Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Jutro mam wolne, a moj facet nadgodziny, chce mu cos dobrego ugotowac. Moze macie jakis pomysl, zwazywszy, ze: - nie jestem rewelacyjna kucharka (gotuje proste rzeczy) - on nie znosi kurczakow i szpinaku - ja nie jem miesa, wiec nie dam rady zrobic czegos bardzo skomplikowanego :D - byloby milo, gdyby nie spedzalo sie wiekow nad garem z gory dziekuje :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Hm... moze... Składniki na 6 porcji 1/2 kg ziemniaków czerwona i żółta papryka puszka czerwonej fasoli cebula ząbek czosnku marchew olej 1/2 kg mięsa mielonego wołowego majeranek sól, pieprz, jajko ostra papryka, zioła prowansalskie 2 kostki rosołowe wołowe Etapy przygotowania 1.Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Papryki oczyść i pokrój drobno. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju wraz ze startą marchewką. Dodaj papryki, duś do miękkości. Mięso przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj z jajkiem, uformuj z niego małe kulki. Zagotuj 3-4 litry wody z kostkami rosołowymi, włóż ziemniaki, pogotuj kilka minut. Następnie wrzuć kulki mięsne i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Potem dodaj do zupy paprykę uduszoną z cebulką i marchewką. Gotuj kilka minut, na końcu wrzuć fasolkę z puszki. Pogotuj chwilę razem. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zalogowana 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Może zapiekanka makaronowa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szabka m Napisano Kwiecień 7, 2010 dlaczego sama sobie odpowiadasz ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Nie, zapiekanki makaronowe przerobilismy na wszystkie sposoby :( tylko nie to... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zmien nicka Napisano Kwiecień 7, 2010 trzydziestka moze zostac, ale energiczna!?, w zyciu NIE ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Bo tak sie zastanawiam... jednak ta zupa do konca mi nie pasuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 No wlasnie kotletow sojowych dawno nie bylo, ale jakos usiluje wymyslec cos lepszego i psiakrew, nie moge :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Moze to Ośmiornica w winie Drukuj Email 2 kg ośmiornicy 250 ml oliwy 250 ml wytrawnego wina pieprz sól Ośmiornice oczyścić i pokroić na drobne części, włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i smażyć krótko. Następnie wlać wino, dodać pieprz i dalej podgrzewać na małym ogniu, aż ośmiornica będzie miękka i sos gęsty. W czasie gotowania można dodać 5 pomidorów bez skórki i pestek oraz 2 liście laurowe. Podawać na zimno. Ktos jadl? I z czym u licha podac??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 albo Pieczone ziemniaki z krewetkami i awokado Drukuj Email 8 średnich ziemniaków mączystych olej sól pieprz 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 80 g świeżych ziół (np. koper, bazylia, pietruszka, estragon) 20 dag wędzonego łososia 1/2 cytryny 150 g jogurtu naturalnego 150 g śmietany 30% 1 dojrzałe awokado 10 dag gotowanych krewetek koperek Ziemniaki wyszorować, osuszyć, posolić i zawinąć każdego z osobna w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez 1h w temp. 200 st. Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Jeden płat łososia pokroić w pasemka o szerokości ok. 2 cm, a resztę płatów pokroić w kostkę. Jogurt połączyć ze śmietaną i wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodać cebulę, czosnek, zioła i kostki łososia, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Awokado obrać i przekroić na pół. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki wyjąć z folii, naciąć, zrobić wgłębienie i napełnić farszem. Polać sosem. Udekorować awokado, pasemkami łososia, krewetkami i koperkiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mieso drobiowe Napisano Kwiecień 7, 2010 gulazowe kroisz w kostke ,podsmażasz z cebulką ,wrzucasz do gara,zalewasz bulionem gotujesz,dodajesz ziemniaki pokrojone w kostke,papryke zólta i cxzerwona w kostkę,puszke pomidorów gotujesz doprawiasz paryką w proszku pod koniec , i voila pyszna zupa gulaszowa,jak chcesz zagęść zasmazka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mintaja 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 mintaja usmaż i jakąś surówkę :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Dzieki, wydaje mi sie , ze gulaszowa chetnie by zjadl :D Moze jeszcze jakies pomysly? