Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość głupia jestem wiem

Dowartościowuję się drogimi ciuchami

Polecane posty

Gość głupia jestem wiem

Od zawsze miałam niską samoocenę i straszne kompleksy na punkcie swojego wyglądu. Znajomi i rodzina powtarzali mi, że jestem ładna, ale nie wierzyłam im i do tej pory w to nie wierzę. Pod koniec pierwszego roku studiów schudłam kilka kilo, zmieniłam fryzurę i zaczęłam się malować. Kupiłam trochę nowych rzeczy i... dzięki temu naprawdę poczułam się lepiej, jak - to głupie - ktoś inny. Teraz kończę studia, sama trochę zarabiam, rodzice dalej jednak dokładają mi się do budżetu i każdą wolną sumę przeznaczam na ubrania. Drogie. Mogę makaron z przeceny i tanie jogurty, książki wypożyczać z biblioteki, filmy ściągać z internetu, jeździć do najtańszego ksero 10 przystanków, ale za nic nie kupię sobie powiedzmy butów za 100 zł - czułabym się w nich niepełnowartościowa :O To chore, wiem. Najgorsze jest to, że przebrana w te ciuchy nie czuję się wcale dużo lepiej - co najwyżej mniej źle... Czy ktoś spotkał się z czymś takim, jest w stanie mnie zrozumieć albo chociaż nie zwyzywać..?

Gość kpksep
ja cię rozumiem doskonale bo też tak mam- a do tego zakochałam się i wiem że i tak nic z tego nie wyjdzie:(:(:(

Gość opopo
ja mam troche podobnie.. wydaje kupe kasy na drogie rzeczy, a caly czas mi sie wydaje ze wygladam szaro albo prostacko to tez wynika z moich kompleksow wiem, ze nie wazne, co sie nosi, ale jak sie nosi ale co z tego, czasami nie moge sie opanowac

Gość spróbuj ściskać sobie sutki
kpksep - bądź dobrej myśli :) postaraj się nie angażować i planować, ciesz się chwilą. Jest wiosna 🖐️ Ja mam jeszcze śmieszniej - wydaję kupę kasy na ubrania i choć mam z tego powodu wyrzuty sumienia (bo dzieci głodują, ludzie tracą pracę i uganiają się za promocjami w marketach nie dlatego, by kupić sobie buty za pięć stówek, ale dlatego, że inaczej nie będą mieli z czego zrobić obiadu), ale przynajmniej wiem, że moje ciuchy wyglądają dobrze. Nie ja, ale one. Masakra :O

Gość zaQPocholiczka
a no ja tak miałam - po gimnazjum rodzice mi kupili drogą markową bluze za 160 zł i w pierwszej liceum we wrześniu czułam się lepsza od niektórych , uważałam że skoro ja hcodze w takiej bluzie to hoho :D że inni markowi to moja liga a szare myszki bez metek to gorsze...

Gość bóka z móminkuf
ja w ten sposob przejebalam 20 tys zł w 2 lata. to moze nie jest duza suma dla niektorych ale dla mnie i mojej rodziny spora, za to moglabym miec dobry samochod albo nowe fajne meble. nienawidze siebie i z tego to wszystko wynika, moge kupic sobie louboutiny a i tak bede sie czula jak miernota i najwiekszy brzydal. to jest straszne...

Gość kjuytr
NIestety, ale w naszym spoleczenstwie markowe, drogie rzeczy sa symbolem bycia kims lepszym, wyrozniajacym sie wsrod szarakow. Za granica np. perfumy Diora czy Chanel w stosunku do zarobkow sa taniutkie i stac na nie nawet nastolatki, a u nas to luksus, tak samo z ciuchami i innymi rzeczami. Polka kupi sobie oryginalna torebke Louis Vuitton i mysli, ze jest przez to nadczlowiekiem.

Gość kjuytr
Szczerze mowiac nigdy nie zrozumiem kobiet, ktore kupia sobie szpilki jakiegos modnego projektanta i czuja sie przez to lepsze czy wartosciowsze...

