Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angelaaa14

Wstydze sie nosic podpasek !!!!

Polecane posty

okres mam od dobrych... 14 lat i używałam zarówno podpasek jak i tamponów - nie zauważylam by okres był krótszy przy tamponach :D ciekawa teoria :D jednakże u mnei sie nie sprawdza

Gość karaluch_ogrodowy
co ty tak z tą bellą, przecież to normalne podpaski są.

Gość Zapytam się ja
bazienka - ty sobie tampony wkladasz w szyjke macicy?? Gratuluje :D Ja je wkladam do pochwy, nie mam az tak dlugiego palca zeby az w szykle macicy wlozyc, zreszta podejrzewam ze przejscie tamponu przez ujscie pochwowe szyjki macicy by bolalo :P

Gość Zapytam się ja
przy tamponach krew nie wsiaka "u szyjki macicy" tylko w pochwie bo tam jest tampon. Ale jest to bardziej higieniczne bo nie styka sie z powietrzem - krew miesiaczkowa zaczyna dopiero brzydko jechac po kontakcie z powietrzem. I nie mowi sie - u szykji macicy - tylko w szyjce macicy. Nie pouczaj kogos bazienka sama nie mowiac poprawnie.

Gość moajlajdbdaja
Mnie również okres trwa krócej, gdy używam tamponów. Wlaśnie z tego powodu, jak napisała bazienka 🖐️

Gość angelaaa14
to nie prowokacja.A z BELLI to smieja sie u mnie w klasie ze to babcine podpaski :( kazda sie chwali ze nosi tampony.Tamponow sie troche boje.Kiedys bylo pudelko w markecie rozwalone i tak dla jaj wzielam jedna sztuke.W domu chcialam sprobowac jak to jest ale strasznie bolalo.Moze da sie te belle jakos splaszczyc.Nie wiem,zelazkiem albo cos.Ratujcie :(

Ja miałam to samo z tą tylko różnicą, że dostałam okres mając 9 lat... Wkładałam papier toaletowy, który oczywiscie przeciekał więc tarłam te zaplamione majty wieczorem, jak nikt nie widział w łazience...Zapach Ariela (bo to był wtedy hit na rynku - na pocz '90) do dzisiaj mi się źle kojarzy. To przykre, że rodzice nie potrafią rozmawiać ze swoimi dziećmi. Wiem co czujesz :-( Przykro mi z Twojego powodu. Jeśli się wstydzisz napisz mamie kartkę albo wyślij smsa. Od razu poproś, żeby zawsze był zapas podpasek. Moim zdaniem tanie cienkie podpaski (a jest spory wybór na rynku, np. w supermarketach) też zdają egzamin. Za ok 3 zł można kupić opakowanie dobrych podpasek.

Nie używaj tamponów. To nie jest zdrowe. Zwitek waty z psującą się krwią w środku ciała to nie jest dobry pomysł. Wystarczy cienka podpaska (każdy supermarket ma swoją markę taki podpasek i są naprawdę tanie i CIENKIE) często zmieniana i chusteczki do higieny intymnej. Ja nawet na fitness chodziłam w podpaskach. Nie ma bata żeby ktoś zauważył.

Gość angelaaa14
Dzis koszmar przezylam! Mama mnie budzi i mowi zebym wstala bo cala posciel w krwii :( nic nie powiedziala tylko kazala mi sie umyc i zalozyc podpaske!!!Udawalam ze mnie boli brzuch to pozwolila w domu zostac.Czuje sie jak w pampersie :(

Gość Ankkaaaaaaaaaaaaaaaaa
no to ciesze sie :)

Gość jdjsllojnbhhh
okres rzeczywiście przy tamponach trwa krócej cienkie podpaski można kupić za grosze ale widzę, że problem masz z głowy

Gość kika bez bucika
teraz sa cienkie podpaski ktorych nie widac.....a tampona to bym se do pity nie wsadzila by mi tam wszystko pognilo

Gość idź i jej powiedz.

Gość kardashia
To Twoja decyzja jakie podpaski wybierasz. POwiedz mamie o tym,ze wolisz allways.Ja tez o pierwszej miesiaczce nie powiedzialam mamie. A jak sie wstydzisz podpasek kup tampony.Sa bardzo wygodne,nie czujesz ich i nie widac nawet jak masz stroj kompielowy

Gość mamy sie nie wstydzilam
do dzis pamietam jak biedna musiala mi na poczatku podpaski kupowac, bo ja w sklepie sie wstydzilam, obcych, nie mamy :D

Gość mamy sie nie wstydzilam
i nosze belle :classic_cool:

Gość kardashia
Po za tym jak bedziesz wkladala chusteczki to w koncu mozesz sie zdradzic bo one szybciej przesiakaja i moga poplamic spodnie

Gość błagam napisz że to prowokacja
Wstydzisz sie powiedzieć własnej mamie o okresie????!!! to jakie ty masz z nią relacje? wiem, że nie zawsze dobrze się układa między mamą i córką, ale o czymś tak normalnym jak okres chyba możesz jej powiedzieć - zresztą ona sama miesiączkuje. Skąd ty mieszkasz dzieciaku (tak - dzieciaku, bo mimo miesiączki kobietą cię nazwać nie mogę). Boże widzisz i nie grzmisz.....

