Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sweety kitty

Prawo czy dziennikarstwo

Polecane posty

Gość sweety kitty

Mam 25 lat, skonczylam zarzadanie i marketing, i mysle aby na jesieni zaczac drugi kierunek. I mam dwa dylematy, po pierwsze czy nie jestem za stara ;0 Po drugie co studiowac. Dziennikarstwo zawsze bylo moja pasja, ale wiadomo jest trudno sie przebic. Prawo bo zawsz chcialam byc specjalista w jakiejs dziedzinie, interesuje mnie prawo pracy. Jak myslicie czy ta gra jest warta zachodu?

Gość nh jgyu
jak zaocznie to pewnie ze warto, raczej prawo bo po tym lepsze perspektywy

pewnie, jak Ci się chcę studiowac to czemu nie? Co do wyboru to już musisz sama wiedzieć co Cię bardziej kręci ;)

Powiem tak: prawnik może być dziennikarzem, dziennikarz prawnikiem nie:) Polecam prawo!:):P

Gość sweety kitty
No wlasnie powiem wam ze jeszcze mi sie chce, ale teraz ostatni dzwonek bo za rok juz pewnie by mi sie nie chcialo ;)

Gość miala dokladnie ten sam
dylemat co ty i poszłam na prawo i nie zaluje ;) tak jak wyzej ktos pisal po prawie tez mozna byc dziennikarzem

Gość sweety kitty
Dzieki :) nawet nie wiecie jak mi pomagacie :)

Gość sweety kitty
mialam dokladnie ten sam - a wogole trudno jest na prawie? myslisz ze dalabym rade?

Gość mialam dokladnie ten sam
egzaminy są dość ciężkie ,ale za to jest bardzo malo zajęc. trzeba się przyłożyć do egzaminów owszem ,ale myślę ,że prawie każdy jest w stanie skonczyc te studia

Gość 12345654321
Nie wiem czy 25 lat to nie za duzo na prawo. 5 lat studiow i 3.5 aplikacji korporacyjnej badz 5 panstwowej. Sama musisz podjac decyzje.

Gość 12345654321
A co do tego ze interesuje cie prawo pracy to za malo. Bedziesz musiala przejsc przez blok przemdiotow historycznych a naprawde jest tego mase lacina potem cos o utroju panstwa sadow o polityce prawo i procedura cywilna karna to samo z administracja prawo gospodarcze spolki handlowe prawo role i ochrony srodowiska teoria filozofia prawa prawo miedzynarodowe instytucje europejskie finanse i gdzies tam w tym tumulcie prawo pracy przez jeden semestr na 4 roku. Zastanow sie dobrze czy jestes w stanie wkuwac setki stron czy dasz rade przygotowac na 1 egzamin na blache kilkanascie obszernych ustaw z ktorych kazda wyglada jak ksiazka. Czy w ogole cie to interesuje czy potrafisz uczyc sie slowo w slowo czy specyfika jezyka prawnego nie odstraszy cie Prawo to nie jakies tam humanistyczne bzdety jak wiekszosc sadzi. Naprawde pozycz sobie kilka podrecznikow wydrukuj ustawy sprobuj poczytac nauczyc sie tego i wtedy podjemij decyzje czy to jest to.

Gość sweety kitty
12345677 - dzieki za tak dokladne opisanie! Akurat wiek jest dla mnie najmniejszym problemem ;) mam znajomych ktorzy pokonczyli medycyne grubo po 30stce, fakt duzo ich to kosztowalo, ale cel osiagneli. Wlasnie musze rozwazyc druga czesc tego co napisales. Nigdzie nie ma lekko. Musze poczytac o aplikacji, bo rozumie ze po samym prawie nic nie mozesz ;)

Gość 12345654321
sweety kitty Po samym prawie mozesz pracowac w urzedzie albo na policji jesli zdasz test sprawnosciowy ewntualnie osrodki pomocy spolecznej jako jakis doradca w kanceralii co najwyzej za grosze jako pomietlo mozesz pracowc. Aplikacja coz najpierw trzeba zdac egzamin na nia koszt ok 700 zl a sama aplikacja kosztuje o 15 tys. Jak sie dostaniesz musisz szukac patrona ktory cie popraowdzi na tej aplikacji a to latwe nie jest . Nie masz patrona nie robisz aplikajci mimo dostania sie. Wpis na liste wazny jest 2 lata mozna w tym czasie zarobic pieniazki znalezc tego patrona. Poszukaj sobie na na necie czy na stronce M Sprawiedliwosci tam powinny byc akty prawne obowiazujace na egzaminie na aplikacje. Przejrzyj to sobie ... a przedewszystkim musisz skonczyc studia i na tym musisz sie skupic czy dasz rade i czy cie to interesuje. Same ambicje nie wystarcza wiem cos o tym bedziesz sie badzo meczyc ja musialam na sile to polubic i troche dojrzec do tego zeby mnie to jednak zaciekawilo bo tez jak ty mialam moze 2-3 ulubione galezie prawa a reszta to coz na wymioty mnie zbieralo.

Gość 12345654321
sweety kitty Jak bede miala wiecje czasu napisze o aplikacji panstwowej co sie z czym je jak to wyglada ... jak sie finanse ksztaltuja itd