Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość info dzień

Pedofilia w Kościele Katolickim Co sądzicie o tuszowaniu zjawiska

Polecane posty

Gość Nie wiem na jakiej podstawie
twierdzisz, że dzieci w szkole sa molestowane To kompletna bzdura i nie wiem dlaczego rzucasz sobie bezpodstawne oskarżenia Tym chcesz usprawiedliwić pedofilie wsród księzy rozumiem, ale to zła droga , która prowadzi do nikąd i swiadczy tylko o tobie . Na tej zasadzie mogę kraść bo inni też kradną, mogę mordować bo przecież inni też mordują :-D :-D :-D Może zaczni mysleć zanim coś napiszesz, myslenie wbrew pozorom nie boli. Jak dzieci są molestowane w placowkach wychowawczo-opiekuńczych to w tych , które prowadzi KK - tutaj zgoda Notowania papieża lecą na łeb na szyję http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Notowania-papieza-leca-na-leb-na-szyje-,wid,12127602,wiadomosc_video.html Na zachodzie zamyka się KK, liczba wiernych spada na łeb na szyję i pewnie to wg ciebie wina wiernych a nie hierarchów KK Wiadomo, że po aferze pedofilskiej na świecie liczba wiernych będzie nadal spadać i to mnie nie dziwi Piszesz, że komuna nie zniszczyła Kościoła, ja powiem więcej za czasów PRL-u kościół miał się bardzo dobrze, kościoły w Polsce powstawały jak grzyby po deszczu. Mało tego nie kto inny tylko właśnie jak wiemy hierarchowie KK byli konfidentami i władza dokładnie wiedziała co się dzieje na tym polu. Dzisiaj ci konfidenci (Judasze) nadal są w KK i mają się nadal bardzo dobrze. Myślisz, że wiernym jest to obojętne Zakłamanie, obłuda, chamstwo, pycha, blichtr, bałwochwalstwo, ukrywanie przestępców ... są na porzadku dziennych. Czy taki kościół, z takim obliczem ma szansę na przetrwanie, bo jak wiemy, nie ma już tego " prostego ludu", który wszystko kupi .

Gość wawusia ... przecież ty
nie chodzisz do kościoła, nie chodzisz do spowiedzi jak pisałeś, w duupie masz wszystko - tak mówisz więc co ty piszesz o Shatynie Poza tym takie kompletne małe nic jak ty mówi o Shatynie - nadal ośmieszaj się Wszyscy ciebie już ignorują, a ty masz tak zakuty łeb, że ciągle to do ciebie nie dociera Weź się do roboty chłopcze

Gość Najgorsze co można dzieciom
zrobić to dać dzieci pod opiekę KK "Biskup chłostał nas trzepaczką do dywanów" [Obecny katolicki biskup Augsburga Walter Mixa miał w latach 70. i 80. nadużywać przemocy wobec wychowanków domu dziecka - poinformował niemiecki dziennik "Sueddeutsche Zeitung" powołując się na relacje ofiar. Diecezja odrzuca oskarżenia. "Chwycił mnie za bluzę, wyciągnął z łóżka i kilka razy uderzył zaciśnięta pięścią w ramię" - opowiada niemieckiej gazecie 48-letnia dziś Hildegard Sedlmair, która ponad 30 lat temu, jako 15-latka mieszkała w centrum pomocy dzieciom i młodzieży pod wezwaniem św. Józefa w Schrobenhausen w Bawarii. Przebywające tam dzieci pochodziły głównie z rodzin patologicznych. Mixa był w latach 1975-1996 proboszczem w Schrobenhausen. Oprócz Sedlmair nadużywanie przemocy zarzuca biskupowi także czterech innych wychowanków tamtejszego domu dziecka. Osoby te złożyły oświadczenia pod przysięgą. Twierdzą, że Mixa policzkował dzieci, bił je pięściami po ramionach oraz chłostał po pośladkach trzepaczką do dywanów albo laską. W trakcie wymierzania tych kar miał dzieciom mówić m.in., że wypędzi z nich szatana. Mixa został w 1996 r. biskupem Eichstaett, a w 2005 r. Benedykt XVI mianował go biskupem Augsburga. Często zabiera on głos na aktualne tematy polityczne. W środę rzeczniczka kurii biskupiej w Augsburgu Kathi Marie Ulrich odrzuciła oskarżenia pod adresem duchownego. "Biskup Mixa nigdy i w żadnej ze swych funkcji nie znęcał się nad dziećmi" - oświadczyła. Jej zdaniem informacje dziennika "Sueddeutsche Zeitung" służą temu, by zdyskredytować "znamienitego przedstawiciela Kościoła katolickiego". Kuria rozważy podjęcie kroków prawnych w sprawie oskarżeń. Środowe doniesienia "Sueddeutsche Zeitung" to kolejna odsłona skandalu w niemieckim Kościele katolickim związanego z nadużyciami wobec dzieci w szkołach i internatach podległych Kościołowi. Pod koniec stycznia ujawniono, że w latach 70. i 80. dochodziło do molestowania w jezuickim gimnazjum im. Piotra Kanizego w Berlinie. W następnych tygodniach zgłaszały się ofiary nadużyć w kolejnych szkołach katolickich w Niemczech, w tym w przyklasztornej szkole w Ettal w Bawarii oraz w internacie chóru chłopięcego w Ratyzbonie.]

