Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebuje waszej pomocy

do mam z uk prosze pomozcie

Polecane posty

Gość dedffhuhf
idziesz normalnie do lekarza i dostajesz zwolnienie, jeżeli jest z powodu ciązy to nie wlicza się w procenty nieobecnosci i z powodu siedzenia na chorobowym nie mozesz zostać zwolniona, okres przebywania na zwolnieniu jest wliczany w okres pracy, tzn jest traktowany tak, jakbys normalnie pracowała, tzn pobierasz statutory sick pay ( pierwsze 3 dni są niepłatne)

tyle to ja wiedzialam o tych pierwszych dniach jak sa platne ale poki co nie wiem jakie sa przepisy w mojej firmie i jak jest platne dalej

Gość Ciagle tylko UK UK
UK jest duze i w Anglii Irlandii czy Szkocji jest troche inne prawo ;/

wiem wiem ja jestem w szkocji a pytam tu bo siedze w domu a do pracy jade za tydz i pojde sie popytac ale jutro mam wizyte lekarska i nie wiem co zrobic jak powiedza o zwolnieniu czy brac czy nie

może i inne ale nie sądzę żeby prawo dotyczące kobiet w ciąży różniło się aż tak bardzo, może są niewielkie różnice

ja też w Szkocji :) zobacz może masz coś na ten temat napisane w kontrakcie, ja u siebie nie sprawdzalam bo wiedziałam jak jest płatne zwolnienie u mnie w firmie, ale zerknij może jest coś

Gość dedffhuhf
wysokośc chorobowego zależy od pracodawcy, ja mam np płatne 100% za każdy dzień od 4go dnia choroby a ogólnie 16 takich płatnych dni na rok, plus SSP od panstwa które wynosi ok 80f/tyg

a jeśli nie znajdziesz nic w kontrakcie to może przedzwoń do kogoś znajomego z pracy może coś wie na temat zwolnień lekarskich

musze poszperac w kotrakcie. dopiero jutro moge tam dzwonic dzis nikogo nie ma kto by mogl mi pomoc. a prawda jest taka ze za 80 czy 90 f tygodniowo nie da sie zyc przy oplatach jakie tu sa wiec to chyba nie takie dziwne ze sie martwie tym

Gość Ciagle tylko UK UK
Nie dasz rady popracowac jeszcze troche, a pozniej jakos wyzyc z pensji meza ? W ostatecznosci mozesz isc po zapomoge.

pewnie ze moge pracowac ale nie mam zamairu poraz kolejny sie obudzic na podlodze . w kontrakcie jest ze dwa pierwsze dni bezplatne a potem platne tylko nie jest to okreslone w jaki sposob platne, ile procent.

Gość hsdgsdhrh
no to ciekawe jak wyzyjesz potem na zasiłku macierzynskim za 140f/tyg

jakie 140 a dwa kto powiedzial ze chce go brac??

Gość hsdgsdhrh
sorry, dokładnie 123f /tyg plus 20f child benefit.. a co masz zamiar zostawic z kimś obcym kilkutygodniowe dziecko i wrócić od razu do pracy?

to nie wazne co chce zrobic a dwa nie na temat

Gość hsdgsdhrh
zadajesz bezsensowne pytania na forum, powinnaś zapytać bezpośrednio pracodawcy, tutaj możesz uzyskac odpowiedzi z prawa ogólnie obow. w UK

oj przepraszam... jakbys uwaznie czytala wszystko bo bys wiedziala ze dzis to moge tam klamke pocaowac a chcialbym wiedziec do jutra rana dlatego pytam tutaj, ale jak widze zawsze sie znajdzie ktos kto przyczepi sie o byle co i denerwuje ludzi!!

Gość hsdgsdhrh
bo akurat ktoś jest jasnowidzem i wie jak jest u ciebie w firmie

a czy ja pytalam jak jet u mnie? pytalam jak jest ogolnie i jak to sprawdzic, jak moze byc itp prosze nie czepiaj sie bo mam dosc problemow jak widzisz raczej tych nieprzyjemnych wiec dzieki wszystkim za rady:)

Gość trzeba bylo nie emigrowac
Siedziala bys sobie na lewym L4, dostala bys becikowe, pozniej macierzynskie pozniej znalazla bys losia ktory by na ciebie pracowal ;)

heheh dobre ale bez tzw "losia" nie bylabym w ciazy hehe wiec kolejnosc troche inna ale spodobalo mi sie to:)

Gość w polsce jest taka moda
ze 1/4 bab nie wie z kim zaszla i 1/4 chlopow placi alimenty na nie swoje dzieci wiec jest pole do popisu.

w moim przypadku raczej nie hehhe ale taka prawda jak sie nieraz slyszy hehe

dlaczego mam rezygnowac z pracy?

dlatego rozwazam pojscie na zwolnienie lekarskie do czasu az mi sie polepszy

masz poczucie humoru

wiesz no bo ja jak bylam w ciazy pracowalam za barem, pelno ludzi, robota dosc ciezka, czasem dniowki ale w weekendy to glownie nocki, to nie byla praca do ktorej i tak chcialam wrocic po urodzeniu dziecka wiec sie z niej zwonilam w 3 miesiacu. do czasu kiedy dostalam macierzynskie zylam z oszczednosci i z tego co moj facet zarobil, po macierzynskim poszlam do pracy ale innej - takiej co to nie trzeba pracowac po nocach.