Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lulilulilaj

Wywieszanie flag Polski na balkonach!! Proszę przeczytaj

Polecane posty

Gość Lulilulilaj

Pochodzę z dosyć dużego miasta. Nigdy nie widziałam, żeby ktoś w mojej okolicy wywieszał na balkonach flagi (dodam, że mieszkam w bloku) w wypadku żałoby narodowej czy np. Święta Niepodległości. Na każdej klatce schodowej są uchwyty na dwie flagi i obowiązkiem administracji jest zająć się ich wywieszeniem w razie takich sytuacji. Poza tym zawsze widziałam flagi na szkołach, kościołach, urzędach. Studiuję w innym mieście i tu niektórzy mieszkańcy bloków wywieszają przez balkony polskie flagi.. Wczoraj powiedziałam, że to dla mnei dziwne, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałam, dopiero tutaj.. Mój chłopak się strasznie zbulwersował.. A jak usłyszał, że nie mam flagi Polski w domu to się załamał.. Powiedział, e to powód do wstydu i prawdziwi patrioci mają flagi. Czy coś jest w tym dziwnego? Dla mnie patrityzm nie jest na pokaz. Poza tym nie spotkałam się u moich znajomych z czymś takim jak posiadanie flagi..

Zależy co definiujesz jako ,,patriotyzm na pokaz". Dla mnie posiadanie flagi i jej jako takie wywieszanie to po prostu symbolika państwowa, nie widzę to za wielkiego ,,pokazu".

Gość madona_
tez nie mam flagi.. mam żałobe w sercu a nie na balkonie..

Gość bosanoga
ja też uważam że wywieszanie flagi nie jest gestem pod publiczke a normalnym symbolem w tej sytuacji

Ja również mieszkam w bloku w dużym mieście, i wieszanie flag nie jest dla mnie niczym niezwykłym. Trochę flag zostało wywieszonych

Gość ladaco
1 flaga na wiezowcu 11 pietrowym 3 klatkowym ...tez mi wielki patriotyzm chyba to cieć wywiesił:) dziś jak szedłem do roboty to widziałem toki mecyj bo specjalnie zwróciłem uwage na naszą flage

Gość ja powiem tak.......
ja uważam że jest to prywatna sprawa każdego z obywateli....masz potrzebę wywieszania flagi państwowej przy okazji różnych uroczystości państwowych czy jak teraz bo jest żałoba narodowa to ją wywieszaj a jak nie masz takiej potrzeby to nikomu nic do tego ja mam np sąsiadów którzy zaraz w sobote wywiesili flagę z czarną szarfą ...a mam też takich którzy wywiesili jak umarł Papież a teraz nie i jakoś nikt tego nie komentuje

Gość Lulilulilaj
Spoko niektórzy wywieszają flagi z wewnętrznego poczucia takiej potrzeby inni bo wypada bo np. są jakimiś urzędnikami. Nie wnikam. Ale czy to jest skandal dla Polaka nie mieć flagi ??

Gość wrwer
Odkąd pamiętam, prywatne osoby nie posiadały flag i niczego z flagami nie robiły. Co najwyżej takie małe, papierowe chorągiewki kupowało się np na 1 maja. Obowiązek wywieszenie flag leżał na władzach np administracjach a szarym człowieczkom nic było do tego. Nawet trudno było porządna flagę kupić. Teraz czasy powoli się zmieniają. A zaczęło się od... rozgrywek sportowych, gdy to media tworzyły nową modę, na wywieszanie flag indywidualne jako symbol poparcia dla polskich sportowców. Z tego czasu i ja mam w domu flagę. Ta flaga w tragicznych okolicznościach, nagle przydała się teraz. Wisi obecnie na balkonie przepasana czarnym paskiem mojego płaszcza (flauszowym, bez sprzączek więc nie widać co to jest) i zdejmę ją w sobotę albo niedzielę. Niemniej ta flaga to praktycznie przypadek, kupiona w supermarkecie bo właśnie był dzień meczu. I dlatego wisi. Nie ma więc w tym moim posiadaniu flagi żadnej głębszej idei (w odróżnieniu od tego dlaczego wisi teraz), zatem i zasługi. Nigdy też nie spodziewałam się że dojdzie do tak potwornej sytuacji, w jakiej się przydała.

Gość miss skalpela
ja również nie mam flagi i nie zamierzam jej na razie kupić. Nie mam potrzeba niczego wywieszać bo to co czuję mam w sercu a nie za oknem! Poza tym zależy co dla kogo znaczy być patriotą? Z moich obserwacji podczas świąt państwowych wynika, że połowa tych co uważają się patriotami nawet nie potrafi stać spokojnie podczas hymnu, już nie wspomnę gadaniu :O a co tu mówic o innych wartościach...

Gość gość
ja wywieszam flage, praktycznie w kazde święto, we Francji jest tak, ze flaga wisi praktycznie non stop, tak samo w stanach (a jak nie to trzymaja je w specjalnych pudełkach). Ja kupilam swoja flage tutaj http://www.maroka.pl/

Gość kaffania21
a ja jestem patriotką i wywiesiłam wielką flagę w święto niepodległości. Nie chciało mi się szukać po sklepach to zamówiłam na artykulypropagandowe.pl wielką na cały balkon :D Jesteście polakami to pamiętajcie o naszej historii !!!!

Gość gość
Polaczki jestescie zalosni z tymi flagami, to sowinizm. Zajmijcie sie lepiej przyszloscia, postepem technicznym, wynalazkami, sprawiedliwoscia spoleczna itp. W Europie bedziecie na zadupiu, bo nic nie wynajdujecie, malpujecie inne kraje.

Gość gość
ja posiadam flagę poza tym u mnie na balkonach wiszą flagi

Gość xol
ja posiadam flagę poza tym u mnie na balkonach wiszą flagi

Gość gość
U mnie na balkonie wisza majtki. Powaznie, zajmijcie sie przyszloscia, inwenja I nie pseudo- patriotyzmem.