Gość Kruk krukowi oka nie wykole
... chciał wypędzać szatana z innych - a w nim diabeł siedział to przecież stare powiedzenie - KLĘCZY POD FIGURĄ DIABŁA MA ZA SKÓRĄ....

Gość KOLOS NA GLINIANYCH NOGACH
Kosciol katolicki chyli sie nieuchronnie ku upadkowi czy sie to komus podoba czy nie. Gadanie o jego niezniszczalnosci i panowaniu w nim Chrystusa jest bzdurą. Teraz nadszedl czas kiedy bedzie musial zaplacic za wszystkie zbrodnie, ktorych sie dopuscil na przestrzeni wielu wiekow. Nareszcie !

Gość Czas na zmiany ........
Czas by Kościół dostrzegł znaki czasu, zwołał Sobór Watykański III i zmienił swój styl działania i ewangelizacji, bo obecny jest już zupełnie odmienny od życia człowieka. Zmienić powinni wiele ale przede wszystkim: -znieść obowiązkowy celibat (niech zostanie dobrowolny jak w Grecko-Katolickim Kosciele) -pojednać się z polskimi katolikami z innych odłamaów, które mają Sukcesję Apostolską , a zostali przez Watykan wykluczeni -zmienić zupełnie system fuinkcjonowania seminarium. Feudalny regulamin, represje, izolacje, prace przymusowe itd. są zupełnie odmienne od mentalnosci młodych ludzi. W takich seminariach wciąż wyrzucają adeptów za posiadanie telefonu komórkowego i zabraniają od 21 się odzywać (tzwSilentium sacrum). Przełożeni powinni być najlepszymi pedagogami, a nie zwichami, którzy na parafiach przekombinowali itd. itd. O tym można grubą książkę napisać. -porządki w duchowieństwie. Jak policjant staje się przestępcą to odwołujemy go ze stanowiska w policji i z pracy w policji. Duchownych zwichów się tylko przenosi i sprawę tuszuje. Czas wywalać dziadów z Kościoła i nie psuć imienia duchowieństwa. Jest zboczeniec lub świr to out z nim i niech się leczy lub niech resocjalizuje . Trzymają tych seksistów, złodzieji i pedofilo gejów i później się dziwią , że społeczeństwa mają ich dość. -Wprowadzić cennik stały dla każdej z diecezji. Niech pogrzeb będzie kosztował np 100 zł , a nie według uznania, to samo ślub. Najlepiej by było to maks 5% miesiecznego wynagrodzenia minimalnego w PL. - Dopuścić bardziej świeckich do udziału w misji Kościoła. Utworzyć świecki diakonat, żeby ludzie ludzi zachęcali, a nie tylko duchowieństwo, a świecki co najwyżej posłuży jako ministrant czy jako szafarz pójdzie z komunią do chorych (bo ksiądz woli sobie odpocząć). -Likwidacja funduszu Kościelenego lub wprowadzenie kas fiskalnych. Każdy pieniądz w obrocie handlowym i usługowym jest opodatkowany tutaj także powinien być. Księża mają za dużo pieniędzy i przez to pokus i głupot mają wiecej. Jak ma te kilka kawałków na rękę i zero wydatków to co zrobi? Nakupi dóbr, znajdzie kochanke, kupi auto co calej wsi zazdrość wzbudzi czy będzie na dziwy chodził. Niech zarabia tyle, ile mu potrzebne do pracy, nauki, ubrania i na przeciętny samochód (FIAT nie VOLVO czy AUDI). Dużo zmian musi zaistnieć, bardzo dużo. Jeśli nie zacznie ta starszyzna biskupia działać to będzie coraz gorzej i Kościół będzie tracił swoich wyznawców (a jak wiemy już traci na całym świecie, również u nas) Ktoś powie, ze Kościół przetrwał tyle wieków i przetrwa dalej. OK ma racje, będzie trwał do Apokalipsy , ale jego nauczanie już prawie nikogo nie poruszy, nauczy i nie zbawi. Czas na zmiany dziadki biskupie. Myślę że macie na to ostatnie 20 lat, bo wpływy i posłuch się zmniejszają. Powołania także, bo na zachodzie kasy księża wielkiej nie mają (powołań jest bardzo, bardzo mało). W Polsce jeszcze młodzi (głównie ze wsi) idą za kasą, ale i to bardzo słabnie.

wawusia ... przecież ty nie chodzisz do kościoła, nie chodzisz do spowiedzi jak pisałeś, w duupie masz wszystko - tak mówisz więc co ty piszesz o Shatynie Poza tym takie kompletne małe nic jak ty mówi o Shatynie - nadal ośmieszaj się Wszyscy ciebie już ignorują, a ty masz tak zakuty łeb, że ciągle to do ciebie nie dociera Weź się do roboty chłopcze shatyn ale zaczernij sie co ty sie tak mnie boisz ciagle :D a argument ze nie chodze do kosciola to znaczy o co tobie chodzi? tzn ze nie moge nic napisac o tobie?? ty chodzaca obsesjo:D

