Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość darka_parka

jak sylabowac?

Polecane posty

Gość darka_parka

jak sylabowac słowo porządki po-rzą-dki czy po-rząd-ki

Gość darka_parka
hmm sylaby kończą się samogłoską?? W takim razie jak przeliterujesz słowo odchodzic??

Gość krakk
od-cho-dzić :o

Nie pisałam, że wszędzie się tak kończą, tylko napisałam odnośnie tego jednego, konkretnego wyrazu. Od - cho - dzić.

Gość darka_parka
Sylaba kończy się samogłoską. napisałas tak więc wydawalo mi się że chodzi ci o wszystkie wyrazy A więc na 100% po-rzą-dki kurde a mi wydawalo się ze to będą po-rząd-ki

Gość ale panikara z ciebie
Są dwa kryteria przenoszenia wyrazów w tekście pisanym: fonetyczne i morfologiczne. Pierwsze nakazuje dzielić wyrazy zgodnie z opartym na czynnikach artykulacyjnych podziałem na sylaby. Ta zasada sprawia, że możliwe są różne podziały tego samego wyrazu (np. jaskra, jaskra, jaskra); zarazem wykluczony jest podział jaskra, nienaturalny fonetycznie. Drugie nakazuje respektować granicę przedrostka i rdzenia wyrazu, np. przedpłata, rozmowa. W razie konfliktu kryterium morfologiczne jest nadrzędne w stosunku do fonetycznego, ale dotyczy to pisma. W mowie możemy się tą zasadą sugerować, ale nie musimy, np. w piśmie powinniśmy dzielić przekład, nadruk, w mowie jeśli taka wymowa byłaby naturalniejsza moglibyśmy też przekład, nadruk. Łatwość wymowy to jedna sprawa, druga to zrozumiałość naszej wypowiedzi, z tego punktu widzenia wskazane jest respektowanie zasady morfologicznej również w mowie (np. podział rozmowa może być dwuznaczny). Najbardziej precyzyjne zasady dzielenia wyrazów na sylaby znaleźć można w Wielkim słowniku ortograficznym PWN.

Gość darka_parka
tzn

"więc wydawalo mi się że chodzi ci o wszystkie wyrazy" właśnie - wydawało Ci się. Jeśli naprawdę nie znasz takich podstaw - odsyłam Cię do 5 kl. SP, tam są podstawy takie, jak np. sylabizacja. Jeśli chcesz wiedzieć więcej - zagadnienia fonetyczne są poruszane również w gimnazjum. A kiedy opanujesz takie podstawy, jak prawidłowa sylabizacja, poczytaj podręcznik do fonetyki i fonologii (piszę o tym, mając nadzieję, że nie jest tak, że nie potrafisz sylabizować, a po prostu interesuje Cię ta wiedza) - Fonetyka i fonologia współczesnego języka polskiego wydawnictwa PWN. Jedną z autorek jest bodajże pani Tambor.

To, co skopiowała "ale panikara z ciebie" ze strony poradni językowej PWN-u to wyższa szkoła jazdy dla takich, co się tym zajmują :) nie martw się, nie musisz tego rozumieć.

Gość nie_rozumiem_w_ogole
zdecydowanie po-rząd-ki ! pieprzowa - do kuchni, tam Twoje miejsce nie tu fałszywych porad językowych udzielać i zamęt siać...

Ehh, to teraz ja zacytuję za panikarą. "Są dwa kryteria przenoszenia wyrazów w tekście pisanym: fonetyczne i morfologiczne. "

Gość darka_parka
kurde jacy ludzie na kafe są zawistni i nie mili poprostu moja córka z kolezanką kłócą się jak powinno byc jedna mowi tak inna inacze (obie sa w pierwszej klasie podstawowki) a ja nie potrafię powiedziec która ma racje poniewa obie formy wydają mi się dobre dlatego tutaj się o to zapytalam i umiem dzielic słowa na sylaby tylko poprostu w tym danym momencie jak juz mowilam obie formy wydają się być poprawne a nie chce powiedziec dziewczynkom źle więc zapytałam tutaj

darka - nie chciałam Cię urazić, jeśli tak się poczułaś, to przepraszam. Obie formy są poprawne. Jednak zwróć uwagę, że jeśli mówisz porządki, to tak naprawkę wymawiasz to jako 'porzątki'. Nazywa się to ubezdźwięcznieniem wstecznym wewnątrzwyrazowym. Ponieważ "d" traci dźwięczność, staje się "t". W takich wypadkach obie zaproponowane wersje są poprawne, jednak mnie uczyli, żeby wówczas głoskę ubezdźwięcznioną (d=t) przenosić w jednej sylabie z tą, która była "przyczyną" ubezdźwięcznienia, a więc "k".

Gość nie_rozumiem_w_ogole
O i ta przedostatnia Twoja wypowiedź, pieprzowa, była sensowna... w końcu :)

Gość darka_parka
aha teraz rozumiem dziękuję ":) powiem dziewczynom, żeby z rana wpisały kazda tak jak właśnie uważa;) xobaczymy co na to nauczycielka

@ nie_rozumiem_w_ogole jeśli zrozumiałaś dopiero tę przedostatnią to masz bardzo pasujący nick ;)

Gość meszugene unl
PO RZĄD KI!

Gość gość
to-a-le-to-wy, tak wskazuje moja logika,co wy o tym myslicie,chodzi mi o zrozumiale pojecie tekstu,sylabowanego.

Gość gość
to-a-le-to-wy, tak wskazuje moja logika,co wy o tym myslicie,chodzi mi o zrozumiale pojecie tekstu,sylabowanego.