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Naczelny Chamie, on lubi wloskie potrawy :D tylko chcialam sie obyc bez pierogow :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość znajomaznajomejpokądzieli Napisano Kwiecień 7, 2010 a może jakieś kosmiczne nalesniki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Mintaja, tylko ze ja chcialam zrobic cos czego dawno albo w ogole nie jedlismy, dlatego kombinuje :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 No, frytek to dawno nie bylo :) przyznaje :D W zyciu pierogow nie bede mu lepic, to on jest w tym mistrzem :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mieso drobiowe Napisano Kwiecień 7, 2010 wloskie musi być? to moze makaron Cannelloni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zalogowana 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 W takim razie: - Pappardelle z borowikami - burrito - pieczone udka kurczaka + pieczone kartofle - kalmary z grilla - tortilla meksykańska/hiszpańska - risotto z dynią Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Nie, nie musi byc wloskie :) mowie, ze on lubi wloska kuchnie, bo ma wloskie korzenie Widzialam fajny makaron barwiony na czarno matwa. Ale makaron odpada, ostatnio nam sie nie chcialo gotowac i byl juz z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, kielbasa dla niego a szpinakiem dla mnie i w ogole czym sie da Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Zalogowana nie wiem co to parpadelle :D kurczaka pisalam ze nie lubi a dyni teraz raczej nie mozna dostac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mieso drobiowe Napisano Kwiecień 7, 2010 rybka natarta czosnkiem i vegetą w panierce ,frytki i biała albo kiszona kapustka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Naczelny Chamie, bigos tez odpada - nie jest szybki!!! - poza tym rodzinka mnie zmolestowala i zrobilam na Swieta, ma go jeszcze pewnie pol lodowki ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smefetkaaa 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 a może omlety z warzywami ja zazwyczaj wrzucam pieczarki, cebulkę, paprykę, marchewkę, fasolkę zieloną, (jak nie mam to zielony groszek, kukurydzę) doprawiam do smaku jakimiś ziołami, są przepyszne i bardzo sycące uwielbiam... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Powtarzacie sie :) - MAKARON ODPADA - RYBKA NIEDAWNO BYLA Hm, moze na 1 danie gulaszowa, na drugie frytki z ...? no wlasnie :D kotlety sojowe? A moze... CAMEMBERT W PANIERCE??? Co o tym sadzicie? Chyba troszke nie pasi jedno danie do drugiego :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Moja przyjaciolka robi rewelacyjne omlety, ale mam wrazenie, ze nie mam do tego talentu... nigdy nie robilam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smefetkaaa 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 wierz mi, że to nic trudnego, trzeba tylko odpowiednio ubić jajka z mlekiem i mąką, ja robię to mikserem przez 3 min i wychodzą rewelacyjne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ozy Napisano Kwiecień 7, 2010 może spróbuj użyć feromonów http://dyskrecja.pl/sklep.php/k99-dla-Panow.html? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ozy Napisano Kwiecień 7, 2010 może spróbuj użyć feromonów http://dyskrecja.pl/sklep.php/k99-dla-Panow.html? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Energiczna Trzydziestolatka 0 Napisano Kwiecień 7, 2010 Nie mam miksera :D nigdy go nie uzywalam. Nawet do nalesnikow i ciasta. Ale kiedys sprobuje, dzieki za przypomnienie. Tylko chyba nie jutro, bo jesli mi nie wyjdzie, biedak umrze z glodu :) moze w sobote zaeksperymetujemy, moja przyjaciolka robi pycha omlet z serem i pieczarkami... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach