Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednamalami

Obowiazki druhny

Polecane posty

Gość takajednamalami

Kobietki- mam problem. rzadko chodze na wesela...teraz przyjaciolka poprosila mnie zebym byla jej druhna... powiedzcie mi jakie obowiazki ma druhna- za co jest odpowiedzialna itp.... oraz ile kasy powinnam dac na prezent? dodam, ze ide z chłopakiem

W sensie będziesz jej świadkiem na ślubie kościelnym? Bo jeśli tak to moje obowiązki jako świadkowej to trochę pomagałam przy ubieraniu Młodej. Potem w kościele podpisywałam dokumenty. I jak mnie prosiła to coś tam poprawiałam np podpinałam lub rozpinałam tren. W niektórych domach jest taka tradycja że świadkowa jedzie po pana młodego i przywozi go do domu młodej. Jeżeli szłam z facetem to dawałam 400-500 zł.

Gość takajednamalami
tak Miarka- bede swiadkiem na slubie to bedzie takie typowo "wiejskie" wesele wiec tradycja to podstawa- a ja do tego jestem z miasta i kompletnie sie na tym nie znam ;/

Gość j3213546453165lklkl
oprócz tego co powyżej to np.u mnie starsza przypina winietki kawalerom i żonatym oraz panu starszemu, wykupuje pannę młoda na bramie.

Z tymi kokardkami tez się zdarza. Zapytaj Młodą czy będą i kiedy chce żeby przypomina je gościom. Pod kościołem czy dopiero na sali.

I nie zapomnij wziąć dowodu czasem się trafi upierdliwy ksiądz;-) U mnie w kościele świadkowie też zanoszą obrazki na zakrystię tuż przed ślubem.

Najlepiej zapytaj wprost panny młodej. Możesz dodać, że rzadko chodzisz na wesela i się zwyczajnie nie orientujesz a nie chcesz sprawiać jej przykrości swoją niewiedza.

Gość ehhhhhh............
Ludzie swiadkowa NIE MA ZADNYCH OBOWIAZKOW To jest osoba potwierdzajaca zawarcie malzenstwa jedna z 2 najwanziejszaych gosic na slubie ktora powinna byc traktowana ze szczegolnym szacunkeim i nie jest zadba sluzasza pary mlodej

Gość vfsbgftrsg
co wy gadacie ze nie ma obowiązków. mogła se nie zgadzac i przyjśc jako gośc, jesli mają zespół to on organizuje rózne zabawy a jak nie to na powinna ze świadkiem je zorganizować, powinna zbierac koperty po mszy, poprawiac sukienke i pomagac cały czas młodej inne takie dup[erele , juz nie mowiac o zorganizwaniu spotkania przed ślubem dla przyjaciółek. i pewnie inne rzeczy jeszcze o ktorych nie wiem bo nie byłam młoda a jak jestes taka miastowa to nie musisz iść na wiejskie wesele

Gość 12345654321
vfsbgftrsg Bzdura od obowiazkow jest starosta ewentualnie modnie sie to teraz nazywa druhna Od SWIADKOW WARA bo to za NAJWAZNIEJSI GOSCIE pary lmlodej i szczytem chamstwa jest wymaganie od swiadkow wypelneinai obowiazkow innych niz podpisywanie dokumentow i obecnosc podczas mszy

Ale piszecie o tym jakby to były jakieś strasznie meczące sprawy. Czy to problem pomóc podpiąć tren czy przypiąć kilka kokardek? Mnie to sprawiało przyjemność.

Gość 12345654321
I tez bylam na wiejskim weselu i tam wlasnie starosta mial obwiazki i zjamowal sie organizacja SWIADKOWIE BYLI SWIECI TAK JEST I TAK POWINNO BYC

Gość fsgvresgv
haha nie rozśmieszaj mnie. Święci :D:D:D Wara :D:D:D uciekaj do swojej stodoły. weź sobie nerwosol kup. świadkowa powinna pomagać a jak nie to niech sobie swoje wesele robi i będzie świetą maria magdalena i pępkiem świata. śmieszna jesteś dla mnie świadkowa i druhna to to samo?

Gość myślę że to od młodej zależy
Zapytaj po prostu, czego oczekuje. Ja byłam niedawno świadkiem i moja przyjaciółka powiedziała, że moim "obowiązkiem" jest dobrze się bawić na weselu ;) No i podpisać papiery i towarzyszyć w kościele. Owszem, pomagałam jej w tych wszystkich "duperelach" jak to ktoś ujął - zorganizowałam wieczór panieński (choć w zasadzie każda z obecnych dziewczyn w równym stopniu przyczyniła się do jego organizacji), zbieranie kwaitów pod kościołem, podpinanie trenu, poprawianie welonu, pomoc w ubieraniu, ale wcale nie dlatego, że byłam świadkową (jak mnie nie było w pobliżu to równie chętnie pomogła jej w tym każda inna osoba! siusiu też chodziła zrobić z tą kobietą, która akurat była "pod ręką" - pomagałyśmy jej kieckę podtrzymać :P) tylko dlatego, że jestem jej PRZYJACIÓŁKĄ! ;)