Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość albo bedzie chciala

sok z brzoza

Polecane posty

Gość albo bedzie chciala

Sok z brzozy jest eliksirem zdrowia dla osób borykających się z problemami kamicy nerkowej. Pobudza on wydalanie moczu, poprawia czynność kanalików nerkowych i dlatego był niegdyś, ze znakomitym efektem, stosowany w zapobieganiu tworzenia się kamieni i piasku w drogach moczowych. Polecam go również wszystkim, którzy zjadają duże ilości białka zwierzęcego, ponieważ stanowi to potencjalne zagrożenie odkładaniem się w złogów moczanowych i szczawianowo-wapniowych w układzie moczowym. Poza tym działa on również napotnie i stymuluje prawidłową czynność wątroby. Z tego powodu wiosenne kuracje sokiem z brzozy uważano, za ważną terapię oczyszczającą, którą zalecano chorym na reumatyzm i skazę moczanową Usuwa on także szkodliwe produkty przemiany materii, pomaga przy zaburzeniach wątroby, chorobach płuc i tarczycy. Wspomaga również leczenie dróg moczowych, pęcherza i kamicy wypłukuje z przewodów pokarmowych złogi. Sok z brzozy wzmacnia i odmładza organizm, wspomaga odchudzanie i uzupełnia naszą codzienną dietę. Sok brzozowy jest nietrwały. Już po dwóch, najwyżej pięciu dniach kwaśnieje i nie nadaje się do spożycia. Są różne metody jego konserwacji - ja stosowałem najprostszą, wygotowywanie nadmiaru wody. Na piec w kuchni stawiałem duży garnek, do którego dolewałem soku. Sok się gotował i wyparowywał wodę aż powstał syrop, bardzo smaczny jako dodatek do herbaty i nie tylko. Przy tej metodzie należy pamiętać, że jeśli w danym pomieszczeniu jest jakiś wyczuwalny zapach, np. myszy, chemikaliów, benzyny itp. to po kilku dniach zgęstniały sok będzie śmierdział i nie będzie się nadawał do spożycia. Jako ciekawostkę mogę podać, że Rosjanie w warunkach domowych fermentują sok w beczkach stojących w piwnicach. Do beczki nasypują warstwę nasion owsa, które szybko kiełkują. Sfermentowany sok zlewa się przez otwór w dolnej części beczki. Według tradycyjnej medycyny chińskiej świeży sok brzozowy działa oczyszczająco i dostarcza ogromne ilości energii życiowej. Ma on rewelacyjne właściwości oczyszczania wątroby, daje wspaniałą elastyczną skórę, leczy trądzik, przyspiesza porost włosów. Do pielęgnacji włosów stosuje się go zewnętrznie w połączeniu z alkoholem w proporcji 1 : 1. Czas trwania kuracji może być dowolny, nie ma obawy przedawkowania. Medycyna naturalna leczy świeżym sokiem brzozowym podagrę, artretyzm, dnę (reumatyzm), szkorbut, obrzęki, anemię po zranieniach, długo nie gojące się rany, wrzody różnego pochodzenia, anginę oraz stosuje jako środek moczopędny i ogólnie wzmacniający. Zewnętrznie przy egzemach oraz do mycia twarzy przy wągrach i plamach. Zaleca się nie przekraczać 3 szklanek soku wypijanego w ciągu dnia. a tu jest pokazane jak sie sciaga sok z brzoza http://www.herbar.pl/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować