Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujaca porady_

Psycholog czy psychiatra

Polecane posty

Nie wiem do kogo się udać. Podejrzewam u siebię nerwicę i depresje. Pewnie potrzebuje leków. Jednak potrzebna mi jest również psychoterapia, zmagam się z toksyczną rodziną, jestem niszczona emocjonalnie. To wszystko jest jak błędne koło z którego nie umiem wyjść. Ale zastanawiam się do kogo mam iść? Leki nie rozwiąrzą moich problemów, jak dostać się na psychoterapie?

Gość Mrs Good
Właściwie możesz iść do każdego z tych specjalistów i on sam oceni jakie metody zmagania się z problemami będą dla Ciebie najlepsze. Psycholog-psychoterapeuta leków Ci nie przepisze, ale jeśli uzna, że ich potrzebujesz to odeśle Cię do psychiatry.

Gość zleży jaki problem
był z rodziną. Możesz napisać tak bardzo z grubsza?

Gość psychowidzka
czesc, psychiterapeuta przepiszeCi leki- mi przepisala widzisz, jak kazdy lekarz ci takze nie wszyscy sa super specjalistami, dlatego warto znalezc kogos dobrego. ja bylam i tak sie zrazilam ze nie pojde wiecej, dostalam leki i na tym sie skonczy moja terapia. Sama bede sobie radzic, warto poczytac opinie innych nt danego lekarza. Zycze powowdzenia w doborze lekarza

Gość Mrs Good
Psychoterapeuta musi być jednocześnie psychologiem lub psychiatrą, to jest dodatkowe uprawnienie zdobywane na bazie psychologii lub psychiatrii. Jakość pracy takiego psychoterapeuty może być różna, jak w każdym zawodzie, dlatego warto poszukać dobrego specjalisty.

Gość psychowidzka
kant-dupy moze i racja ze to poczatek, ale nie podobalo sie mi jej schematyczne podejscie do problemu, albo moze miala racje ze takie dzialanie zawsze wszystkim pomaga to i mi powinno. Zreszta zanizanie moich umiejetnosci zyciowych a takze dawanie za przyklad siebie. No nie wiem moze jakas dziwna jestem. Wiadomo zaden lekarz cudotworca nie powie co zrobic zeby bylo super, powinien dac wskazowki jak pracowac nad soba, a nie jak w moim przypadku- kapitulacji przed wyzwaniami- bo sobie pani moze nie poradzic... ja wiem z czym sobie moge poradzic a z czym nie i to nie byl glowny powod dla ktorego do niej poszlam. Brrr, ale prochy mam i po nich mam pokochac zycie wiec gites ;)

Gość Mrs Good
Psychowidzka poszukaj może innego terapeuty, tym razem może psychologa a nie psychiatry. Leki lekami, ale pewnych problemów one nie rozwiążą i trzeba dołożyć do nich coś jeszcze.

Dziękuje za porady. Tego się właśnie boje że trafie na nieodpowiedniego specjaliste. Nie wiem jak znaleźć dobrego, dużo jest lekarzy w internecie, i dużo opini, ale jak znaleźć tego odpwiedniego? Mój problem jest bardzo skomplikowany, jak pisałam wynika z toksyczności rodziny w której się wychowywałam. Łącze w sobie cechy Borderline i DDA, a także mam objawy nerwicy i depresji. Nie wiem czy jest jeszcze dla mnie nadzieja. Moja matka jest od lat chora, ale nieleczona, bo sama wszystkich wyzywa od wariatów. Ponieważ nie dogaduje się z ojcem od lat wszystko też skupiło się na mnie, kiedy ja miałam lepszy kontakt z ojcem zaraz traktowała mnie jak wroga. I w zasadzie zostało tak do tej pory. Zachowuje się okropnie w stosunku do mnie. Nie odzywa się całymi dniami, ignoruje, wyszydza, w przeszłości była przemoc fizyczna, a do tej pory jest psychiczna. Gdy próbuje z nią nawiązać kontakt momentalnie mnie ignoruje, np zaczyna rozmawiać z psem, a gdy rezygnuje i odchodze, bo jakimś czasie przychodzi i mówi no dlaczego nie dokończyłaś. To są działąnia mające wzbudzić we mnie wyrzuty sumienia. Później chodzi i mówi, że jestem okropnym dzieckiem, że nie znała by dziecka które tak traktowałoby matke! Ja już sobie z tym nie umiem poradzić!

Gość w celu uścislenia..
psychoterapeutą może być ktokolwiek, kto ukończył studia i zrobił całościowy kurs w jakiejś szkole (na ogół 3-4 letni..). Nie trzeba być psychologiem, a juz tym bardziej psychiatrą, można być np pedagogiem... Co do twojego problemu... Idź do psychoterapeuty. Ten moze polecić ci dobrego psychiatrę (rzadko się zdarza, żeby terapeuta był jednoczesnie psychiarą). Ewentualnie na odwrót... Jeden powinien wiedzieć o drugim i przede wszystkim w jakiś sposób współpracować...Najlepsze skutki leczenia depresji osiągane są w połączeniu farmakologii i terapii psychologicznej. Najlepiej, żeby polecono ci kogoś kompetentnego, bo niestety wśród psychologów i psychiatrów jest sporo osób średnio znających się na rzeczy, bądź też wierzących, że jedyną słuszną terapią jest ta oferowana przez nich (a więc leki bądź psychoterapia). Jesli zależy ci na darmowej terapii z kasy chorych, to czeka się na nią w większym mieście nawet 2-3 miesiące:(( Prywatnie jedna wizyta to wydatek rzędu50-100 zł (zależy jak sie ktoś ceni).