Gość ElektNominalny
Podswiadomie wiesz, ze jednak oszczedzasz ... ja kupuje skarpetki w Levisie za 50 zl :o , a pozniej glupio mi w nich chodzic :o Aczkolwiek dobrze zarabiam.

Gość kjkjkjkjkj
ale co, jedna para za 50 zlotych?

Gość DO głupia jestem wiem
ale nie nosisz tandety, to Ci się liczy na plus.

Gość bóka z móminkuf
ja jak bylam w liceum to kazdego ranka jak jechalam do szkoly to liczylam ile wszystko co jest na mnie kosztuje...powaga, taka zryta bylam. jako jedna z pierwszych zaczelam kupowac sobie rzeczy w butikach typu pimkie, orsay etc, buy z deichmanna wtedy to byl szczyt mody i elegancji, no i tak to sie konczylo, ze wyliczalam nawet majtki i skarpetki kupione w Geant'cie, bo przeciez one byly oryginalne bo z geanta :P porazka.

Gość ElektNominalny
Cos kolo tego, juz nie pamietam dokladnie - nie zwracam uwagi na ceny, kiedys wparowalem do sklepu i wydalem 2200zl to ekspedientki patrzyly na mnie jak na ... dziwolaga :o

Gość DO głupia jestem wiem
Po prostu szlag mnie trafia jak widzę każdego na ulicy ubranego w bluzki z poliestru. Sam noszę jedwabne koszule itd. bo całe życie oszczędzać i chodzić ubranym jak dziad, nie dziękuję!

Gość klapekk
najlepsze jest to, ze za granica te wszystkie sieciowki typu zara czy mango sa tanie i kazdego na to stac, a w polsce zara to luksus:D

Gość kjkjkjkjkj
ja wlasnie sprowadzam sobie zegarek tissota - podrobke . ale taka podrobke, ze ktos z lupa musialby ogladac zeby sie dopatrzyc, ze to nie oryginal tylko po to, zeby nim szpanowac w pracy o ile w ogole ktokolwiek zauwazy i jeszcze do tego bedzie wiedzial, co to tissot.. eh.. proznosc

Gość trzeba sobie
życie umilać, zwłaszcza w szaroburej Polsce

Gość ElektNominalny
kjkjkjkjkj ... ale podrobki dzialaja na Twoja podswiadomosc, bo wiesz dobrze o tym, ze to podrobka :o

Gość kjkjkjkjkj
no dokladnie, zara itd to sieciowki dla tych 'biedniejszych' pamietam, jak pierwszy raz poszlam w polsce do zary kupic zwykly bawelniany podkoszulek to poczulam sie niesamowicie bogata, jeszcze do tego sklep swiecil pustkami a za lada bardzo eleganccy sprzedawcy w garniakach i krawatach jak u cartiera w paryzu no i do tego dostalam ta papierowa torbe zary, z ktora dumnie kroczylam pozniej przez miasto.... ja p...

Gość zaQPocholiczka
bóka z muminków --- ja mam podobnie do dziś :D czyli ze dwa trzy lata...ciągle liczę "ile jestem warta" danego dnia :D majtki noszę z carrefoura :D ale kiedyś miałam oryginalne stringi z cubusa za 5 zł :D mango i zara to w Polsce drogie i dziwne sklepy , jak dla mnie troche dla snobów... jest także wiele marek które w Polsce są tak nieznane że nikt nie wie że to oryginał i markowe :D więc chodzą w znanych markach typu adidas, reebok, nike :o stąd to dresiarstwo :D no chociaż ostanio przerzucili się na buty Lacoste :D

