Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .....ot..co......

wkurza mnie wtracanie angielskich slow i zwrotow do jezyka polskiego!

Polecane posty

Gość .....ot..co......

a jest tego coraz wiecej. nie mowie tu o polskich celebrytach ktorzy chca byc bardziej swiatowi. czytalam wlasnie artykul na onecie i zamiast budowania wiezi bylo napisane bonding :O coaching, dac performance, i wiele innych idiotycznych zwrotow coraz czesciej jest uzywanych. co jest grane? nasze polskie slowa juz nam nie wystarcza?

Gość .....ot..co......
ale jaki jest w tym sens? polacy chca byc bardziej swiatowi? dla mnie jest to zalosne:O

Gość .....ot..co......
ale jaki jest w tym sens? polacy chca byc bardziej swiatowi? dla mnie jest to zalosne:O

Gość DSDSADSADSA
polski jest kiczowatym jezykiem i tyle

Gość poprzebijaj odkazona
albo "nowy "dozajn"" i inne bzdory...moja kolezanka np. mowi "musze umyc moj car", " albo jest the best" ;/ nie znosze czegos takiego

Gość swiateczny_zenek
stop talkin' bullshit, eat some easter eggs instead !

Gość Ziggy
TO popisywanie sie, swiadczy o tym ze te osoby wcale nie znaja jezyka angielskiego. Tylko taka popiska i struganie wariata. Ktos kto zna dobrze jez. angielski i ma dobrze pod sufitem, nigdy nie bedzie sie popisywal. Wtracanie slow z jez. Angielskiego swiadczy talko jaki to jest porabany ten kraj Polska. Pozdrowienia z NY

Gość effy.
widać że kobiety z kafe nie mają wiekszych problemów :o

Też mnie to wkurrwia niemiłosiernie. Z takimi przegięciami, jak tu piszecie, w większości się na szczęście nie spotkałem. Ale rzygam np. "targetem", "establiszmentem", "dizajnem", "pijarem", śmiesznymi, żywcem przeniesionymi z angielskiego, nazwami stanowisk, np. powszechny już "HR-owiec". Jakby nie można było napisać "Pracownik Działu Kadr"...

Gość vertgo_fall
Czasem użycie angielskich zwrotów ma swoje uzasadnienie. Powodów jest kilka - wcale nie takich głupich. 1. po angielsku często dane słowo oddaje coś trafniej i krócej. np. HR-owiec to często osoba zajmująca się rozwojem pracowników, rekrutacją, a "Pracownik działu kadr" kojarzy się raczej z teczką osobową i naliczaniem płac. Gdy skrócić to do "kadrowca", zeby mówiło się wygodniej, to już w ogóle mamy urzędasa z herbatą i zwiazki zawodowe w tle :D "Specjalista ds. zasobów ludzkich"? - proszę Was... więc jest HR-owiec. Gdyby język polski był bardziej elastyczny i nadążał za zmianami technologicznymi, społecznymi itp., nie musielibyśmy sięgać po odpowiedniki angielskie, które precyzyjnie oddają istotę rzeczy i, co tu kryć, są krótsze i poręczniejsze. 2. Jeżeli ktoś pracuje w środowisku międzynarodowym, szczególnie w korporacji, doceni jakim ułatwieniem jest posługiwanie się angielskimi zwrotami na określenie systemów, programów i rozwiązań, z którymi codziennie mamy do czynienia. To naprawdę bardzo ułatwia komunikację w organizacji. Słowo klucz i wszyscy wiedzą o co chodzi. Gdyby nie to, byłby straszny bałagan i zamieszanie. Niestety - angielski jest współczesną łaciną biznesu, nawet jeżeli czasem daje to irytujący efekt. Oczywiście nie mówię tu o sytuacjach, kiedy polski odpowiednik jest w zasięgu ręki. "Dizajn", "car" i wszelkie "tap madle" są wg mnie koszmarne.

W punkcie 2 rzeczywiści masz swoje racje, ale w punkcie 1... proszę Cię. Słowo "kadry" bardzo dobrze oddaje to, co się oznacza tym nieszczęsnym HR-em. A skojarzenia? Są śmieszne. Za komuny kadry wyglądały, jak wyglądały, ale teraz wyglądają inaczej. Kadry to bardzo szerokie znaczeniowo słowo i nie ma potrzeby tworzyć niczego nowego, w tym przyjmować jakieś karkołomne i sztuczne konstrukcje typu "zasoby ludzkie". "Zakładową organizację związkową" też będziemy przerabiać, bo kojarzy się z komuną?