Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Energiczna Trzydziestolatka

Prosze o pomysl / przepis na dobry obiadek

Polecane posty

Jutro mam wolne, a moj facet nadgodziny, chce mu cos dobrego ugotowac. Moze macie jakis pomysl, zwazywszy, ze: - nie jestem rewelacyjna kucharka (gotuje proste rzeczy) - on nie znosi kurczakow i szpinaku - ja nie jem miesa, wiec nie dam rady zrobic czegos bardzo skomplikowanego :D - byloby milo, gdyby nie spedzalo sie wiekow nad garem z gory dziekuje :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hm... moze... Składniki na 6 porcji 1/2 kg ziemniaków czerwona i żółta papryka puszka czerwonej fasoli cebula ząbek czosnku marchew olej 1/2 kg mięsa mielonego wołowego majeranek sól, pieprz, jajko ostra papryka, zioła prowansalskie 2 kostki rosołowe wołowe Etapy przygotowania 1.Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Papryki oczyść i pokrój drobno. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju wraz ze startą marchewką. Dodaj papryki, duś do miękkości. Mięso przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj z jajkiem, uformuj z niego małe kulki. Zagotuj 3-4 litry wody z kostkami rosołowymi, włóż ziemniaki, pogotuj kilka minut. Następnie wrzuć kulki mięsne i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Potem dodaj do zupy paprykę uduszoną z cebulką i marchewką. Gotuj kilka minut, na końcu wrzuć fasolkę z puszki. Pogotuj chwilę razem. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szabka m
dlaczego sama sobie odpowiadasz ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zmien nicka
trzydziestka moze zostac, ale energiczna!?, w zyciu NIE !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moze to Ośmiornica w winie Drukuj Email 2 kg ośmiornicy 250 ml oliwy 250 ml wytrawnego wina pieprz sól Ośmiornice oczyścić i pokroić na drobne części, włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i smażyć krótko. Następnie wlać wino, dodać pieprz i dalej podgrzewać na małym ogniu, aż ośmiornica będzie miękka i sos gęsty. W czasie gotowania można dodać 5 pomidorów bez skórki i pestek oraz 2 liście laurowe. Podawać na zimno. Ktos jadl? I z czym u licha podac???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo Pieczone ziemniaki z krewetkami i awokado Drukuj Email 8 średnich ziemniaków mączystych olej sól pieprz 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 80 g świeżych ziół (np. koper, bazylia, pietruszka, estragon) 20 dag wędzonego łososia 1/2 cytryny 150 g jogurtu naturalnego 150 g śmietany 30% 1 dojrzałe awokado 10 dag gotowanych krewetek koperek Ziemniaki wyszorować, osuszyć, posolić i zawinąć każdego z osobna w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez 1h w temp. 200 st. Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Jeden płat łososia pokroić w pasemka o szerokości ok. 2 cm, a resztę płatów pokroić w kostkę. Jogurt połączyć ze śmietaną i wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodać cebulę, czosnek, zioła i kostki łososia, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Awokado obrać i przekroić na pół. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki wyjąć z folii, naciąć, zrobić wgłębienie i napełnić farszem. Polać sosem. Udekorować awokado, pasemkami łososia, krewetkami i koperkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mieso drobiowe
gulazowe kroisz w kostke ,podsmażasz z cebulką ,wrzucasz do gara,zalewasz bulionem gotujesz,dodajesz ziemniaki pokrojone w kostke,papryke zólta i cxzerwona w kostkę,puszke pomidorów gotujesz doprawiasz paryką w proszku pod koniec , i voila pyszna zupa gulaszowa,jak chcesz zagęść zasmazka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znajomaznajomejpokądzieli
a może jakieś kosmiczne nalesniki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mieso drobiowe
wloskie musi być? to moze makaron Cannelloni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W takim razie: - Pappardelle z borowikami - burrito - pieczone udka kurczaka + pieczone kartofle - kalmary z grilla - tortilla meksykańska/hiszpańska - risotto z dynią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie, nie musi byc wloskie :) mowie, ze on lubi wloska kuchnie, bo ma wloskie korzenie Widzialam fajny makaron barwiony na czarno matwa. Ale makaron odpada, ostatnio nam sie nie chcialo gotowac i byl juz z sosem pomidorowym, serem, krewetkami, kielbasa dla niego a szpinakiem dla mnie i w ogole czym sie da

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mieso drobiowe
rybka natarta czosnkiem i vegetą w panierce ,frytki i biała albo kiszona kapustka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a może omlety z warzywami ja zazwyczaj wrzucam pieczarki, cebulkę, paprykę, marchewkę, fasolkę zieloną, (jak nie mam to zielony groszek, kukurydzę) doprawiam do smaku jakimiś ziołami, są przepyszne i bardzo sycące uwielbiam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powtarzacie sie :) - MAKARON ODPADA - RYBKA NIEDAWNO BYLA Hm, moze na 1 danie gulaszowa, na drugie frytki z ...? no wlasnie :D kotlety sojowe? A moze... CAMEMBERT W PANIERCE??? Co o tym sadzicie? Chyba troszke nie pasi jedno danie do drugiego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wierz mi, że to nic trudnego, trzeba tylko odpowiednio ubić jajka z mlekiem i mąką, ja robię to mikserem przez 3 min i wychodzą rewelacyjne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie mam miksera :D nigdy go nie uzywalam. Nawet do nalesnikow i ciasta. Ale kiedys sprobuje, dzieki za przypomnienie. Tylko chyba nie jutro, bo jesli mi nie wyjdzie, biedak umrze z glodu :) moze w sobote zaeksperymetujemy, moja przyjaciolka robi pycha omlet z serem i pieczarkami...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×