Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marusia32Zg

Wielkanoc-problem

Polecane posty

Gość marusia32Zg

Mam wielką prosbę zostajemy na swieta sami z mezem i dzieckiem w domu. Mielismy wyjezdzac na swieta do babci, no ale sciełam sie z mama i moja duma mi nie pozwoli. Zostajemy w domu, co z dan wielkanocnych powinno byc na stole, Jestem totalnie nieprzygotowana prosze o pomoc.

Gość nie chłopak
nie znam się na tym za bardzo, ale wydaje mi się, że nie musisz się jakoś specjalnie starać. Zrób tak, żeby było smacznie. Najważniejsza w Wielkanoc to chyba jest święconka. Włóż do koszyczka jakieś dobre jedzono (najlepiej to samo, co zawsze wkładała Twoja mama), jak lubicie to na obiad zrób barszcz biały z białą kiełbasą (ale u mnie np nikt tego nie lubi i na obiad jemy rosół :P) do tego upiecz babkę (prosto się robi), możesz mazurka lub jakieś inne ciasto. A tak poza tym, to to co zawsze robisz na święta.

Gość marusia32Zg
nigdy swiat sama nie przyrzadzaam od wiekow tradycja jest ze spedzalismy je u mojej babci czyli całą rodzian kilka pokolen sie zjezdzało i tam sie szykowało. Sernik moge zrobic, barszcz biały, przygotowac swieconke do koszyczka ( chlebek, miesko, przyprawy, jakjka chrzan - cos jeszcze?), a tak ogolnie co jeszcze z dan ma byc? np biała kiełbasa pieczona, wedliny, sałatka jarzynowa - cos jeszcze bo nei wiem jakie produkty kupic

marusia32Zg-- ma być to co lubicie:) u nas jest barszcz biały ze święconką na śniadanko, na obiad standard to co w niedzielę...możesz upiec jakieś mięsko jeśli lubicie,zrobić bigos...sałatkę

Gość marusia32Zg
zawsze robiono to za mnie, moja mama a my przyjezdzalismy na gotowe...co najwyzej z dzieckiem sie szło ze swieconka, gdzienawet koszyczek przygotowano, wszystko było upieczone etc, dbrze ze to Nie Boze Barodzenie bo bym miałą nielada problem z szykowaniem

Gość ja 1987
ile ty masz latdziewczyno? bo odnosze wrazenie ze z 15... nigdy cie nie interesowalo to zeby pomoc matce lub babce tylko posadzic tylek a reszta sie sama zrobi:/ masakra jakas

no ale co, nie wiesz co jadałas na Wielkanoc?... zrób to samo i bedzie git.

Nie ma co przesadzać,lepiej pomyśl czy dacie radę to w 3 osoby potem zjeść,zresztą po co się przejadać-święta święta i po świętach, ja robię tylko sałatkę jarzynową,jajka w majonezie będą,mazurka kupię i tyle. Może zaszaleję i posadzę rzeżuchę :D

Nie ma co przesadzać,lepiej pomyśl czy dacie radę to w 3 osoby potem zjeść,zresztą po co się przejadać-święta święta i po świętach, ja robię tylko sałatkę jarzynową,jajka w majonezie będą,mazurka kupię i tyle. Może zaszaleję i posadzę rzeżuchę :D

Gość jakaś taka biedna
Ja nie mam problemu z tym co bede robic na świeta do jedzenia bo nie mam za co tych swiąt zrobic

Gość martusia32Zg
nie nie interesowało zbytno, bo i tak j tam jest tyle osob do pomocy ze moja pomoc była zbedna. a zazwyczaj piekłąm sernik i robiłam zakupy które moja mama tam zawoziła. Tam jest kuzynka moje mama i 3 ciotki , wiec juz niekiedy jest nawet ciezko sie ruszyc, tak sie przyjeło i tak jest od tyle,.

Gość ja 1987
no ale wiesz skoro jadlas co powinno byc na stole... u mnie jest barszczyk bialy, jakas babka i inne ciasto, wedliny, jajka i swieconka ktora zawsze zjadamy podczas sniadania. Na obiad robie kluski ( jestem ze slaska) jakas pieczen i w tym roku chce zrobic kurczaka w piwie no i kapusta czerwona. Nie szalejemy bo kto to zje;p

Gość to trochę smutne święta
zamiast cieszyć się wspólnie to każdy w swoim domu...