Gość w celu uścislenia..
a twoja matka stosuje typowe chwyty charakterystyczne dla podwójnego wiązania (daje ci sprzeczne komunikaty- rozmawiaj ze mną, a już za chwilę -nie chcę rozmawiać itd). Nie wiem jaka do końca jest twoja sytuacja, ale nie da się tutaj wiele zmienic, jesli w dalszym ciągu będziesz trwala w takim chorym środowisku. Matka swoją postawą po prostu psychicznie cie wykonczy i bedzie probowala przy sobie zatrzymac, równoczesnie ziejąc emocjonalnym chłodem i pokazując ze nic dla niej nie znaczysz. Prawdopodobnie sama doświadczyła czegos podobnego. Reasumując... Jeśli masz mieszkać z twoja rodziną, to ona również musi poddac sie terapii (zwłaszcza matka). Jesli nie jest to mozliwe, to ty powinnas się odseparowac od domu na tyle, zeby moc normalnie funkcjonowac. Psycholog czy psychiatra nie rozwiaze twoich problemow, jesli głowny problem dalej bedzie mial miejsce

Gość psychowidzka
kant- dupy moze i racja, tylko nie uslyszalam ,,do zobaczenia w przyszlym tyg.'' a ,prosze przyjsc za dwa miesiace- wtedy kiedy sie tabletki skoncza zobaczymy CO TO JEST' ;) nie wiem czy bede szukac kogokolwiek, zobacze na efekt tabl. ja bylam na nfz moze to jest ta niechcec do pacjenta, ale po to sa zeby pomagac. No nie kazdego stac na sesje po 100zł, a probemy psychologiczne sie kazdemu zdarzaja. Jak na wszystko, nalezy uwazac. Jak bede dalej fiksowac to moze sie do kogos przejde. Ale tez nie chce sobie urzadzac wycieczek po terapeutach. Jak wszystko to wszystko. pozdr

Gość Mrs Good
Jeśli jesteś DDA to możesz się zgłosić do Centrum Odwykowego, Wojewódzkiego Ośrodka Terapii Uzależnień i Współuzależnień itp. W takich ośrodkach pracują terapeuci, którzy prowadzą również terapię dla DDA, często dyżuruje również psychiatra, więc w razie potrzeby terapeuta może umówić Cię na konsultację psychiatryczną. Powinien też określić po kilku pierwszych spotkaniach, czy potrzebujesz również terapii grupowej. W tego typu ośrodkach terapie są płatne lub bezpłatne (na nfz), więc na wszelki wypadek trzeba dopytać.

Gość Mrs Good
Aha, terapeutą może być oczywiście oprócz psychiatry i psychologa również pedagog, socjolog lub osoba która ukończyła inny pokrewny kierunek studiów. Przynajmniej na razie tak jest, zobaczymy jak długo. Oczywiście każda z tych osób musi również skończyć szkołę psychoterapii, przejść terapie własną i mieć swojego superwizora. O uprawnienia do prowadzenia terapii można osobę zapytać i nie powinna z tego robić problemów. Zwłaszcza, że przy braku ustawy działalność pod szyldem "psychoterapeuta" może prowadzić osoba legitymująca się dyplomem "Wyższej Szkoły Wróżenia z Fusów i Stawiania Tarota".

Gość oposka
o psychoterapię jest teraz coraz prościej. Można udać się do profesjonalnych gabinetów psychoterapii, jak na przykład ten w Krakowie: Gabinet Psychoterapii Gestalt ul. Bernardyńska 9/2A 30-069 Kraków http://psychoterapiawkrakowie.pl/index.html Może komuś, kto szuka psychoterapii, się przyda.

Gość Krzysztof Kołacz
Ja chciałbym polecić panią mgr Beatę Biernacką. Mój pierwszy kontakt z psychologiem i jakże miłe zaskoczenie. Na prawdę nie ma się czego obawiać. Pani Psycholog bardzo miła i co najważniejsze naprawdę pomaga. Już po pierwszych wizytach odczuwam efekty. Do gabinetu trafiłem przez stronę www.psychologkrk.hoseo.pl .Na prawdę bardzo polecam!

Gość w psychoterapi
poprawa nie nastepuje po jednej wizycie czy po dwóch Krzysztof Kołacz,dopiero podczas psychoterapii grupowej wychadza wszelkie problemy

Gość KamilkaMi86
Skorzystałam z porady i umówiłam się z Panią Beatą Biernacką. Nie chciałabym dokładnie mówić o moim problemie - jedyne co moge powiedzieć to to, że to świetna psycholożka. Rzeczywiście pomaga ;-)

Gość Mariusz Artur
Najgorsi lekarze pracują w tzw. społecznej służbie zdrowia. Można iść jednak do najlepszych, sprawdzonych specjalistów przyjmujących w dobrze urządzonych przychodniach, klinikach itp. na terenie całego kraju. Komfortowo, bez stresu, bez kolejek. Wystarczy wykupić odpowiednie usługi medyczne, których koszt nie jest wcale aż tak wysoki: średnio po 3 zł dziennie (zależy od pakietu). Jeżeli kogoś to interesuje, to zapraszam na podany adres e-mailowy.