Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miminikna

Co można robic po studiach matematycznych?

Polecane posty

Kocham matme i zastanawiam się, czy studiowanie zwykłej matematyki ma sens? znajde po tym dobra pracę? Czy na Rynku jest zapotrzebowanie na matematyków?zaznaczam, ze nie chciałabym pracować w szkole.

Więc chyba bardziej "opłaca się" iść na coś co obejmuje również matematykę typu budownictwo, architektura?

Gość powinnaś mieć co robić
szczególnie w branży ubezpieczeniowej , analizie ryzyka

Gość cvvvvvvvvvf
a ty levviatan jakie studia skończyłeś ?

w sumie chciałabym pracować w finansach, uwielbiam statystyki, te rzeczy. Architektem też w sumie chciałabym być, ale bardziej interesuje mnie sama matma. Więc najbardziej ciągnie mnie na czystą matematyka, ale boję się, ze moge po tym nie miec roboty:|

Gość jak się dobrze zakręcisz
to będziesz mieć , praca w finansach to będzie banał tam się wzory ograniczają do mnożenia dzielenia , czasami wpadnie jakiś logarytm ;) ale co to dla absolwenta matematyki . poza tym możesz wybrać specjalizacje finansowe itp

Gość cvvvvvvvvvf
to co się wypowiadasz o studiach :p ? o rynku pracy też pewnie wiesz tyle co ci na onecie napiszą :p

Gość cvvvvvvvvvf
łał i... ?

Gość studiowalam matme z finansami
i dupaaa robie kursy ksiegowosci, banokowosci bo po tyach studiach to se moge w szkole nauczac :D

myslałam wlasnie o specjalności finansowo - aktuarialnej, względnie o analizie danych^^ Mam nadzieję, ze matma rozszerzona na maturze bedzie przystepna. Swoją droga przepasc pomiedzy podstawowa a rozszerzona matura z matmy to jakies ostre nieporozumienie (opieraj,ac sie na arkuszach próbnych)

Gość mojej mamy kolegi syn
skończył matmę i pracuje w banku. Nawet wtedy się jeszcze nie obronił, a zarabiał rok temu 7 tys. na początek.

Gość
jak lubisz matematyke to polecam studia techniczne informatyke budownictwo inzynierie medyczna

Gość jak się dobrze zakręcisz
jak jesteś sierota to nawet będąc inzynierem będziesz na bezrobociu

Gość humianistyczny umysł 123
Nie wiem jak można lubić czy nawet kochać matematykę ... To straszny przedmiot, który w tym roku niejednemu może zniszczyć plany na przyszłość i wycisnąć łzę przez niestety obowiązkową maturę. Wcale nie uważam, że polonistyka jest gorsza, wg mnie lepsza, ale by było dyplomatycznie, to niech będzie, że mają taką samą wartość xD :) Każdy ma inny pogląd na życie, ja myślę o studiowaniu polonistyki i nauczaniu w szkole, ale tobie też życzę mimo wielkich uprzedzeń do matmy szczęścia i pracy. :)

ja napisałam o "wyższości" matematyki nad polonistyką w kontekscie sytuacji na Rynku Pracy. Przyznaje, ze matma to trudna dzieidzina, co z tego wynika wśród ludzi więcej jest humanistów - i chyba dlatego matematykom jest w pewnym sensie łatwiej.

Gość cos o tym wiem
po matmie raczej nie ma dużych możliwości, chyba że ktoś chce być nauczycielem :D ale matma + rozne specjalności a potem np. podyplomówka i jakieś kursy to już jest dobry start :) optymalnie byłoby połączyć matmę z równległym kierunkiem np. informatyką, ekonomią...

Gość ciapciak92
Chcesz być nauczycielem i dorabiać na korepetycjach? Za pewnie nie, także wybierz kierunek oparty na matmie typu architektura, ekonomia, finanse, rachunkowość- po tych kierunkach łatwiej pracę, w której zarobisz w ciągu tygodnia tyle co nauczyciel matmy :D http://www.kierunki.net/informatyczne sprawdz opisy bedziesz miała rozeznanie :)

Gość lili106
Jestem na drugim roku matematyki i już nie daje rady...Pierwszy rok jakoś przeżyłam,ale drugi..Nie wiem co robić czy rzucić te studia czy jakoś przemęczyć je...Z drugiej strony boje się ,że jak zrezygnuje to będę tego bardzo żałować...Nauka matematyki idzie mi jak ,,krew z nosa" ...Doradźcie co mam zrobić,zrezygnować ,czy nie? A jeśli tak to jaki kierunek studiów wybrać zamiast matematyki tak ,żeby jak najwięcej przedmiotów mi przepisano (do tej pozy miałam następujące przedmioty:programowanie,teorie mnogości i logikę,topologię,geometrię,algebrę liniową , analizę matematyczną,arytmetykę,informatykę, labolatoria informatyczne,angielski i w-fiz ) W tym roku miałam śr. 3,75- porażka....