Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam pojęcia co wziąć

Znacie jakiś dobry film ukazujący zło????? Potrzebuj ę do pracy maturalnej

Polecane posty

proponuję FANATYKA świetny film, świetnie ukazuje zło... zło drzemiące w człowieku... link do opisu filmu http://www.krzyszton.konin.lm.pl/fanatyk.htm stawiałabym jeszcze na ZŁO link do opisu filmu: http://zlo.filmweb.pl/f109907/Z%C5%82o,2003/opisy choć osobiście FANATYK, jest o niebo lepszy "pod ustami, które całują, są zęby, które gryzą..." "darowanemu koniu zaglądaj w zęby, bo może to być koń trojański. i tak "koniu" a nie "koniowi" - cytatów się nie poprawia, nawet gdy zawierają błędy

Gość Aga Baba Jaga
Może weź Tarantino filmy... chociaż głębi psychologicznej tam za grosz. Albo może ukaż zło jako zezwierzęcenie, prymitywizm także widzów oraz jako przesunięcie granicy wrażliwości. Np. na przykładzie Nostalgii Anioła gdzie widzowie po obejrzeniu pokazu przedpremierowego domagali sie więcej krwi, bo morderstwo i cała fabuła jest zbyt liryczna itp. itd. Powodzenia.

Gość Luca Brasi
Skazani na Shawshank. Z polskich filmów to DŁUG - koniecznie!

Gość ja bym dala ....
Siostry Magdalenki Dla mnie to cala personofikacja zla w wydaniu katiolickim ale pewnie nie przejdzie ZLO - to szwedzki film zdaje sie, zlo w wydaniu rodzinnym - i jak zly ojciec powoduje nagromadzenie zlych emocji u syna Bardzo dobry wojna ... nie przychodzi mi nic do glowy .. kazdy film - zlo samo w sobie drzewiecki---- Przygody psa cywila - czlowiek tepy nie majacy nic do powiedzenia, powinien zamknac paszcze bo odslania swa glupote

Gość mateodivar
GNIEW z Żmijewskim

może ukaż zło jako zezwierzęcenie, prymitywizm także widzów oraz jako przesunięcie granicy wrażliwości. Właśnie czegoś takiego potrzebuję. Chcę ukazać totalne zdeprawowanie.

Gość ditttttta
proponuję "amerykańska historia"

Gość pianista moim zdaniem
się średnio nadaje... Zgadzam się z wypowiedziami polecającymi Dom Zły, Życie jest piękne też, Mgłę zdecydowanie odradzam (tandeta, powierzchowność i nuda), z nowszych nadaje się też Biała Wstążka, Plac Zbawiciela... to mi pierwsze przychodzi do głowy, jeszcze pomyślę :)

się średnio nadaje... Zgadzam się z wypowiedziami polecającymi Dom Zły, Życie jest piękne też, Mgłę zdecydowanie odradzam (tandeta, powierzchowność i nuda), z nowszych nadaje się też Biała Wstążka, Plac Zbawiciela... to mi pierwsze przychodzi do głowy, jeszcze pomyślę :) hmm.... Komornik to też dobry przykład, choć nieco łopatologiczny i mi akurat do gustu nie przypadł, polecam też Wodzireja (zło bardziej jako ludzka podłość i karierowiczowstwo), dalej myślę :P

Gość łazaa
Głębokie gardło 8 weź... A tak na poważnie to może "Seven"? Może już ktoś wspomniał ale nie chce mi się wszystkiego tutaj czytać.

Przeczytałam właśnie recenzję Ondskan, i wydaje mi się to bardzo dobrym filmem, i chyba właśnie go wykorzystam. Tylko to trochę dziwne, że w takim temacie jak "Personifikacja zła" nic się nie znajdzie o wojnie :O Lecz nic chyba nie poradzę, muszę na jutro już zanieść przecież bibliografię.

