Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

drumdrum

jak czyscic nosek noworodka?

Polecane posty

Zauwazylam,ze synek po nocy ma katar i tak troche charczy...w dzien jest normalnie.pytalam polozna jak czyscic mu nosek to odpowiedziala,ze nie mam mu nic wkladac ani do uszu,ani nosa,ze niby sam sobie oczyszcza nosek...zauwazylam,ze jedna dziurke ma zaklejona jak to oczyscic?w domu mam gruszke do noska.

Gość SzczesliwaMamusia
nawilzaj malemu nosek woda morska u mnie to zawsze pomagalo

Gość Agnaaaaaaaaa
Pomoże Ci woda morska w sprayu i frida- super wynalazek, o wiele lepszy niż standardowa gruszka!!

Witam, poradźcie mi coś właśnie jak wyczyścić nosek u dziecka?? Mój synek ma 3 tygodnie i ostatnio jak oddycha to charczy strasznie, jak to można wyczyścić?? Boję się że mu coś zrobię :(

czesto problem stanowi suche powietrze w pomieszczeniu. przy takim maluchu powinno byc odpowiednio nawilzone - sa teraz takie urzadzenia, co mierza nawilzenie, temperature itp. no i obowiazkowo nawilzacz powietrza. moja kolezanka miala taki sam problem z corka - dopieo po radach lekarzy zaczela stosowac nawilzacz i z dnia na dzien wszelkie problemy ustapily

dziewczyny a czy wasze maluchy często ulewają?? Bo dziś nie na żarty się wystraszyłam bo małemu aż poszło noskiem już nie pierszy raz ale już taki aż gęsty twarożek :( i jutro muszę chyba iść do lekarza

Gość gość
A czy któraś z Was moze stosowała Disnemar ? Bo u nas własnei w takiej sytuacji bardzo sie sprawdził. Wiec warto spróbować.

Gość gość
Ja mojej coreczce czyscilam delikatnie nawilzonym patyczkiem do uszkow I nawilzaj powietrze na wieczor ,jest zbyt suche dlatego w nocy zatyka sie nosek

Gość gość
sól fizjologiczna. moja miała od początku problem z katarem. kazano mi się wstrzymać z jakąkolwiek ingerencją, bo samo zniknie, ale nie zniknęło, a było jeszcze gorzej. 5 - 6 razy dziennie solą fizjologiczną i na brzuszek, żeby się oczyściło.

Gość hania877
Pamiętaj również o nawilżaniu powietrza w mieszkaniu, możesz to zrobić chociażby poprzez nałożenie mokrego ręcznika na grzejnik.

Gość gość
Ja nigdy nie zostawiałam kataru aby sam sie wyleczył. Roztwór soli morskiej i aspirator (mam aspirator Gama, lepszy niz gruszka, fajnie sie go myje, nawet dla noworodków, a przede wszystkim taniutki).

Gość gość
na leżąco po kropelce do każdej z dziurki. Po zapaleniu soli fizjologicznej maluszek kichnie i w ten sposób nosek się oczyszcza. To nie jest nawet kwestia suchego powietrza, ale każdemu człowiekowi po całym dniu zbiera się kurz i brud w nosie, tyle że człowiek dorosły poradzi sobie z czyszczeniem lepiej:-) małe dziecko nie umie smarkać, dlatego kichając oczyszcza się

Gość gość
po zalaniu * nie zapaleniu;-)

Dziś w nocy miałam dyskotekę...synek(2mc) od 2 dni strasznie charczy i kaszle a przy tym ma zapchany nosek...zaczęłam używać soli fizjologicznej i jest lepiej ale kaszel jest nadal :( Czy powinien leżeć z główką uniesiona wyżej niż klatka piersiowa?Jak takiemu malcowi ulżyć?Dziś wybieram się do lekarza bo strasznie się martwię! :(

Gość gość
Kayrina ja dawalam poskladany recznik pod materac,.tam gdzie glowa dziecka. Z tym, ze moj synek pierwszy katar mial w wieku 11 mies i trwal ze 3 dni... :-) nie wiem jak jest z takim maluchem.. Mozesz kupic masc majerankowa, ona nawilzy nosek (bo pewnie mu wycierasz i czerwony moze byc) i troche odetka :-)

Byłam u lekarza dziś i jest wszystko w porządku! :) Kaszel okazał się spowodowany katarem więc poleciałam do apteki i wszystko co znalazłam od katarku to wzięłam bo gruszka którą używałam okazała się nie przydatna. Dziękuję dziewczyny za wskazówki:)

Gość Karolina Pawłowska
Najlepiej oczyścić nosek za pomocą asipiratora. Warto zwrócić uwagę na jego odpowiednią konstrukcję i delikatność końcówki. Dobrym rozwiązaniem jest produkt nosalek od sanity, który można stosować nawet u noworodków bez obawy o błonę śluzową noska.

Gość gość
Ja uważam, że aspiratory są zdecydowanie najlepsze. Ja używam firmy KIN bo ma fajną silikonową końcówkę i cena dużo niższa niż popularna frida :)

Gość mammamia88
Ja stosowałam u dzieci na oczyszczanie noska wodę morską i ściągałam fridą nie trzeba koniecznie wkładać do nosa wystarczy przyłożyć. Są różne kropelki do noska dla maluszków, polecam sobie wybrać coś żeby zawsze było w domu pod ręką https://www.znamlek.pl/

Gość gość
Ja stosowałam u dzieci na oczyszczanie noska wodę morską i ściągałam fridą nie trzeba koniecznie wkładać do nosa wystarczy przyłożyć. Są różne kropelki do noska dla maluszków, polecam sobie wybrać coś żeby zawsze było w domu pod ręką https://www.znamlek.pl/

Gość urszulaula
Próbowałyście może spray Baby Cap ?Bo u nas własnie w takiej sytuacji bardzo sie sprawdził. Wiec warto spróbować.

Gość gość
Polecam specjalistyczne aspiratory do nosa dla niemowląt. Doskonale sprawdzają się w przypadku kataru u dzieci, które nie potrafią jeszcze wydmuchać noska. Tutaj jest kilka modeli do wyboru: http://katarek.pl/e-sklep/ Sama zdecydowałam się na taki zakup i bardzo się przydał kiedy córeczka była przeziębiona.

Gość Aspirator Katarek
Metoda 3 kroków idealnie się sprawdza przy oczyszczania nosa u wszystkich maluchów, również u niemowlaków. Więcej na jej temat można dowiedzieć się na stronie: https://katarek.pl/metoda-3-krokow/ A jeśli macie jakieś pytania odnośnie aspiratora Katarek, to najlepiej posłuchajcie, co mówią o nim inne mamy. Filmiki dostępne są na stronie akcji - Jak mama mamie: https://katarek.pl/jak-mama-mamie/