Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania z zielonej doliny 24

podejrzenie cukrzycy a lekarz... pomożecie mi?

Polecane posty

Wi8tam moje problemy ze zdrowiem zaczeły się jakieś 2 lata temu gdy byłam w ciąży.Jadłam okropnie duze ilosci słodyczy, ale cukier zawsze w górnej granicy normy. często po porodzie źle sie czułam, ale rzaden lekarz nie potrafił stwierdzic co mi jest. Ostatnio podczas pobytu w szpitalu na endokrynologicznym oddziale stwierdzono że w pewnych momentach cukier trochę przekracza normę był ok 140, 135 ale nic w karcie nie napisali to ruutynowe badanie na glukometrze. kiedyś rano na oddziale źle się czułam zimne poty dreszcze, słabo. miałam 3 batony. zjadłam i od razu lepiej. za 15 minut wołają na pobranie cukru i cukier mi wyszedł tylko 100. zdziwiłam sie bo przecież zjadłam 3 batony!! insulina też wyszła mi poniżej normy. Tknięta złym przeczuciem kupiłam sobie glukometr, lekarz chyba by mi nie przepisał bez podstaw i miałam tylko 10 pasków. kiedyś strasznie źle się czułam, dreszcze, zimno, ogromna ochota na słodkie. Zmierzyam sobie cukier. wyszedł mi tylko 63!!! od razu zjadłam chyba pół cvukierniczki :P i wiecie ze od razu lepiej sie poczułam?? Podejrzewam ze moge mieć pewne zaburzenia z cukrem i pasowałoby kupić i kontrolować paski do glukometra a one sa strasznie drogie i na niewiele starczają. Ogólnie cukier mam ok, ale są momenty gdy źle sie czuję i zawsze wychodzi ze cukier albo za niski albo trochę za wysoki. Czy jeżeli pujdę do lekarza to przepiszę mi te paski do glukometru, czy to dotyczy tylkko osób chorych na cukrzycę?

znizka jest dla tych co maja chorobe przewlekla wiec chyba tylko dla cukrzykow

to co trzeba zrobić żeby właściwie mnie zdiagnozowali i stwierdzili czy to cukrzyca czy nie? Chyba regularnie mierzyć cukier ale nie zawsze xle sie czuje rano dlatego mierze glukometrem wtedy gdy zle sieczuję. Przepraszam za pisownie ale pisze jedną ręką bo usypiam dziecko .

up

cukier mierzy sie nie wtedy gdy zle sie czujesz rano po wstaniu, przed posilkiem i okreslony czas po posilku generalnie to jestes raczej niedocukrzuna bo cukrzyca to jest za wysoki cukier

Zbyt niski cukier również jest objawem cukrzycy tak więc konieczna jest wizyta u lekarza rodzinnego. Podstawowym badaniem na jakie Cię skieruje jest tzw. krzywa cukrowa, która pokazuje jak organizm wchłania glukozę.

a czy ktoś moze mi pomóc zinterpretować wyniki krzywej cukrowej i krzywej insulinowej? insulina 0' norma 8.9 do 28.4 wynik 7.26 insulina 120' 21 krzywa cukrowa 0min 98 mn/dl 120 min 80 mg/dl

miałam to badanie niewiem czy jest dobre, prosze pomózcie. Ogólnie to dobrze sie czuje ale mam dosc czesto takie napady że źle się czuje. Cukier mierze glukometrem nie mam papierków z laboratorium. ale zapisuje wyniki. teraz skończyły mi się paski, ale chyba lekarz mi ich nie przepiszę ;(

up

Takie dwupunktowe krzywe to do niczego są. Musisz koniecznie udać się do lekarza bo Twoje osłabienie może być również problemem endokrynologicznym. Nie lekceważ tego. Lekarz jak najbardziej może przepisać Ci te paski, czasem nie chcą ale jak dobrze pogadasz to przepisze.

dzięki za poradę