Ktoś wspomniał o Eksperymencie tutaj, poprę tą kandydaturę bo naprawdę warto, w sensie - dokładnie dotyka tematyki tego, jak to się dzieje, ze w człowieku 'rodzi się zło' - ze pozornie 'normalni ludzie' mogą zachowywać się jak bestie czemu Personifikacja Zła miałaby być o wojnie? To ma być uosobienie zła, więc już prędzej mógłbyś/mogłabyś sięgnąć po jakieś filmy, gdzie to zło jest ucieleśnione w jakiejś niemal diabelskiej osobie - nie takie mega ambitne tytuły, ale jakiś Omen, Antychryst (chociaż to kontrowersyjne by było bardzo), inne w których pokazywany jest szatan bądź osoba będąca 'czystym złem'... bo serio to temat z wojną aż tak dużo wspólnego mieć nie musi

Gość ditttttta
sorki w polskim tłumaczeniu to "więzień nienawiści" z Edwardem Nortonem. Mnie poruszył

Moja polonistka powiedziała, że muszę mieć coś o wojnie :O Co do eksperymentu, to pisałam już wcześniej, że od razu pomyślałam, żeby wykorzystać ten film, lecz znów moja nauczycielka tego nie popierała. Właściwie podobną tematykę porusza "Jądro ciemności", które również wykorzystam w pracy.

widzę że chyba szukałaś też pomocy na filmwebie, bo natknęłam się na podobny wątek. Ktoś tam polecił film Lęk Pierwotny http://www.filmweb.pl/f1067/L%C4%99k+pierwotny,1996 (skopiuj link, bo na kafe nic nie działa) gorąco polecam, nawet jeśli nie do prezentacji - obejrzyj sobie kiedyś. W świetny sposób ujmuje zło właśnie w takiej czystej, przerażającej postaci, jakby uosobienie złej woli... a przy tym to naprawdę dobry film, nie żaden horror klasy C.

A właściwie jaką masz tezę tej pracy? Bo tak na sam temat filmów można mnóstwo wymienić, łatwiej byłoby szukać wg jakiegoś klucza :) Jakie książki bierzesz, warto wybrać filmy tak żeby się jakoś z nimi uzupełniały - dawały podobny pogląd na problem, albo miały zupełnie inny wydźwięk (wtedy pokażesz, że w literaturze podchodzą tak, w filmie siak.. cośtam ściemnisz ;) ) ważne żeby był jakiś plan :P

Gość Luca Brasi
PS. Radzę sięgnąć po stare numery miesięcznika "Film" są tam przeważnie bardzo dobre recenzje. Powinny Ci sporo pomóc. Możesz też wziąć ekranizacje szekspirowskie Kennetha Branagha.

Gość Luca Brasi
PS. 2 Jak o wojnie to może Pluton?

Lęk pierwotny obejrzę na pewno, przeczytałam recenzję i bardzo mi się spodobało, a do tego gra w tym filmie Edward Norton :)

jeśli chcesz filmy okołowojenne - przyszedł mi do glowy Łowca Jeleni

Gość dobre filmy
"Patologia" i "Adwokat Diabła"- jak łatwo przechodzi sie na strone zła,jaka cienka granica istnieje. sławny psychodelik "Misery" i wszelkie adaptacje powieści Stevena Kinga oraz "Requiem dla snu" jesli nie chodzi ci o zło wyrzadzane przez ludzi lecz np. narkotyki i wszelkie uzaleznienia.

Mój temat to personifikacja zła.... (coś tam, coś tam :D) Wybrałam "Jądro ciemności", "Mistrza i Małgorzatę" oraz "Death Note". To ostatnie nie jest popularne, ale wybrałam to ze względu na moje zamiłowanie :)

Gość Luca Brasi
PS 3 :P Jest taki film niemiecki bodajże Eksperyment, oparty jest na eksperymencie Zimbardo "eksperyment więzienia Stanford" - sądzę, że idealnie się z tym wstrzelisz, w skrócie opowiada o tym do jakiego okrucieństwa może posunąć się zwykły człowiek kiedy ma poczucie anonimowości i możliwość przedmiotowego traktowania. W ogóle poczytaj sobie o tym eksperymencie a zwłaszcza o jego konsekwencjach, będziesz miała idealnie pasujące wnioski.

O eksperymencie czytałam, oglądałam film i omawialiśmy to w szkole (uczyłam się wcześniej w liceum o profilu socjalnym) Więc temat jest dla mnie znajomy.