Gość 123aaaaaaaaaaa
jijo; stałaś się KOBIETĄ jak ja nie lubie takich wznioslych patetycznych tekscikow. A wczesniej kim byla? Dostala po prostu okres i tyle tez rozwalaja mnie takie teksty. ja tez dlugo nie mowilam mamie ze mam okres, chyba z 1,5 roku, sama sie kapnela bo juz mialam duzo lat,

Gość 1 do osoby o niku
błagam napisz że to prowokacja nie dziwie się tej dziewczynie, ja sama z trudem wyjąkałam mamie, ze chyba dostałam okres. dała mi swoje podpaski, ale zaraz poszłam z koleżanką do sklepu i kupiłam zwykłe ze skrzydełkami. to było 14 lat temu. od tamtej pory to jedno wydukane przeze mnie zdanie: dostałam okres to była moja ostatnia rozmowa z mamą na ten temat. serio. moja mama szerokim łukiem omijała takie tematy. mam z nią dobry kontakt, naprawdę, ale pewne tematy są omijane i to niestety rzutuje na moje kontakty z ludźmi. jestem skryta i ciężko mi cokolwiek wydusić na trudny temat. a najgorsze były takie razy, gdy budziłam się rano, a pościel cała we krwi. co ja nie robiłam.. namaczałam pościel w szafie, żeby nikt nie widział. albo dżinsy.. bo na początku okres był nieregularny i nie wiedziałam, kiedy dostanę.

Gość błagam napisz że to prowokacja
Ok, rozumiem że niektóre mamy nie są osobami, którym można to i owo powiedzieć, ale chodzi mi o to, że tego nie można się wstydzić bo każda zdrowa kobieta - jak i nasze mamy - też miesiączkują. Rozumiem, że nie chce się o tym z mamą rozmawiać - ok. Jednak to że ktoś ubrudził pościel, to chyba normalne i nie róbmy afery tylko dajmy pościel do prania. Gdybym upaprała pościel u kogoś innego to też by mi było wstyd, ale brudzę swoją pościel, w swoim łóżku w swoim domu. Niejednej mamie to pewnie się przydarzyło. Nie można popadać w depresję, bo ma się okres. Takie jesteśmy i już.

Angela! Po pierwsze Twoja Mama ma obowiązek kupować Ci środki czystośći. podpaski czy tampony to tak jak mydło czy szampon - to jest niezbędne!!! Kiedy mialam pierwszą miesiączkę od razu pobiegłam do Mamy z płaczem bo nie wiedziałam co to jest (miałam niecałe 9 lat) i ona wszystko wyjasniła, uspokoiła, powiedziała ile to trwa itp. Proszę Cię pogadaj z Mamą normalnie przecież ona jest kobietą i wie że taka jest nasza fizjologia. Gdybyś jej nie dostałą musiałaby z Tobą przesiadywać u ginekologów robić badania itp. Następna sprawa podpaski: Olej dziewczyny z klasy. One nie muszą wiedzieć czego Ty używasz. Używaj podpasek jeśli są dla Ciebie wygodne i tyle. To Twoja sprawa, nikogo innego, Rozumiesz? Proszę Cię skończ z husteczkami. Miesiączka to normalna rzecz. Ma ją połowa ludzkości!!

Gość Lollaxd
Kochana angelaaa14, posłuchaj . Okres to żaden wstyd. Naprawdę!!! Powiedz mamie bez skrępowania, że właśnie nadszedł ten dzień.

Gość fgdfgdfgdf
ja miałam podobnie. teraz mam 25 lat a okres dostałam jakies 15 lat temu. tampony byly drogie i nie tak bardzo rozpowrzechnione, podpaski były tez drogawe. moja mama uzywała takich grubszych i ja ich nie chciałam, ale nic jej nie mówiłam. kiedy dostałam okresu dała mi jedna swoją a potem powiedziała ze bedzie mi kupowała cieniutkie. pamietam do dzis. nic nie musiałam mowic. moze po rostu powiedz mamie ze masz okres i jaki problem. zaufaj jej. powodzenia :)

Gość Oiuytrea
Podpasek nie widać! Jak nie wierzysz to spróbuj to przeanalizowac z innej strony. Okres trwa ok. 6 dni, przeciętny cykl ok. 30 dni. Wychodzi z tego, że mniej więcej co piąta kobieta w wieku od powiedzmy 14 do 45 lat ma w tej chwili okres. Co piąta! A teraz wyjdź na ulicę i przypatrz się tyłkom innych dziewczyn (tylko dyskretnie:P) Ilu z nich widac podpaskę? Pewnie żadnej:P Oczywiście wiadomo, że część dziewczyn nosi tampony, ale i tak nigdy przenigdy w życiu nie zauważyłam, żęby jakakolwiek dziewczyna miała widoczną podpaskę! A pamiętam czasy, kiedy tamponów nie było, a podpaski Allways dopiero wchodziły na rynek i były niebotycznie drogie. Nosiło się więc Belle. A widać to zacznie niedługo być te Twoje chusteczki. Przeciekną Ci i dopiero będzie wstyd:P Jak się wstydzisz poprosić mamę o kasę (też tego nie rozumiem swoją drogą), to w rossmanie możesz kupić duże okakowanie cienkich podpadek za ok. 4zł. Starczą na cały okres. Tyle kasy chyba jesteś w stanie miesięcznie uzbierać.

Gość JAMNIK xD
Do tych debil co kożom jej nośić tampony przy pierwszych miesiączkach jest to zabronione!!!!!!!!!!!!!! (esy) kpina!!!!!!!! Dziołcha powiedz babce że musisz kajś iść i wysemp kasa - nie takie rzeczy sie robiło :P

Gość spokojnie ja tez sie
wstydzilam powiedziec mamie. Tylko ze ja mialam starsza siostre i to ona pogadala z mama :D