To co wypisuje wawcia jest dla mnie całkowiecie pomijalne poniewaz to coś nie jest dla mnie jakimkolwiek partnerem do dyskusji. myslicielu z nim nie ma dyskusji skoro on uwaza ze polanski nie jest pedofilem :) bo definicja tak nie mowi :D a na zadane pyt o 5 latke do dzis nie otrzymalem odpowiedzi. to pieniacz jest ignorant i schozofrenik jesli z nim troche dluzej bedziesz obcowac zauwazysz ze pisze na ten sam temat z 10 roznych nickow udajac ze ma wielkie poparcie :) zobaczysz i uwierzysz :D to jakis dziwny typ jest ignorowany juz przez wiekszosc osob tutaj na forum i troszke wysmiewany. pozdrawiam

Gość ooooo widze , że wawusi nie
wychodzi mieszanie na innych topikach to znalazł sobie teraz miejsce tutaj i próbuje mieszać, ta niedorajda życiowa ŻAL MI CIEBIE SZCZENIAKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LEKCJE ODROBIONE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Do .....mysliciel999
Przeczytaj sobie to kilka razy, może coś zrozumiesz Koziołku Matołku [Kościół w Niemczech właśnie uruchamia specjalną infolinię dla ofiar ewentualnego molestowania. Ma to być odpowiedź na nadużycia seksualne, których dotąd bezkarnie dopuszczali się tamtejsi sukienni. Ale żeby właściwie to ocenić, trzeba wziąć pod uwagę linię obrony kościoła. Otóż kościół, nie tylko niemiecki, zazwyczaj broni się przez atak. Lansuje przeto tezę, że bzykanie dzieci to u nich marginalne zjawisko, specjalnie jednak rozdmuchane do gigantycznych rozmiarów przez nieprzyjazne i libertyńskie media. No i dzieci są też winne bo przyłażą i się narzucają. Wychodzi więc na to, że ten telefon to oni uruchomili dla siebie. Korzystać będę z niego głównie księża napadani seksualnie i molestowani przez te rozwydrzone bachory.]

Gość nie wierzę ...
wawusia znowu w akcji i tutaj chce zrobić zadymę :-D :-D :-D zobacz pod łóżkiem może tam też jest Shatyn :-D :-D :-D no i weź koniecznie lekarstwa - pamiętaj

