Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Grzesznica_Anka__22_:P

Frytki z Selera kto poda przepis ?

Polecane posty

Jakieś 2 miechy temu takie fryteczki sobie i rodzince zaserwowałam (plus ukochanemu) smakowały że och i ach ale kurka wodna gdzieś przepis zapodziałam a bardzo chciałabym je jeszcze raz przyrządzić a więc tu prośba do was o zapodanie mi tutaj przepisu.

Gość A może frytki do tego hihihih

Gość A może frytki do tego hihihih
Podeszłam do nich trochę nieufnie, no bo jak to, frytki z selera? Toż to musi byc niesmaczne, a tu proszę - niespodzianka - są przepyszne,lekko słodkawe, pełne aromatu. Duży seler obieramy, kroimy na pół, potem w plastry, a następnie w słupki, im cieńsze, tym szybciej się usmażą. Metod smażenia pewnie jest wiele, na patelni, w garnku z sitkiem i w innych bardziej zaawansowanych urządzeniach do smażenia. Ja skorzystałam z patelni, nalałam sporo oleju i na rozgrzanym partiami smażyłam fryteczki. W przeciwieństwie do ziemniaczanych nie wymagają one dwukrotnego smażenia (chociaż pewnie by im nie zaszkodziło), so przepyszne, w środku miękkie, z zewnątrz pokryte chrupiącą skórką.

* seler 1 szt. * sól * pieprz * olej * papryka ostra Seler obieramy, myjemy i kroimy w podłużne paski, kształtem przypominające frytki. Przekładamy do miski, dodajemy oleju, przypraw i dokładnie mieszamy aby każda frytka była namoczona. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Frytki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 30 minut.