Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebuje waszej pomocy

do mam z uk prosze pomozcie

Polecane posty

ja nie mam zlej pracy a teraz jak jesem w ciazy to prakytycznie nic nie robie tylko duzo chodze i zalezy mi na tej pracy wiec zwolnienie sie z niej odpada

nie musze nie nad tym zastanawiac co wazniejsze wiadomo, tylko bylam ciekawa jak to bedzie platne i tyle na temat

Choroba podczas pracy Czy otrzymasz wynagrodzenie za okres choroby? Jeżeli zwolnisz się z pracy z powodu choroby na więcej niż cztery dni pod rząd i zarabiasz ponad 95 tygodniowo, masz prawo do statutowego zasiłku chorobowego (SSP). SSP jest sumą wypłaconą przez pracodawcę, pracownikom, którzy są na zwolnieniu chorobowym. Jest to minimalna ilość pieniędzy, którą możesz otrzymać podczas zwolnienia z powodu choroby. Twoja umowa o pracę może dać Ci dodatkowe prawa do otrzymania większej sumy (zasiłek chorobowy według kontraktu). Powinieneś sprawdzić swoją umowę o pracę, aby zobaczyć co jest Ci należne. Aby kwalifikować się na SSP, musisz być pracownikiem między 16stym a 65tym rokiem życia. Dotyczy to pracowników zatrudnionych przez agencje, pracowników o wcześniej ustalonych terminach pracy oraz pracowników pracujących na pół etatu. SSP może być wypłacany do 28 tygodni. Zasiłek chorobowy według kontraktu może być wypłacany przez dłuższy okres. Powinieneś sprawdzić swoją umowę o pracę, aby zobaczyć co Ciebie dotyczy. Jeżeli nie kwalifikujesz się na otrzymanie SSP lub byłeś na zwolnieniu z powodu choroby przez ponad 28 tygodni, Twój pracodawca może dać Ci formę SSP1 i wyjaśnić Ci dlaczego ją otrzymałeś. Możesz użyć formę SSP1 aby ubiegać się o zasiłek dla osób niezdolnych do pracy z powodu choroby jeżeli nie kwalifikujesz się do SSP ani zasiłku chorobowego według kontraktu. Ile otrzymasz zasiłku chorobowego? Będzie Ci wypłacony albo SSP, albo, jeżeli Twój kontrakt o pracę wyszczególnia, że należy Ci się więcej zasiłku chorobowego, będzie Ci wypłacona kwota zawarta w kontrakcie. Kwota ta może nie być równa Twojej normalnej wypłacie, ale nie powinna być niższa niż SSP. Nie możesz otrzymywać SSP przez pierwsze trzy dni zwolnienia. Przez te trzy dni, będzie Ci tylko należny zasiłek chorobowy, jeżeli Twoja umowa o pracę Cię do niego upoważnia. Po tym czasie, powinieneś dostawać dzienną stawkę SSP za każdy dzień zwolnienia, w którym powinieneś był pracować. SSP jest wypłacany w stałej wysokości 79.15. Suma powinna być podzielona przez ilość dni pracy, więc, n.p. jeżeli pracujesz tylko trzy dni w tygodniu, Twoja dzienna stawka SSP wynosiłaby 26.38 Jeśli SSP jest jedynym Twoim dochodem podczas choroby, możesz się ubiegać o inne zasiłki n.p. zasiłek mieszkaniowy.

dzieki ale to ja wiedzialam ale zastanawialam sie nad inna opcja, tzn znajomy ma 100 a u mnie w kontrakcie nie jest napisane jak to dziala w mojej formie wiec pozostaje zapytac sie w biurze, wiec jak widac co firma to inaczej

a czy na pewno nie ma u Ciebie w pracy nikogo dzisiaj? bo u mnie w miasteczku wszystko dziś pootwierane, aż się zdziwiłam że oni tu nie mają święta dziś, myją okna, na budowach ruch, wszystkie sklepy i kawiarnie otwarte, u mnie w firmie też normalny dzień pracujący, ja jestem na macierzyńskim ale do pracy mam jakieś 50 metrów :P więc wiem co się tam dzieje :)

nie ma nikogo kto moze mi udzielic takiej informacji, jutro beda osoby ktore moga mi pomoc, dzis maja wolne, a pytac sie kogos kto gdzies cos slyszal kiedys cos lub cos..wiecie, to nie ma sensu plotek sluchac.

nie czytalam wszystkich postow wiec nie wiem czy ktos udzielil Ci juz odpowiedzi,ale z pewnoscia Twoj znajomy pracuje w firmie, ktora placi jego chorobowe w 100% (podejrzewam, ze jest jakas gorna granica czasu platnej nieobecnosci). Jesli nie jest to ujete w kontrakcie to musisz zapytac pracodawce bo prawdopodobnie dostaniesz tylko Statutory Sick Pay (SSP), ktore wynosi niewiele - ostatnio bylo jakos ponad 70 funtow tygodniowo. Co do zwolnienia to nie jest platne, moj GP chcial mnie wyslac na zwolnienie w ciazy od razu,ale ja akurat nie chcialam ze wzgledow finansowych bo SSP to grosze.

w moim kontrakcie nie ma nic na ten temat i mam placone po prostu SSP w trakcie choroby a w firmie, w ktorej pracowalam wczesniej mialam prawo po przepracowanym roku pracy do 3 tygodni 100% platnego chorobowego do wykorzystania w ciagu 5 lat. Kazde dluzsze chorowanie to SSP po prostu