[nie wiem na jakiej podstawie] "twierdzisz, że dzieci w szkole sa molestowane To kompletna bzdura i nie wiem dlaczego rzucasz sobie bezpodstawne oskarżenia" Ta wypowiedź w zasadzie dyskwalifikuje wiedzę o tym co się dzieje na świecie i w Polsce osoby która to naskrobała... Z statystyk. Oficjalnie dostępnych. Poczytaj doucz się. Pogadamy. Jak nie chce ci się czytać opracowań poważniejszych albo przekraczają twoje możliwości to weź dzienniki lokalne i poczytaj. Potem możesz się jeszcze zagłębić w statystyki policyjne. To nie są bezpodstawne oskarżenia a fakty. Niewygodne o których media starają sienie mówić za dużo. "Jak dzieci są molestowane w placowkach wychowawczo-opiekuńczych to w tych " Nie w prowadzonych przez instytucje państwowe. I jest bicie i poniżanie i molestowanie. Odsyłam do dostępnych materiałów. "Zakłamanie, obłuda, chamstwo, pycha, blichtr, bałwochwalstwo, ukrywanie przestępców ... są na porzadku dziennych." Tak samo jak w społeczeństwie. Wiem że to przykre że kler równa do dołu ale taka natura widać człowieka. [Najgorsze co można dzieciom] j.w. proponuje poczytać co się dzieje w polskich świeckich placówkach. Oczywiście są takie którym nie można nic zarzucić ale są takie które należało by natychmiast zamknąć. Tak samo są na świecie kościelne placówki którym nic nie będzie można zarzucić. Taki urok jest przebywania w społeczeństwie że w każdej dużej grupie mamy przekrój społeczny od ludzi "świętych" do dewiantów. I puki co nie ma mądrego który znalazł na to lekarstwo. [Czas na zmiany ........ ] Zmiany by się na pewno przydały. Przede wszystkim kościół powinien wrócić do pełnienia swojej podstawowej misji. Czy zniesienie celibatu jest posunięciem koniecznym? czy dobrym kwestia dyskusyjna w kościołach gdzie celibatu nie ma nadużyć jest więcej niż w tym "złym katolickim" Na pewno wrócenie a raczej uświadomienie i księżą i wiernym że kościół należy do wiernych mogło by wiele pomóc. Przecież cały majątek kościoła wziął się darowizn społeczeństwa. "Czas wywalać dziadów z Kościoła i nie psuć imienia duchowieństwa. " A myślisz że młodzi są tacy doskonali? Ci molestujący zazwyczaj wcale nie tacy staży byli jak zaczynali. weź to pod uwagę. "Wprowadzić cennik stały dla każdej z diecezji." Wiesz a co z tymi których na pogrzeb nie stać? Nie wiem czy wiesz że są parafie w których nawet za ślub nie zapłacisz jak ksiądz wie że jest ciężko w domu. Kościół nie powinien mieć cennika (nawet mu nie wolno) powinien się utrzymywać z datków. Oczywiście wiem że są parafie gdzie patrzą na ręce ale jak miałem kiedykolwiek się z takimi księżmi spotkać to ubijałem łapy. Nie ma takiej opcji żeby ksiądz mi KAZAŁ za coś zapłacić. Inna sprawa że ja znam ich powinności i swoje prawa więc nie muszę biadolić że ksiądz to albo tamto kazał... "Księża mają za dużo pieniędzy" A ty za mało? Wiesz wielu księży ma też pieniądze np od rodziny albo wydaja książki. I znowu znam kilku księży bogatych którzy pomagali ludziom z własnej kieszeni i to bardzo. Wiec nie generalizujcie i ie wyciągajcie tylko tego co złe. "Niech zarabia tyle, ile mu potrzebne do pracy, nauki, ubrania i na przeciętny samochód (FIAT nie VOLVO czy AUDI)." No to rydzyk o ile pamiętam miał jakieś przeciętne AUDI :D wiec o co chodzi. "A zmienia to o tyle, że w ciągu moich pięćdziesięciu lat życia" Więc po co to napisałeś ? Chciałeś się pochwalić? Jaki miałeś ukryty cel? Czy myślisz że jak ty się nie spotkałeś to to zmienia dane policji? ""Pomijając wszystkie inne aspekty w Polsce problem pedofili jest stosunkowo świeży " Poważnie tak myslisz ?" Tak w takim nasileniu jakie ma teraz to jest to problem ostatnich 20 lat. Oczywiście wcześniej też istniał ale jednak eskalacja nastąpiła ostatnio Zresztą nakłada się to z eskalacją tego zjawiska na świecie. Znowu odsyłam do materiałów naukowych i opracowań statystycznych jak również organizacji zajmujących się pomocą ofiarom. "Po prostu prawda podana wprost, dokładnie tak jak wyglada byłaby nie strawna. Prawdy w mediach (mówię o prawdzie) nie zmienia się na jakąś inną tylko podaje sie w sposób który zostannie "kupiony" przez odbiorcę..." Mieszasz się to znaczy prawdę się koloryzuje żeby nie była nudna? Skoro jest nudna to jak bardzo trzeba ją podkoloryzować żeby została kupiona? Chyba jednak nie rozumiesz na czym polega przekazywanie obiektywnej prawdy. To co piszesz jest sednem problemu, informacje o kościele są podkoloryzowane bo przekazana w sposób prawdziwy i suchy z wszystkimi szczegółami liczbami w rozłożeniu na lata z informacja ilu księży zostało skazanych była by nudna i przede wszystkim nie była by szokująca i nie wywołała by oburzenia..... To podkoloryzowanie to właśnie przemilczenie albo podanie liczb ofiar zbiorczo. A to zakłamuje prawdziwy obraz zjawiska. Na tym polega to podawanie tak żeby była kupiona. Jak tego nie rozumiesz to wybacz jesteś ograniczony. Zresztą już tu ktoś napisał że to pomówienia że w szkolnictwie jest molestowanie dzieci obecne. W TV nie powiedzieli to nie wie. A nie powiedzieli bo to za nudne bo co ta za liczba jak nauczyciel molestował jakieś jedno dziecko? No żadna a dowodów na to ze molestował więcej nie ma choć wydaje się to oczywiste. No i ofiary jakoś tłumnie nie wala do prokuratury nieraz w przypadkach w których wiadomo że ofiar było więcej ale one wolą zapomnieć niż przeżywać tą traumę jeszcze raz. A poza wszystkim powiedzieć że w kościele jest powszechne molestowanie żaden gryzipiórek się nie boi, bo nie mówi konkretnie o panu XX a ogólnie. A w wypadku konkretnego nauczyciela jak go obsmarują a się potem okaże że to była tylko wkurwiona nastolatka to będą mieli problem.... Ja doskonale wiem co ty chcesz powiedzieć i doskonale wiem jak wygląda to przekazywanie prawdy. Miałem i okazje rozmawiać z osoba robiącą taki program a ona nie pozostawiała żadnych złudzeń co do wartości większości tych programów i w dwóch przypadkach znałem dokładnie sytuacje o której mówiono w takich programach i wybacz ale ta "kupowana prawda" nijak się miała do prawdy. [Do .....mysliciel999] A ciebie co znowu ugryzło? Poczytaj sobie o sprawie którą sam zakon wysłał do prokuratury po liście ofiar wysłanym do władz zakonu. I znowu to jest przykład na to że różne osoby w kościele rożnie reagują. A tak swoją drogą poczytajcie sobie o traktowaniu dzieci w świeckich ośrodkach opiekuńczych w stanach. Dość głośny proces wytoczony przez pensjonariuszy tych domów uchylił trochę zasłonę milczenia co do warunków i traktowania dzieci. A na koniec tym którzy twierdzą ze dziecko nie może prowokować dorosłego podaje link do artykułu.... Dobrze się bawiła czy została wykorzystana? I zwróćcie uwagę na końcowy tekst. ZERO O WYKORZYSTANIU ZERO O PEDOFILII czy słusznie. No tak chciała i dupy dawała więc nie wykorzystali? Czy 13 latka wie co robi podejmując takie kontakty? Czy były one na pewno dobrowolne i czy ona mogła odmówić? I czy mogła powiedzieć coś innego? Czy tych zboczeńców było tylko tylu czy możne powiedziała tak bo bała się kolejnych 10? Pewnie macie gotowe odpowiedzi i to bardzo błyskotliwe. Ja wiem jak takie sytuacje wyglądają z strony ofiary najczęściej jest to wykorzystywanie i tak naprawdę seria gwałtów. A czy pedofilia oczywiście że tak i moim zdaniem wprowadzenia prawa które traktuje stosunek z dzieckiem jako gwałt jest jak najbardziej wskazane i to powinno być karane 25 latami. Dlaczego w tym artykule nie było napisane wprost o pedofilach? Co materiał był by za nudny? Pomyślcie na spokojnie. A gdyby "dobrowolnie" współżyła z księdzem? Jaka by była różnica? W ciężarze zbrodni dla mnie żadna ale w artykule zapewne kolosalna w końcu 13 latka z 20 latkiem nie szokuje tak jak z księdzem.... "Którego zapewne udałoby się uniknąć, gdyby pięciu dorosłych (bądź niemal dorosłych) mężczyzn pomyślało - używając do tego głowy - zanim poszli do łóżka z 13-letnim dzieckiem." http://www.pardon.pl/artykul/11246/14-latka_ktora_urodzila_w_szkole_miala_pieciu_kochankow

