Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Energiczna Trzydziestolatka

Prosze o pomysl / przepis na dobry obiadek

Polecane posty

Jutro mam wolne, a moj facet nadgodziny, chce mu cos dobrego ugotowac. Moze macie jakis pomysl, zwazywszy, ze: - nie jestem rewelacyjna kucharka (gotuje proste rzeczy) - on nie znosi kurczakow i szpinaku - ja nie jem miesa, wiec nie dam rady zrobic czegos bardzo skomplikowanego :D - byloby milo, gdyby nie spedzalo sie wiekow nad garem z gory dziekuje :P

Hm... moze... Składniki na 6 porcji 1/2 kg ziemniaków czerwona i żółta papryka puszka czerwonej fasoli cebula ząbek czosnku marchew olej 1/2 kg mięsa mielonego wołowego majeranek sól, pieprz, jajko ostra papryka, zioła prowansalskie 2 kostki rosołowe wołowe Etapy przygotowania 1.Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Papryki oczyść i pokrój drobno. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju wraz ze startą marchewką. Dodaj papryki, duś do miękkości. Mięso przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj z jajkiem, uformuj z niego małe kulki. Zagotuj 3-4 litry wody z kostkami rosołowymi, włóż ziemniaki, pogotuj kilka minut. Następnie wrzuć kulki mięsne i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Potem dodaj do zupy paprykę uduszoną z cebulką i marchewką. Gotuj kilka minut, na końcu wrzuć fasolkę z puszki. Pogotuj chwilę razem. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

Gość szabka m
dlaczego sama sobie odpowiadasz ?

Gość zmien nicka
trzydziestka moze zostac, ale energiczna!?, w zyciu NIE !

Moze to Ośmiornica w winie Drukuj Email 2 kg ośmiornicy 250 ml oliwy 250 ml wytrawnego wina pieprz sól Ośmiornice oczyścić i pokroić na drobne części, włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i smażyć krótko. Następnie wlać wino, dodać pieprz i dalej podgrzewać na małym ogniu, aż ośmiornica będzie miękka i sos gęsty. W czasie gotowania można dodać 5 pomidorów bez skórki i pestek oraz 2 liście laurowe. Podawać na zimno. Ktos jadl? I z czym u licha podac???

albo Pieczone ziemniaki z krewetkami i awokado Drukuj Email 8 średnich ziemniaków mączystych olej sól pieprz 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 80 g świeżych ziół (np. koper, bazylia, pietruszka, estragon) 20 dag wędzonego łososia 1/2 cytryny 150 g jogurtu naturalnego 150 g śmietany 30% 1 dojrzałe awokado 10 dag gotowanych krewetek koperek Ziemniaki wyszorować, osuszyć, posolić i zawinąć każdego z osobna w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez 1h w temp. 200 st. Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Jeden płat łososia pokroić w pasemka o szerokości ok. 2 cm, a resztę płatów pokroić w kostkę. Jogurt połączyć ze śmietaną i wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodać cebulę, czosnek, zioła i kostki łososia, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Awokado obrać i przekroić na pół. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki wyjąć z folii, naciąć, zrobić wgłębienie i napełnić farszem. Polać sosem. Udekorować awokado, pasemkami łososia, krewetkami i koperkiem.

Gość mieso drobiowe
gulazowe kroisz w kostke ,podsmażasz z cebulką ,wrzucasz do gara,zalewasz bulionem gotujesz,dodajesz ziemniaki pokrojone w kostke,papryke zólta i cxzerwona w kostkę,puszke pomidorów gotujesz doprawiasz paryką w proszku pod koniec , i voila pyszna zupa gulaszowa,jak chcesz zagęść zasmazka

Gość znajomaznajomejpokądzieli
a może jakieś kosmiczne nalesniki?

Gość mieso drobiowe
wloskie musi być? to moze makaron Cannelloni

W takim razie: - Pappardelle z borowikami - burrito - pieczone udka kurczaka + pieczone kartofle - kalmary z grilla - tortilla meksykańska/hiszpańska - risotto z dynią

Nie, nie musi byc wloskie :) mowie, ze on lubi wloska kuchnie, bo ma wloskie korzenie Widzialam fajny makaron barwiony na czarno matwa. Ale makaron odpada, ostatnio nam sie nie chcialo gotowac i byl juz z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, kielbasa dla niego a szpinakiem dla mnie i w ogole czym sie da

Gość mieso drobiowe
rybka natarta czosnkiem i vegetą w panierce ,frytki i biała albo kiszona kapustka

a może omlety z warzywami ja zazwyczaj wrzucam pieczarki, cebulkę, paprykę, marchewkę, fasolkę zieloną, (jak nie mam to zielony groszek, kukurydzę) doprawiam do smaku jakimiś ziołami, są przepyszne i bardzo sycące uwielbiam...

Powtarzacie sie :) - MAKARON ODPADA - RYBKA NIEDAWNO BYLA Hm, moze na 1 danie gulaszowa, na drugie frytki z ...? no wlasnie :D kotlety sojowe? A moze... CAMEMBERT W PANIERCE??? Co o tym sadzicie? Chyba troszke nie pasi jedno danie do drugiego :D

wierz mi, że to nic trudnego, trzeba tylko odpowiednio ubić jajka z mlekiem i mąką, ja robię to mikserem przez 3 min i wychodzą rewelacyjne

Nie mam miksera :D nigdy go nie uzywalam. Nawet do nalesnikow i ciasta. Ale kiedys sprobuje, dzieki za przypomnienie. Tylko chyba nie jutro, bo jesli mi nie wyjdzie, biedak umrze z glodu :) moze w sobote zaeksperymetujemy, moja przyjaciolka robi pycha omlet z serem i pieczarkami...