Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziewczyneczka

pilna sprawa! pomózcie

Polecane posty

Gość asdasdasdas
Druk RUMUA

Gość ej powiedz
przeciez nie zawsze zadaja okazania legitymacji. a w zamian to nie wiem co.

Gość gupeek
to jest wlasnie druk RUMUA

weź to zaświadczenie z pracy o odprowadzanych składkach zresztą w niektórych rejonach Polski właśnie te zaświadczenia są wymagane a nie legitymacje ubezpieczeniowe

Gość gupeek
druczek ze skladkami za dany miesiac jest wystarczajacy.

Gość gupeek
to ten druk jest głównym dowodem, że jesteś ubezpieczona w danym miesiącu. jeśli nie znajdziesz legitymacji - zabieraj zawsze ze soba druczek na dany miesiac, musza Ci go zaakceptowac.

1. Bierzesz z pracy RMUA - muszą przyjąć, to jest tak samo ważny dokument jak książeczka2. Książeczek już zus nie wydaje od stycznia 2010 więc lepiej ja znajdź, inaczej będziesz musiała każdorazowo brać RMUA z pracy3. Możesz iść bez książeczki i bez RMUA - masz ok 5 dni roboczych na doniesienie. Na miejscu wydaja rachunek za usługę, anulują go gdy z nim przyjdziesz i z ubezpieczeniem

to patrz punkt 2gi - bedziesz posługiwać się RMUA - czyli wydrukiem z pełną informacją o składkach, bedziesz odbierać w kadrach (drukną na poczekaniu)

dziewczyneczka - nie, to osobny dokument i zwie sie dokładnie RMUA

Ale możesz iśc przecież. Poinformujesz, że zgubiłaś książeczkę - wystawią rachunek, który anulujesz donosząc rmua do końca tygodnia. Nie widze problemu. Bo to raz lądowałam na urazówce bez dokumentów zusowskich... nawet możesz poprosić by z pracy ktoś przesłał faxem do Twojej przychodni...

to dlaczego tych druków rmua nie daja co miesiąc, po co w takim razie moje rozliczenie zawierające inf ile składek mam odprowadzonych na rente emeryture zdrowotne i chorobowo-wypadkowe???

liczy się dokument zusowski, którym wykaz n koniec miesiąca - nie jest. Co miesiąc nie dają bo info z zusu o odprowadzonych składkach dostają raz na 2 czy 3 miesice.