Zwróćcie uwagę na tytuł !!!! Miała kilku kochanków a nie kilku pedofilii wykorzystało naiwność dziecka!!!!!!

Gość antykler
"Strzeżcie się uczonych w Piśmie, którzy z upodobaniem chodzą w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w kościołach i zaszczytne miejsca na ucztach. Objadają oni domy wdów i dla pozoru długo się modlą. Ci tym surowszy dostaną wyrok". Ewangelia Łukasza 20 46-47

http://www.sjp.pl/pedofilia 13 latka jest dzieckiem a ci panowie raczej odczuwali popęd płciowy który był wystarczający do uprawiania z nią sexu. Raczej bez popędu płciowego się sexu nie uprawia dobrowolnie. A zakładam że ich 13 latka nie zmuszała. http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=pop%EAd+p%B3ciowy Więc ci panowie są pedofilami. Nie filozofuj kolego i zanim każesz sprawdzać komuś znaczenie słów sam sobie sprawdź.

Gość cytat z bloga Pani Senyszyn
Katoliccy hierarchowie idą w zaparte. Przynajmniej niektórzy. Udają, że nie rozumieją istoty pedofilskiej afery w Kościele. I odwracają pedofila ornatem. Powtarzają, jak mantrę, że prawdziwymi ofiarami są duchowni. Niewinni pasterze, którzy kochają swoje małe owieczki. Miłością wprawdzie nie zawsze czystą, ale głęboką i namiętną. Oto abp Życiński przekroczył granice wszelkiej przyzwoitości. Zamiast przyznać się do afer w polskim Kościele i na kolanach, ze skruchą błagać o przebaczenie za to, że jego koledzy po fachu uprawiają czynną pedofilię, a Episkopat Polski pedofilskich przestępców w sutannach ukrywa, metropolita lubelski twierdzi bezczelnie, że "nasi księża przeżywają bolesne sytuacje, gdy ponoszą psychologiczne konsekwencje dramatów, na które nie mieli wpływu". Abp. Życińskiego nie martwi los rzeczywistych ofiar. Nie współczuje im, nie poczuwa się do solidarności z gwałconymi dziećmi. Nie troszczy się o tych, którym na cale życie została trauma po seksualnym wykorzystaniu przez duchowego przewodnika w sutannie. O pedofilskich gwałtach kapłanów, mówi, jak o czymś, co Polski i Polaków nie dotyczy, "co wydarzyło się w odległych rejonach Irlandii czy Ameryki". Typowe odwracanie pedofila ornatem. Metropolita lubelski nawołuje wprawdzie do wspólnej modlitwy, ale bynajmniej nie za ofiary gwałtów ojców z Zakonu Pedofilów. Ten nieodrodny syn swojego Kościoła, wykonując watykańską instrukcję "Crimen Sollicitationis", liczy, że wierni "dadzą wyraz solidarności ze środowiskiem, które w szczególny sposób oczekuje na psychologiczne wsparcie". Życińskiemu chodzi - nie uwierzycie - o duchownych. Trudno o większą obłudę i bezczelność. Módlcie się dziatki za swoich oprawców. Szanowny Arcybiskupie, precz z fałszywą skromnością. Nasi duchowni nie gorsi. Też potrafią molestować i gwałcić. Dorosłych i dzieci. I robią to wcale nie rzadziej i nie mniej brutalnie niż ich zagraniczni kumple. Różnica w tym, że wciąż czują się bezkarnie i nie chcą przepraszać, bo mają wsparcie dostojników Kościoła. Takich, jak pan. Wstyd mi za pana, panie Życiński, i za panu podobnych. Przestańcie wreszcie odwracać pedofila ornatem. Ksiądz pedofil to taki sam przestępca, jak świecki pedofil. Albo i gorszy. Zakłamaną mentalność wykazuje też kard. Saraiva Martins. Uznaje, że ataki na Benedykta XVI, związane z aferami pedofilskimi w Kościele, mogą być "próbą podminowania wiarygodności takiego świętego, jak Jan Paweł II". Zgodnie z instrukcją "Crimen Sollicitationis", której santo subito JPII nie uchylił, twierdzi, że dziennikarze ujawniający sutannowych pedofilów "dopuszczają się ciężkiego grzechu, są szkodliwymi czynnikami społeczeństwa, powinni się wstydzić na równi z pedofilami". Wszyscy winni, tylko ojczulkowie z Zakonu Pedofilów niewinni. Jak dzieci, które gwałcą. W Polsce wmawia się wiernym, że trudno być katolikiem, bo katolicy są dyskryminowani. Naprawdę nie jest łatwo być katolikiem, bo w Kościele, jak nie pedofilska afera, to zlodziejska albo alkoholowa. Jak nie przestępstwa, to przynajmniej niegodziwości. Prawdziwi, uczciwi katolicy coraz częściej wstydzą się za swoich pasterzy. Przestają wierzyć w kłamliwe zapewnienia o niewinnosci sutannowych. Zamiast bezczelnych łgarstw, chcą wyzwalającej prawdy. Najwyższa pora, żeby Episkopat Polski przyjał to do wiadomości i przestał odwracać pedofila ornatem. Wierni czekają, tylko boją się mówić. Do czasu. Nadejdzie dzień zapłaty... prof. Joanna Senyszyn (18:19) 27 marca 2010

cytat z bloga Pani Senyszyn A od siebie nic nie umiesz napisać? A takie pytanie co pani Senyszyn co dla dzieci molestowanych za czasów kiedy jej partia u władzy była zrobiła? Pani Senyszyn jest bardzo barwną postacią i żeby zyskać jeszcze trochę popularności zawsze dołączy do wykrzykujących populistyczne hasła. "Wierni czekają, tylko boją się mówić. " Boją się kościoła czy oprawcy? A ofiary pedofilii ie księży nie boją się? Populizm!

