Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gasia87

Do tłumaczy!!

Polecane posty

Gość gasia87

Jestem właśnie w trakcie ubiegania się o pracę jako tłumacz. Jak można policzyć sobie moc przerobową? Podajecie ją w znakach na godzinę, czy w stronach na godzinę? Czy jeszcze inaczej?? Byłabym wdzięczna za podpowiedzi:)

Gość ja to robię bardzo różnie
dlatego, że tłumaczę zasadniczo różne rzeczy. Jeśli tekst jest jednolicie w języku obcym - liczę stawkę od strony znormalizowanego maszynopisu (tnr, 12, interlinia 1,5, marginesy 1,5) i w liczenie słów czy wersów się nie bawię. Jeśli tekst jest np. wierszem - liczę wersy lub jeśli zawiera obce wstawki z tekstem obcym liczę frazy, w których jest orzeczenie lub które są dłuższe niż jeden wers. Ktoś mi poradził taką metodę.

Gość gasia87
dzięki, ale mi bardziej chodziło o to, ile jesteś w stanie "wyrobić" stron albo znaków na godzinę, jaką masz moc:)

Gość wkurzona złotowłosa
Do tłumaczen pisemnych? Nie liczy się w ten sposób. Ale radzę nie przechwalać się tempem, bo zleceniodawca poda najkrótszy możliwy termin.

Gość zainteresowana...........
hej tłumacze, a jakie macie stawki od strony w tłum. z obcego na nasze ? :)

Gość tylko Katyń
stawki są określone dla różnych języków patrz Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości

Gość gasia87
mi nie chodzi o stawki, tylko o to, w jakim czasie ile stron/znaków jesteście w stanie przetłumaczyć:)