Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nianianianian1234

Dofinansowanie na działalność, ktoś wie?

Polecane posty

Gość nianianianian1234

Chciałabym się postarać o dofinansowanie z up na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Planuję otwarcie mini przedszkola dla dzieci. Problem tkwi w tym że nie mam odpowiedniego wykształcenia - czyli pedagogicznego. Mam wyższe magisterskie ale związane zupełnie z innym kierunkiem. Czy ktoś się może orientuje czy w takim przypadku mam szansę na dotację? W rozporządzeniach nie znalazłam informacji o konieczności posiadania kwalifikacji adekwatnych do wnioskowanej działalności. Wyczytałam że wystarczy że udowodnię w biznesplanie że nadaję się na to stanowisko, i sprostam wymaganiom. Czy wystarczy że zatrudniłabym osobę z wykształceniem pedagogicznym a ja byłabym jako po prostu opiekunka? Dodam że posiadam doświadczenie wynikające z własnego macierzyństwa. I jeszcze jedno - czy jeśli zobowiążę się że rozpoczną podyplomówkę to czy mam szanse? Może ktoś ma wiedzę w tym temacie? Z góry dzięki!

Gość hhhhmmmmmmmmmmmmmm
to musisz sie isc spytac do up moim zdaniem mozesz jak zatrudnisz kogos po pedagogice ale na 1os. moze byc tylko kilkoro dzieci nie wiem ile. i nie wiem czy starczy pieniedzy z pup ile teraz daja pewnie max 20tys.

Gość nianianianian1234
Mam wątpliwości, bo kilka miesięcy temu myślałam o założeniu biura projektów unijnych. Poszłam z pomysłem do Pań z up. Od progu mi wykrzyczały że pewnie nie mam odpowiednich kwalifikacji bez których nie mam żadnych szans. Zdziwiło je że miałam. Dlatego tak się zastanawiam. Jakieś dziwne te kobiety. Tym razem się przygotuję. Wydrukuję treść rozporządzenia i innych przydatnych informacji bo do niektórych urzędów bez kija nie podchodź :-o

Gość mozesz sie starac
tylko musisz napisac ze zatrudnisz osobe posiadajaca wyksztalcenie pedagogiczne bo to jest warunek otwarcia takiego przedszkola. Kierownik przedszkola nie musi byc pedagogiem. Ja dostalam dostacje z UP na dzialalnosc ktora nie jest zgodna z moim wyksztalceniem, skonczylam zupelnie inne studia !

z przedszkolem bedzie mnuistwo klopotow, latania po urzedach, proponuje Ci raczej zalozyc prywatna placowke opieki nad dziecmi lub sale zabaw, wtedy szybciej ci wsyztsko pojdzie i nie ebdziesz musiala spelniac wielu wymagan jak np. duzy plac zabaw :)

Gość nianianianian1234
hhhhhhhhhh - wiesz ja mam swój lokal. Dość duży bo ponad 150 m2. Dwa piętra, niewielki ogródek. Trzeba to trochę dostosować, odremontować. Wyczytałam że kwota dotacji nie obejmuje już kosztów remontu, do czasu było to możliwe do ok 20% dofinansowania. Max teraz to 20.000 bez kilku groszy brutto. Ale i tak przyda się na sprzęty, zabawki, łóżeczka i inne takie.

Gość nianianianian1234
Izabelka właśnie coś takiego miałam na myśli - dzienną opiekę nad dziećmi. A wiecie może czy miasto dopłaca coś do czesnego w przypadku niepublicznych placówek tego typu?

Gość nananana_
wszystko zależy od Twojego PUP i od ludzi tam pracujących Z tego co wiem jedne dają bez większych problemów a inne szukają tylko powodów żeby nie dać

Gość nianianianian1234
musisz się starać - dzieki, pocieszyłaś mnie trochę :)

baby w up czesto sa niemile, uwazaja sie za najmazdrzejsze i za niewiadomo kogo...na szczescie w moim urzedzie sa 2 naprawde bardzo mile starsze panie ktore sa zawsze usmiechniete i wsyztsko spokojnie wytlumacza i powiedza :) ozdrowienia dla nich i oby jak najwiecej takich w naszych polskich urzedach :)

Gość nananana_
mój znajomy składał wniosek na firmę związaną z serwisem komputerowym Dostał odmowną decyzję na założenie FIRMY BUDOWLANEJ W dodatku jego biznes plan się zagubił w PUP I zrób im co chcesz

Gość nianianianian1234
No właśnie ja się tego boję. Po ostatniej wizycie odniosłam wrażenie że Panie są raczej na "NIE", zero pozytywnej pomocy, tylko kołki pod nogi i doszukiwanie się przeszkód. Zastanawiam się co miałabym wpisać o sobie w biznesplanie, jakie byłoby moje stanowisko? Kierownik placówki? A tutaj nie trzeba mieć kwalifikacji z zarządzania placówką albo doświadczenia? Bo opiekunka chyba odpada bez udokumentowanego wyształcenia?

mi sie wydaje, ze up doplaca max 12 tys ale mozesz sie ejszcze starac o dofinansowanie z UE max 40 tys tylko ze musisz miec wklad wlasny a oni pozniej jak rpzestawisz rachunki to Ci kase zwroca

zapytaj sie panie o wszystko...dodam ze biznes musi sie krecic conajmniej rok inaczej beziesz musiala oddac poieniadze ktore otrzymalas z up

Gość mozesz sie starac
Po 1 to ze panie w up sa niemile to ich problem, UP dostaje pule pieniedzy ktora MUSI przeznaczyc na dotacje, po 2 o tym czy dotacja zostanie przyznana decytuje dyrektor urzedu, po 3 nie wpisujesz tam kim Ty bedziesz, a jedynie jaka liczbe osob planujesz zatrudnic, mozesz wtedy umotywowac dlaczego akurat taka osoba i z takim wyksztalceniem. Mnie oczywiscie tez "cisnieto" na to, ze nie skonczylam studiow czy innych szkol zwiazanych z dzialalnoscia jaka planuje prowadzic, no ale dotacja zostala mi przyznana wiec widac nie jest to warunek konieczny .

Gość nianianianian1234
Super, bardzo Wam dziękuję za informacje. Cieszę się że moje wątpliwości chociaż w części zostały rozwiane. W tym tygodniu przejadę się do up i popytam.