Shatyn widzę że wycinanie z kontekstu i wybieranie tego co ci pasuje jest twoją metodą rozmowy. Więc wiedz że pedofile mają nieraz udane życie erotyczne z małżonkami. i odczuwają pociąg seksualny do dzieci. Definicji dziecka tu nie będę przytaczał. W prawne większości krajów tak zwanych cywilizowanych określono wiek końca dzieciństwa ( w sensie seksualności) na ok 15 lat. Przyjęto rozwiązania prawne chroniące dzieci. Automatem ludzi wykonujący jakiekolwiek czynności seksualne z nieletnimi poniżej 15 roku życia są pedofilami. Z definicji prawa. Po drugie. Nie rozumiesz albo wolisz inaczej tłumaczyć pojęcie pedofil. Bo "Pedofilia czyli pociąg do dzieci objawia się podnieceniem na widok dziecka, dość niewinnym poklepywaniem lub głaskaniem, wreszcie już nie niewinnym i karalnym „molestowaniem. Pedofil w swoim mniemaniu nie wyrządza tym dziecku krzywdy, tylko „wprowadza w świat dorosłych. " to ładnie i prosto za JKM "Pedofilia to zaburzenie preferencji seksualnych, w którym obiektem seksualnym jest dziecko, które nie wkroczyło jeszcze w okres dojrzewania, zazwyczaj poniżej 13. roku życia" Redefining the Jargon. Sexual Abuse of Children, Child Pornography and Paedophilia on the Internet: An International challenge (1999), UNESCO, Paris. " 1. dewiacja seksualna 2. zaburzenia seksualne, poleg. na skierwaniu popędu płciow. ku dzieciom 3. zaburzenia seksualne, polegające na odczuwaniu popędu płciowego do dzieci" Słownik Haseł Krzyżówkowych z dziedziny Medycyna "Pedofilia popęd płciowy do osobników nie posiadających drugo- i trzeciorzędowych cech płciowych. Statystycznie występuje częściej u mężczyzn niż kobiet." Diagnostic and Statistical Manual DSM IV [Klasyfikacja DSM-IV Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego], American Psychiatric Association (APA). "pedofilia: preferencja seksualna osoby dorosłej w stosunku do dzieci, zwykle w wieku przedpokwitaniowym lub we wczesnym okresie pokwitania. Niektórzy pedofile przejawiają skłonność tylko do dziewczynek, inni - tylko do chłopców, lub do obu płci. Pedofilia rzadko występuje wśród kobiet. Z pedofilią niekoniecznie stoją stosunki seksualne dorosłych z dojrzałymi płciowo dziećmi, chociaż nie zyskują społecznej akceptacji. Najczęściej pedofilami są mężczyźni wykazujący preferencje do dorosłych partnerów, lecz mają trudności z nawiązywaniem kontaktów i kierują swoją uwagę na dzieci." Klasyfikacja zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania w ICD-10. Opisy kliniczne i wskazówki diagnostyczne. (1997) według klasyfikacji DSM IV. Pedofilia jest w niej określona za pomocą trzech kryteriów: „A. Pojawiające się przez przynajmniej sześć miesięcy powracające, silnie podniecające fantazje seksualne, impulsy seksualne lub zachowania dotyczące aktywności seksualnej z dzieckiem lub dziećmi, które nie wkroczyły jeszcze w okres dorastania (ogólnie przed trzynastym rokiem życia). B. Fantazje, impulsy lub zachowania powodujące klinicznie znaczący dyskomfort lub upośledzenia w społecznym, zawodowym lub innym obszarze funkcjonowania. C. Osoba ma przynajmniej szesnaście lat i jest co najmniej pięć lat starsza niż dziecko lub dzieci z kryterium A. Uwaga: Nie dotyczy osób w późnym okresie dorastania będących w relacji z dwunasto- lub trzynastolatkiem (Seligman, M.E.P., Walker, E.F., Rosenhan, D.L. (2003). Psychopatologia. Poznań: Wydawnictwo Zysk i S-ka. s. 592). Według Światowej Organizacji Zdrowia WHO „wykorzystywanie seksualne dziecka to włączenie dziecka w aktywność seksualną, które nie jest ono w stanie w pełni zrozumieć i udzielić na nią świadomej zgody i/lub na którą nie jest dojrzałe rozwojowo i nie może zgodzić się w ważny prawnie sposób i/lub która jest niezgodna z normami prawnymi lub obyczajowymi danego społeczeństwa. Z wykorzystywaniem seksualnym mamy do czynienia, gdy taka aktywność wystąpi pomiędzy dzieckiem a dorosłym lub dzieckiem a innym dzieckiem, jeśli te osoby ze względu na wiek bądź stopień rozwoju pozostają w relacji opieki, zależności, władzy. Celem takiej aktywności jest zaspokojenie potrzeb innej osoby. Aktywność taka może dotyczyć: 1. namawiania lub zmuszania dziecka do angażowania się w prawnie zabronione czynności seksualne; 2. wykorzystywanie dziecka do prostytucji lub innych prawnie zakazanych praktyk o charakterze seksualnym; 3. wykorzystywanie dziecka do produkcji materiałów lub przedstawień o charakterze pornograficznym (Sajkowsa, M. (2004). Wykorzystywanie seksualne dzieci. Ustalenia terminologiczne, skala zjawiska, oblicza problemu społecznego. W: Sajkowska, M. (red.). Wykorzystywanie seksualne dzieci. Teoria, badania, praktyka. Warszawa: Fundacja „Dzieci Niczyje. s. 8-9). Klasyfikacja wykorzystywania seksualnego dzieci wg Kathleen Faller: bez kontaktu fizycznego: - rozmowy o treści seksualnej - ekspozycja anatomii i czynności seksualnych - oglądactwo (voyeuryzm) pobudzanie intymnych części ciała dziecka: - dotykanie ciała dziecka - całowanie intymnych części ciała dziecka - ocieractwo - pobudzanie ręczne narządów płciowych dziecka - zmuszanie dziecka do pobudzania narządów płciowych sprawcy kontakty oralno-genitalne: - lizanie - całowanie - stosunek oralny - cunnilingus (kontakt z pochwą) - fellatio (kontakt z członkiem) - analingus (kontakt z odbytem) stosunki udowe penetracja seksualna: - palcem - narzędziem - genitalna - analna seksualne wyzyskiwanie dzieci: - dziecięca pornografia - dziecięca prostytucja przemoc seksualna z różnymi formami przemocy: - narkotyki - alkohol - urolagnia - defekacja - inne (za: Lew-Starowicz, Z. (2000). Psychologia sądowa. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. s. 238, por. Podgajna Kuśmierek, M. (2003). Pedofilia. Zarys zagadnienia. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. s. 37). Istnieje jeszcze Efebofilia Efebofil - to osoba zainteresowana dojrzewającą młodzieżą lub osobami w bardzo wczesnym okresie dojrzewania. Trudno jest określić czy osoba jest pedofilem, efebofilem czy jest po prostu normalna. Często starszym mężczyznom podobają się bardzo młode kobiety, ale są zdolni uprawiać seks z kobietami w każdym wieku to jest to normalne zachowanie, ale jeśli mężczyźnie podobają się dojrzewające kobiety, tylko one go podniecają i nie jest wstanie kochać się z kobietami w innym wieku to jest to efebofilia. Pierwsze cechy dojrzałości mogą również nie przeszkadzać pedofilowi przez co może być mylony z efebofilem. I o tym ty piszesz mówiąc ze to nie pedofilia.

