Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy to normalne???

Mobbing na praktyce

Polecane posty

Gość czy to normalne???

Dziewczyna lat 16 uczy sie fryzjerstwa w zakładzie, gdzie: 1. Po lekcjach w szkole ma obowiązek być w zakładzie aż do jego zamknięcia 2. Dwa razy szefowa stwierdziła, że zginęło(?) jej 100zł. Przeprowadziła rewizję uczennic, niczego nie znalazła, więc kazała sie złożyć po 25zł. 3.Dostała mandat za brudne grzebienie, kazała się złożyć uczennicom, nawet nieobecnym tego dnia (po 25zł.) 4. Dziewczyny nie dostają jakiegokolwiek wynagrodzenia, bo ona kupuje im sprzęt-znaczy nożyczki 5. Są na miesięcznym kursie organizowanym w innym mieście-przez szkołę. Weekendy wolne, ale w soboty przychodzą na praktyki 6. We wszystkie soboty praktyka Niektóre z tych działań naruszają prawo, ale nie wiem, jak to załatwić. Rodzice milczą, bo dokąd te dzieci teraz mają pójść? A ja chcę coś tym zrobić, bo nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy patrzę na taki kapitalizm. Do kogo należy sie zwrócić? Może ktoś miał podobną sytuację, proszę o rady.

Gość do cechu rzemiosł różnych
do którego nalezy ta fryzjerka

Gość do cechu rzemiosł różnych
jesli to nie pomoze - do inspekcji pracy

Gość czesto ida tam
nigdy nie słyszałam zeby za praktyke dostawało sie wynagrodzenie, w sobote tez sie przychodzi jak szef kaze, nie wiem do kogo mozna sie z tym zwrocic, moze najpierw nagadaj tej szefowej, moze jak wpiszesz hasło mobingu to cos znajdziesz

Gość czy to normalne???
Jeśli do Cechu się zwrócę, to pewnie jakaś pani sobie z tą szefową pogada Czy cech ma jakieś sankcje? Nie wiedziałam, że za praktyki nie dostaje się żadnej kasy, możliwe. Najbardziej razi mnie wyłudzanie pieniędzy od smarkuli lat 16

Gość czy to normalne???

jak przez szkołę to mają organizowane to zgłosić to w szkole i całą grupą zaprotestować :o a branie pieniędzy to zwykłe wyłudzenie , na policję ...

Gość czy to normalne???

Gość czy to normalne???

Gość Oczywiście, że na praktyce
dostaje się wynagrodzenie !! Mój brat własnie kończy zawodówkę w zawodzie kucharza i miał podobną sytuację. Co sobota, a niejednokrotnie niedziela musiał iść na praktyki , bo jeśli się postawi to : cytat szefa "tak go załatwi, że już nigdzie sie na praktykę nie dostanie ani do pracy" :o i tak traktowani byli wszyscy uczniowie na praktyce. Fakt, faktem, że dostawali 120 zł wynagrodzenia miesięcznie, ale byli ewidentnie wykorzystywani, czesto musieli zostawać po 12 - 13 godzin na praktyce - dzieciaki 16-17 lat !! Ale w tym przypadku rodzice się zgadali i poszli do dyrektora szkoły, żeby coś z tym zrobił, dyrektor zorganizował spotkanie szefa zakładu pracy, rodziców i uczniów i wszyscy się jakoś dogadali i to się unormowało

Gość Oczywiście, że na praktyce
Młodociany ma status pracownika. Przysługuje mu urlop wypoczynkowy oraz normalne wynagrodzenie. Dodatkowo, w przypadku osoby zatrudnionej w celu przygotowania zawodowego jej czas nauki wlicza się do czasu pracy. Całkowicie bez znaczenia jest to, czy nauka odbywa się w godzinach pracy czy też nie. Czas pracy małoletniego zależy od jego wieku. Gdy zatrudniasz pracownika w wieku: * do 16 lat nie wolno mu pracować dłużej niż 6 godzin na dobę, * powyżej 16 lat może pracować do 8 godzin na dobę. Jeśli dobowy wymiar czasu pracy młodocianego przekracza 4,5 godziny, to pracodawca ma obowiązek zagwarantować mu przerwę, która trwa nieprzerwanie przez 30 minut i jest wliczana do czasu pracy. Tygodniowy wymiar czasu pracy młodocianego w okresie odbywania zajęć szkolnych nie może być większy niż 12 godzin. W dniu uczestniczenia w zajęciach szkolnych wymiar czasu pracy młodocianego nie może przekraczać 2 godzin. Młodocianego nie wolno zatrudniać: * w godzinach nadliczbowych (nawet gdyby wyraził na to zgodę), * w porze nocnej, czyli od 22.00 do 6.00 (a dla osoby, która nie ukończyła 16 lat od 20.00 do 6.00).

Gość czy to normalne???
dziękuję, własnie tak konkretnej wypowiedzi oczekiwałam🌻🌻🌻 Może ktoś ma coś do dodania??

Gość czy to normalne???

Gość czy to normalne???

Gość czy to normalne???

Gość czy to normalne???

Gość barabarabab
tez uczylam sie tego zawodu. w szkole powinnas miec taka pania ktora zajmuje sie tym co dzieje sie u was na praktykach, sprawdza w dzinniczkach jak przebiega wasza nauka na praktykach. do niej powinnas sie zglosic i szczerze porozmawiac. co do wynagrodzenia to ja w pierwszej klasie dostawalam 80 zl, w drugiej 120 ale tylko przez pol roku bo pozniej zmienilam praktyki i w w tym drugim salonie dostawalam mniej do konca 2 klasy 85 zl, a w 3 klasie 100. wiec jakas kasa to byla. my w pierwszej i drugiej klasie mialysmy 2 dni praktyk i 2 dni szkoly, a w 3 klasie 3 dni szkoly i 2 dni praktyk. co drugi tydzien chodzilysmy jeszcze po szkole i jak przychodzilysmy w dany tydzien po szkole to musialysmy tez isc w sobote.

Gość czy to normalne???
Dziękuję barabarab:)

Gość gość
Lepiej nie idź z tym do kierowniczki od zajęć praktycznych. U mnie kierowniczka trzyma stronę pracodawcy ( u mnie na praktykach zaczął się mobbing bo jestem bardzo słabym uczniem, szef i pracownicy mnie gnębią ).