Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama87_

Skaza białkowa - pomocy!!!

Polecane posty

Gość Mama87_

U mojej córeczki lekarka już jakiś czas temu wykryła skazę białkową i przepisała jej Bebilon Pepti. Córka nie chciała go wogóle pić, więc chcąc nie chcąc musiałam wrócić do poprzedniego mleka, bo skaza skazą, ale dziecka przecież głodzić nie mogę. Poza czerwonymi szorstkimi plamami na policzkach innych objawów nie zaobserwowałam u mojej córki, nie miała nigdy biegunki, ani nie ulewała, a podono to najczęstsze objawy. Mam maść, którą smaruję małej policzki i plamy znikają, ale po kilku dniach znów się pojawiają i błędne koło się zamyka. Już sama nie wiem co robić. Córka ma 8 miesięcy, słyszałam że ta skaza mija z czasem... Ale ile to jeszcze potrwa? Czy mogłyby się wypowiedzieć na ten temat mamy dzieci które mają albo miały skaze białkową?

Gość jak będziesz dawać
normalne mleko to nigdy nie minie. zmieni postać ze skórnej czy jelitowej na wziewną. tzn dotychczasowe objawy znikają więc wydaje się ze skaza mija ale dziecko nagle dostaje alergii na pyłki, roztocza czy nawet ma astmę. poczytaj w necie co to jest "marsz alergiczny", jak wygląda nie leczona alergia. ale to twoje dziecko rób jak uważasz, chcesz ryzykować to dawaj normalne mleko. mozesz poradzić się tutaj http://forum.gazeta.pl/forum/f,578,Alergie.html

Gość jak będziesz dawać
żadne dziecko nie chce pić od razu pepti bo to rzeczywiście okropne. trzeba mieszać przez kilka dni czy nawet tygodni. najpierw odroinke i coraz więcej aż będzie samo pepti

u nas bylo podobnie, akurat przyjechalam z corka do Polski, miala wtedy chyba 7mc i czerwone, szorstkie plamy na policzkach, lekarz w Polsce od razu zlecil Nutramigen; po powrocie do Francji, gdzie na stale mieszkamy i umowilam sie do pediatry, powiedzial ze na podstawie "tylko zmian na policzkach ,u dziecka 7 mc, bez objawow ze strony ukladu pokarmowego nie rozpoznaje sie skazy bialkowej, ze moze byc to reakcja na nowosci wprowadzane do diety, niekoniecznie bialka mleka krowiego", kazal odstawic Nutramigen i zlecil nam Diallertest (test skorny na wykrywanie mozliwej alergii na bialka mleka krowiego) - wyszedl negatywnie, wiec wrocilam do poprzedniego mleka; a plamy po pewnym czasie same zniknely... moze sprobujesz z tym testem? ponoc jest w Polsce dostepny

Gość nanananna
to niech lekarka przepisze mleko sojowe isomil jest smaczne

Gość olabogaaaa
wprowadz diete bezmleczna polecam wege-dzieciak.pl mnostwo przepisów na bezmleczne menu dla niemowlat

Gość Mama87_
No właśnie ze strony układu pokarmowego żadnych objawów nie ma. Tylko taki liszaj na buzi. Je już praktycznie wszystko i żadnych problemów żołądkowo-jelitowych nie było i nie ma.

Gość goniaczka
moj synek tez mial problemy ze skaza bialkowa. Jest doskonale mleko o niebo lepsze od pepti i nutramigenu, ktore faktycznie maja fatalny smak i zapach. Nazywa sie Neocate. Jest ono dostepne w UK ale wiem ze ne allegro czy ebay czasami tez sie pojawia. Mojemu synkowi pomoglo wiec moze warto sprobowac. Powodzenia

Moi synowie mają.Starszy miał stwierdzoną alergie po roku(testy z krwi),za cwany był,więc do bebilonu pepti i tak się nie przekonał.Wprowadziłam dietę bezmleczną i starałam się jak najabrdziej urozmaicać jego dietę żeby uzupełnić brak białka krowiego. Młodszy syn miał stwierdzoną jak miał 6 tygodni,więc z przyswojeniem mleka niebyło problemu. Jak ktoś wcześniej radził, powinnaś mieszać mleko z bebilonem stopniowo zwiększajac ilość bebilonu aż dziecko się przyzwyczai.A nieleczona alergia naprawdę może z czasem przejść w astmę.Mój czterolatek ładnie z alergii wyrasta,ale pilnuje jego diety tym bardziej,że uczuony jest też na inne pokarmy.

Gość a;ala
dajac normalne mleko , popełniasz największy błąd :-( moj syn był na piersi jak skonczył 10 miesięcy dostał nutramigen po mału ale zaczął pic ,ma skończone dwa lata i nadal pije , alergie na mleko ma nadal ,ona nie zawsze szybko mija mimo leczenia :-(