Shatyn Doucz się chłopie masz podobno już 50 lat a wypisujesz jakieś androny. Weź sobie kup parę słowników i nie opieraj się na Wikipedii bo w tej autorytety są traktowane per noga a hasła są pisane przez byle kogo. A jeśli uważasz że c panowie są "po prostu sk...mi i gnojami" to po prostu bronisz zachowań dewiacyjnych. Za samo bycie gnojem jeszcze w Polsce nie wsadzają. To jest właśnie podwójna moralność. Weź się zastanów troszeczkę bo zapędziłeś się w agresji przeciwko mnie i kościołowi a pedofilii spoza kościoła uważasz za ZWYKŁYCH skurwysynów i gnoi. I naucz się czytać definicje ze zrozumieniem.....

Gość podobna do aniola
co do obrońcy polańskiego to mam takie pytanie: jak potraktowanoby zwykłego szarego człowieka za taki czyn? choćby ta samantha miała nie wiem jakie cycki to miała twarz dziecka ; zresztą są jeszcze inne cechy które wyróżniają młodą dziewczynę od młodej kobiety mianowicie tzw 3rzędne cechy płciowe czyli stosunek długości kończyn do długości tułowia czyli proporcje. I to wyróżnia podlotki od panienek które już mają 16-17 lat.

Gość podobna do aniola
pomijając to że twarz dziewczyny w tak mlodym wieku ma grubsze rysy i inne sa proporcje jesli chodzi o oczy nos usta

Gość Do ... mysliciel999
Ciekawe, że każdy wg ciebie ma się "poduczyć" A nie czasem z tobą coś jest nie tak ! Piszesz kompletne androny i wydaje się tobie, że jesteś taki mądry tylko zapominasz o tym, że " pycha niejednego wzniosła na poziom mądrości osła" Bronisz pedofilii to widać wyraźnie, czarno na białym i stajesz nie po stronie ofiar tylko po stronie przestępców czyli pedofilii - to jest przerażające Podsumowując. Wiadomo nie od dzisiaj, że pedofilia w KK kwitnie, a księża pedofile mają się przez dziesiątki lat bardzo dobrze w tym środowisku, sa ukrywani prze kościół, a karą dla pedofilii jest przenoszenie księży pedofilów do innej parafii i nadal praca z dziećmi. TO MUSI SIĘ ZMIENIĆ I SIĘ ZMIENI, NARZEKANIE KOSCIOŁA NA MEDIA NIC NIE DADZĄ NIE MA PRZYZWOLENIA NA PEDOFILIE I NIGDY NIE BEDZIE CZY SIĘ TO TOBIE PODOBA CZY NIE

Gość podobna do aniola
co do wypowiedzi mysliciela to gdzie wy widzicie ze on broni pedofili? w którym miejscu? przeciez on pisze wyraźnie ze pedofilia to nie tylko i wylacznie kosciol katolicki ludzie nauczcie sie czytac

Gość podobna do aniola
do tej co pisze do mysliciela czyli opowiadasz sie za shatynem ktory wychodzi z zalozenia ze polanski nie zrobil nic zlego??? gratuluję podejscia

Gość podobna do aniola
a tak juz poza wszystkim to jaką dzieci mają więź z rodzicami zaufanie i pewność że nie zostaną odtrącone gdy były molestowane że nie pisną słowa....

Nie jednorazowy wyskok jak w przypadku Polańskiego tylko stała dewiacja polegajaca na pociągu seksualnym do dzieci. rozumiem ze jednorazowy moj wyskok z 5 latka to tez wybryk bedzie:D myslicielu jak widzisz udowodniklem ci jaka to dyskusja jest z tym czlowiekiem:D

co do obrońcy polańskiego to mam takie pytanie: jak potraktowanoby zwykłego szarego człowieka za taki czyn? uwaga shatyn moze blysnac ale niestety nie spodziewajcie sie na odp na nie wygodne pytanie:D

ten koles od okolo 3 lat osmiesza sie n atopiku kaczki na taczki http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4234041&start=9300 wypisuje jakies historie typu ze jest aktorem znanym czlowkiem artysta:D ze ma duzo znajomosci w szoł biznesie:D:D nie glosuje na PO on ich nienawidzi ale pod niebiosa ich wychwala w kazdym komentarzu :D jest skrzywiony na punkcie kosciola codziennie umieszcza jakies wkeljki na ten temat:D oczywiscie wedlug niego polanski nie jest pedofilem bo nie napisali tak w definicji D na pytanie jak sie nazywa czlowiekaktory gwalci 5 latke nigdy nie odpowie bo jest to tak zwane nie wygodne pytanie:D:D zapraszam na ten topik co dalem link mozna sie posmiac z niego :) ps, jest krolem smietnika jak cos nie pasuje w dyskusji od razu tam biegnie z placzem :) pozdrawiam myslicielu nie dyskutuj z debilem