Gość wyleczona, uswiadomiona
znam te dylematy ale mysle, ze to nie tylko kompleksy przybyl konsumpcjonizm z zachodu, wplyw mediow, Tv, magazyny, jestesmy bombardowane od wszystkich stron wizerunkami cool ludzi, pieknych, w pieknych ciuchac ulice i szkoly staly sie wybiegami mody, wielu ludzi ocenia po wygladzie i nawet nie bedzie cie szczegolnie szanowac bo nie masz cool image'u obserwuje, ze sporo ludzi ma problem shopoholizmu marketing i presja otoczenia tak potrafi przeprogramowac nasze mozgi, ze czujemy presje ciaglego nabywania nowych rzeczy, bo to juz wyszlo z mody, bo teraz sie nosi to, w tym juz wygladam nudno (chociaz kupione 2 tyg. temu) tez przechodzilam okres maniakalnego uzupelniania szafy, weekendy spedzalam na maratonie po sklepach uff.....na szczescie sie z tego wyleczylam! i jestem o niebo szczesliwsza, poczulam sie taka wolna stwierdzilm po prostu, ze czlowiek tk napradwe potrzebuje do zycia niewiele, a tak duzo sie robi na pokaz poza tym nie chce zostawiac kupy ciezko zarobionych pieniedzy w sklepach, w ktorych ciuchy CZESTO sie nie roznia jakoscia (w stosunku do tych tanich) a tylko metka pieniedza preznaczam na rozwoj wewnetrzny i czuje sie o niebo szczesliwsza... i wiecie co jest w tym wszystkim najlepsze???? ze odkad przestalam gonic za moda, wygladam o wiele lepiej zaczelam kombinowac z ciuchami, kupuje je tanio,umiejetnie lacze ze soba, nauczylam sie, ze diabel tkwi w szczegolach, tzn. dodatkach dzisiaj np. kupilam bluzke odprulam z niej zakonczenia z okolicy szyi i rekakow, jest tak luzacko postrzepiona, naparawde fajnie teraz wyglada, a jutro mam zamaira pofarbowac 2 ciuchy czesto stosuje layerism, tzn nakladam po 2, 3 ciuchy na siebie, do tego rzuce fajny szaliczek czy naszyjnik i jest naprawde cool mam taki luzacki styl, niby niedbaly ale jednak przemyslany i orginalny totalnie nie podobaja mi sie dziewczyny powielajace sztywna mode kazdego sezonu, zeby sie nie odrozniac i byc caly czas na 'czasie' :X

dodam, ze od kilku lat mieszkam poza granicami Polski i tutaj (przynajmniej na uniwerku na ktorym studiuje) nikt nie zwraca uwagi na metki ludzie ubieraja sie przeroznie, widzialam nawet jednego chlopaka, ktory byl ubrany (i mial fryzure) jak Amish i nikt sie nie gapil, mi sie nawet s podobalo jak wygladal

Gość ikiki
ja bym chciala sie tak wielowarstwowo ubierac, ale za cholere nie moge bo od razu mi goraco , wiecej niz 2 warstwy nie zaloze bo sie od razu poce jak szara mysz

wlasnie weszlam z ciekwosci na blog Izabeli z Brwinowa:D miala wklejona jedna madra mysl Fashion is made to become unfashionable Coco Chanel

jak jesienia, zima, wczesna wiosna polacze np. podkoszulek i cieniutka bluzeczke z troche grubsza narzutka( bluzka, sweterkiem) to mi nie jest goraco no i diabel naprawde tkwi w akcesoriach, dwa dodatkowe akcesoria potrafie diametralnie zmienic calosc i dodac orginalnosci

Gość onikaaaa
a czy przeszkadza wam jak ktos kupi to samo ubranie co wy w przecenie i wam sie pokaze? KoleZanka w pracy robi z tego powodu awantury?

Gość onikaaaa
tzn u mnie w pracy koezanka robi awantury. Przeszkadza jej to bardzo.

onikaaa:) moze robi awantury, bo wygladasz w 'jej' ciuchu lepiej niz ona ;) jak smialas!

no i na dodatek zaplacilas mniej niz ona,niektorych to moze draznic

Gość onikaaaa
akurat mnie to nie spotkało. Nieświadomie kupiłam taką samą bluzkę jak ona to skwitowała, że w swojej to w domu tylko będzie chodzić. Dostało się innej koleżance i nawet ja sie pokłóciłam, jak powiedziałam, że każdy ma prawo chodzić w czym chce :) Kilka dni była obrażona.