Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość deelllaaaaaaaaaa

pomoze mi ktos w bibliografii??

Polecane posty

Gość deelllaaaaaaaaaa

mam wsyztko ale nie jestem pewna jak to napisac

Gość p p p p p p p p p p p p
Bilbliografia: ''.....................'' ''....................'' ''....................'' :D:D:D:D:D

Gość deelllaaaaaaaaaa
temat: Rola i funkcjonalnosc zapozyczen we wspólczesnej polszczyźnie.Ocena ich zasadności. dostepne ksiazki : 1.Nowy Słownik poprawnej polszczyzny PWN ,pod redakcją Andrzeja Markowskiego hasło:Zapożyczenia 2."Nowe anglicyzmy sematyczne" Andrzej Markowski 3.Nowe zapozyczenia w polszczyźnie" Andrzej Mrakowski 4.Halina Rybicka"Losy wyrazów obcych w języku polskim"Warszawa PWN 1976 5. Bogdan Walczak "Między snobizmem i modą,a potrzebami języka czyli o wyrazach obcego pochodzenia w polszczyźnie" 6.Słownik spolszczeń i zapożyczeń" Mirosław Brańko , Lidia Drabik 7.Markowski A.," Polszczyzna znana i nieznana", PWN Warszawa 1999, str. 77 - 103 8. Encyklopedia języka polskiego, pod red. Stanisława Urbańczyka, Wrocław-Warszawa-Kraków 1992, hasła: Wpływy obce, Zapożyczenia 9.Elżbieta Mańczak-Wohlfeld, Najstarsze zapożyczenia angielskie w polszczyźnie, Język Polski 67, 1987. 10.W. Kochański, O dobrej i złej polszczyźnie (str. 271 29511. 11.Słownik języka polskiego Samuela Bogumiła Lindego

Gość deelllaaaaaaaaaa
pomoze ktos bo neiw eim co mam wpisac w literarure pdomiotu a co w literature przedmiotu bardzo prosze

Gość deelllaaaaaaaaaa
zastanawiam sie czy dodac takze humoreske Zenona Wikorczyka "Weekend party" nei wiem czy ten utwór pasuje do mojego tematu

Gość
lit podmiotu - utwory literackie lit przedmiotu - encyklopedie, slowiniki, itp Wszystko co tu napisalas jest literaztura przedmiotu.

Gość deelllaaaaaaaaaa
czyli literatura pdomiotu : to bedzie 1.hunoreska Zenona Wiktorczyka"weekend party" 2.W. Kochański, O dobrej i złej polszczyźnie (str. 271 295 co moge ejszcze dodoac do literatuy przedmiotu

Gość deelllaaaaaaaaaa
jan chryzostom pasek-Pamietniki .... ale nei wiem czy to tego tematu pasuje dlategoz e to ejst epoka oswiecenia

Gość fgghjkkl
jak napisac ZENON WIKTORCYZK Humorwska" weekend party" ??

a moze cos bardziej nowoczesnego? np "Wypasiony slownik najmlodszej polszczyzny" i "Wyczesany slownik najmlodszej polszczyzny" Bartka Chacińskiego, mnie sie baaardzo przydaly na prezentacje maturalna a komisja byla zachwycona

Gość ja sie uczylam tak
pisać bibliografię : przykladowo J.Eisler, (kursywą) Zarys dziejów politycznych Polski 1944-1989, Warszawa 1992 , s. 40-60 - J. J. Szczepański, (kursywą) Piąty Anioł , J.J. Szczepański, (kursywą) Przed nieznanym Trybunałem, Krakow 2001

Gość ja sie uczylam tak
A jak korzystałaś z jakiegoś konkretnego hasła w leksykonie to też powinnaś napisać z jakiego, np : T. Miłkowski, J. Termer , Leksykon lektur szkolnych, Warszawa 1994, hasło: Borowski Tadeusz, s 38-39 ; hasło: Gustaw Herling- Grudziński, s. 111-115

Gość ja sie uczylam tak
A dlaczego jeszcze nie masz sprecyzowane co chcesz mieć w ogole w bibliografii ? Przecież na podstawie tego pisałaś/piszesz pracę tak :D

Gość fgghjkkl
dirty _south to co napisalas moglabym wpisac w literature podmiotu?? jezeli mam ajksi fragment a doklaniej fragm. humoreski z wiktorczyka "party weekend " jak mam to napisac?

Gość ja sie uczylam tak
Tu masz samą lit . przedmiotu, a z jakich lektur korzystałaś?

Przede wszystkim uszereguj to jakoś: może alfabetycznie wg autora? Dalej: jeśli jest to jakiś artykuł w jakimś czasopiśmie, to trochę inaczej się go zapisuje niż jakąś książkę (a i rozdział z książki pod czyjąś redakcją też inaczej). Ważne, żebyś miała rok wydania i miejsce, może być też wydawnictwo. Sposobów zapisu bibliografii jest kilka, tak więc nie wiem, jaki akurat musisz/chcesz zastosować. Ja robię tak: Anna Kowalska: Bla, bla, bla. Warszawa 2009. lub z wyd. Anna Kowalska: Bla, bla, bla. Wydawnictwo X. Warszawa 2009. Jeśli jest to np. rozdział napisany przez Annę Kowalską pod czyjąś red. (np. Jana K.) to: Anna Nowak: Be, be, be. W: Jan Kowalski (red.): Słownik X. Warszawa 2010. A jeśli artykuł, to np. Marek Nowak: Ce, ce, ce. W: Gazeta Warszawska. Nr 36. 12.02.1997. Sposobów zapisuj bibl. jest wiele, może być też np. z przecinkami, ważne, by konsekwentnie.

Gość ja sie uczylam tak
Właśnie, najlepiej sobie uporządkować alfabetycznie

fgghjkkl mysle ze mozesz to zawrzec w swojej litereturze, temat Twoj odnosi sie do WSPOLCZESNOSCI a te slowniki sa na czasie, jest tam wiele zapożyczeń. Co do zapisu biblio radzilabym ci sie zapytac nauczyciela, bo sposobow zapisow bibliograficznych jest bardzo duzo a to nauczyciel decyduje jak chce zeby to wygladalo

Gość fgghjkkl
nie mam zadncyh lektur nie wiem jakie wybrac

Gość fgghjkkl
Literatura przedmiotu: 1. B. Klebanowska, W. Kochański, A. Markowski: O dobrej i złej polszczyźnie. Wiedza Powszechna, Warszawa 1989, s. 271-273, 281-286 2. B.Walczak Między snobizmem i modą, a potrzebami języka czyli o wyrazach obcego pochodzenia w polszczyźnie ,Poznań 1987 jeszcze mam3 punkt fragment humoreski zenona wiktorczyka