dat do zapamiętania) Galileusz - znany z tego że popierał Kopernika. Miał o tyle lepiej od G. Bruna że go nie spalili tylko do końca życia miał areszt domowy i musiał odmawiać psalmy co tydzień (jak mówi ciocia Wikipedia). Jego doświadczenia z dziedziny mechaniki polegały przeważnie na rzucaniu różnymi rzeczami z wieży w Pizie, co robiąc całe życie wymyślił bardzo odkrywczo: że im coś jest cięższe tym szybciej spada oraz, że jeśli na ciało fizyczne nie działają żadne siły to nic się z nim nie dzieje (bądź pozostaje w spoczynku bądź porusza się jednostajnym ruchem nie przyśpieszając ani nie zwalniając). Wynalazł termometr. Giordano Bruno - spłonął na stosie za heliocentryzm, warto go zapamiętać bo wystąpi również w przerabianym w szkole wierszu Czesława Miłosza "Campo di Fiori" - to nazwa placu w Rzymie gdzie go spalili w 1600 r. - rok łatwy do zapamiętania. Rabelais - jakbyś miała kiedyś okazję to poczytaj "Gargantuę i Pantagruela" - to taki XVIwieczny Glen b - ciągle pisze o kupie i seksie, tylko w owych czasach było to o wiele bardziej szokujące. W odróżnieniu od glena miał w tym wyższy cel - chciał pokazać, wyśmiać feudalizm i średniowiecze.

eh, skąd Ty się wzięłaś i jak Ci się odwdzięczę? :) teraz to wszystko co napisałaś przeczytam pare razy..:) potem moje notatki, na koniec w lozku to co w ksiazce tak na dobranoc. a jutro od 7 znow tu zawitam i bd czytac Twoje notatki..:) jesteś wielka wiesz..? nawet nie wiem jak Ci dziekowac 🌻

Gość a co to za tematy
daty: na początku każdej jest 15 więc przynajmniej tu się nie trzeba wysilać 1517- wystapienie lutra - tez było 95 a więc powtarza się 5, a 9 to suma pozostałych cyfr z daty 7+1+1 1524-1525- wojna chłopska w Niemczach, jak wspomniałaś krwawa - w wieku 24 i 25 lat ludzie kończą studia i idą na bezrobocie i są jak Ci chłopi - niezadowoleni z systemu najchętniej wszcżęliby krwawe jatki 1531- 31 to o dwa lata mniej niż wiek chrystusowy - protestanci zorganizowali sobie ligę obronną w mieście o pięknej nazwie Schmalkanden (szmal kandydat - inaczej nie zapamiętałabym tej nazwy) 1546- to ta wojna podczas której Luter - główny winny tej całej krwawej jatki i tragedii dla wielu rodzin, które miały w dupie religię, wypiął się i siedział w twierdzy studiując dalej pismo. 46 - wolna to 40 rozbójników (u Alibaby) + 6 jako cyfra szatańska 1555- pokoj w Augsburgu - zbuntowane księstwa zostały protestanckie - 1555 to symbol zwycięstwa nad Szatanem - bo inaczje byłoby 1666, a 1555 to na złość Szatanowi zrobili. 1572- noc. sw. bartlomieja - rzeć hugenotów - należy kojarzyć z potworkiem Hugo dawniej występującym w telewizji. Hugiem interesowały się najwyżej dzieci 7letnie, ale częściej 2letnie (72). PS Dobrze że piszę na pomarańczowo, to jak dostaniesz pałę nie będziesz mogła się do mnie przyczepić :P

Gość a co to za tematy
Niom też muszę już iść spać. Mam nadzieję że pomogłam - mam sporo mojej roboty (dopiero na sobotę) i wyszukuję sobie różne zajęcia, żeby tego nie robić, więc to raczej Ty mi pomogłaś :) Powodzenia życzę.

a jak pozytywną, to nie wiem jak Ci bede miała podziekować. cóż, bede się kierowac nickiem " a co to za tematy" :D

dziękuję Ci serdecznie, pomogłaś mi i to bardzo! :) 🌻 trzymaj się..:)

Gość karmelowa szminka
jak wrócisz ze szkoly napisz jak Ci poszło:) Jestem bardzo ciekawa

wróciłam. ogólnie facet zrobił afere bo ksero w szkole się zepsuło :) opaczność Boska :D i przełożył sprawdzian na wtorek. ciesze się niezmiernie. mam troche wiecej czasu na nauke..:) a wczorajsza pomoc kolezanki mi bardzo pomogla :) takze nic sie tu nie zmarnuje.. :) UFFF... 😍

Gość karmelowa szminka
to chyba dobry znak :) u mnie także został przełozony, na po świętach :D opatrzność boska....