Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

awila

Dlaczego nie Powązki ?

Polecane posty

Gość chwila prawdy......
zaslugi Lecha Kaczynskiego sa takie jak JPII!!!!!!!!!!! wielkie, epokowe, przełomowe!!!!!!!!!!! ale tak wlasciwie to nikt nie wie jakie;)

Proszę o link świadczący o tym że to był pomysł Jarosława Kaczyńskiego.

Gość any any
Myrevin, wypowiedz Dziwisza ktory mówi że to decyzja rodziny (i wymienia brata) wystarczy? Czy metropolita krakowski nie jest wystarczajaco wiarygodny? ps. tez uwazasz ze to tak glupi pomysl ze nie mozesz uwierzyc ze Jarosław sie na to zgadza?

żałujecie im miejsca wśród króli i innych wybitnych osób, ale czy naprawdę chociaż raz przeczytaliście biografię jakiegokolwiek króla - czy wiecie o ich zdradach i o innych występkach? przeczytajcie, nikt z nich do końca święty nie był, a jednak na Wawelu leżą

ja nie pamiętam, ale powiedzcie mi kiedy ostatni raz jakiś prezydent Polski ginął w czasie pełnienia obowiązków wobec państwa?

no wiesz... wśród króli... to nawet ja bym go nie pochowała wśród króli... jednak wśród ludzi byłoby bardziej stosownie, chociaż niekoniecznie wśród królów polskich

Ewa, analogicznie król jest głową państwa jak prezydent...dla mnie żadna różnica, z tym, że prezydenta wybieramy sami a tytuł króla był dziedziczny, zawierano stosowne małżeństwa, żeby tylko mieć władzę w rękach, więc czemu nie wśród królów?

Limonetka, abstrahując od tematu, nawet nie zauważyłaś, że wytknęłam Ci tragiczny bład... ale cóz.. do tego trzeba myśleć trochę i być chociaż na tyle patriotą, żeby znać swój ojczysty język....

Gość ,jfdfjnfd,nmffd
widocznie Jarosław uznał że miejsce wśród przedwojennych prezydentów w warszawskiej katedrze jest niegodne jego brata..:o chęć wykorzystania żałobnych nastrojów do zaspokojenia megalomanii jest obrzydliwa poza tym odkad w takich miejscach chowa sie tez małżonki?

Gość do ewa 33
jak juz to "krolow" a nie "kroli", chyba ze mowa o samcach krolika :D a co do innych pochowanych na wawelu - czy sikorski byl krolem, a pilsudski? Decyzja o pochowku Pilsudskiego na Wawelu tez podzielila Polakow, watpie zeby wspolczesnie komukolwiek to robilo roznice

Ewa, doceniam poświęcenie uwagi i wytknięcie mi tej literówki...jak będziesz skora to zwróć także uwagę na mójdrugi post, gdzie napisałam już zgodnie z przyjętymi zasadami polskiej ortografii, ale biję się głęboko w piersi za tę literówkę i obiecuję szczerą poprawę. Teraz możesz, mam nadzieję wrócić do meritum, czyli tematu.

bp. Tadeusz Pieronek uważa, że Wawel nie jest najlepszym miejscem do pochowania prezydenta. Biskup przypomina, że Wawel to "pewne tradycje". - Ostatnie pochówki to generał Sikorski i Piłsudski. W katedrze leżą królowie, królowe, ale nie ma prezydenta. Prezydenci są chowani w stolicy, a stolica została przeniesiona do Warszawy i to jest naturalne miejsce spoczynku prezydenta

Gość ja bym nie chciala misia
co do decyzji - poza Jaroslawem Kaczynskim jest rowniez corka pary prezydenckiej i reszta rodziny z obu stron i decyzja byla wspolna

Gość ,jfdfjnfd,nmffd
dlatego tak niektórym zalezy na pochowaniu Kaczyńskiego na Wawelu bo potomnym juz to nie bedzie robilo roznicy;) bedzie to prosta sprawa - lezy w takim miejscu to napewno wielki bohater tylko zawodowi historycy beda sie zastanawiac czy zaslużył, czy był lubiany, czego wlasciwie dokonał..

Gość do ewa 33
wybacz-teraz zauwazylam ze kogos poprawialas tym sarkastycznym postem

klarisa, osobiście też dziwię się, czemu wybrano akurat Wawel. Z tego powodu będzie wiele demonstracji i wzajemnego obrzucania się błotem, tudzież wyłapywanie błędów ortograficznych.... Z jednej strony Kraków nie ma nic wspólnego z parą prezydencką, z drugiej widocznie chcą wyrożnić ten tragizm... Jedno jest pewne, córce prezydenta nie będzie miło kiedy nastąpią jakiej demonstracje. Moim zdaniem o miejscu pochówku powinni zadecydować te osoby, które sprawują opiekę i władzę nad Wawelem i uch decyzja w tej sprawie nie powinna być już negowana.

Gość a co was to...?
...przeżywacie jak mrówki okres, gdzie pochowają tam pochowają i nikt was o zdanie nie będzie pytać!

No właśnie , niestety, nikt obywateli RP o zdanie nie pyta, ale w sumie to znak czasów, mam nadzieję, że właśnie przemijających.

Gość Eveline_________________
Lekka przesada... Zgadzam sie z wypowiedzia protestujacego-panstwo Kaczynscy nie pasuja do towarzystwa...

raz - że referendum można w miesiąc zrobić dwa - że zawsze można trumny przetransportować, jeśli ew. wynik referendum byłby inny od oczekiwanego

Uwazam , ze problem tkwi w tym ze co niektorzy po prostu maja siebie niewiadomo za kogo. Zero skromnosci i realnego spojrzenia na samego siebie. I mysle, ze Wawel to zawysokie progi dla panstwa Kaczynskich, z calym szacunkiem i wspolczuciem... Ale po prostu nie, nie powinni tam spoczac.

Zwolennicy i przeciwnicy - i tak wszyscy bez wyjątku na codzień nie myślą o Wawelu, o tym, że poczet królów polskich tam leży ani o innych zasłużonych, tylko mają to głęboko w poważaniu, nie wspominając , że nikt tam też z kwiatami czy zniczami w odwiedziny na groby nie wpada by zmówić modlitwę.....no co najwyzej wspomiane wycieczki z dzieciakami się przewiną. A to jest tylko pretekst do kolejnych dyskucji i zażartej walki, do jakiej tylko Polacy są zdolni w tak smutnych chwilach :(

W takim razie na Wawelu powinno byc miejsce dla panstawa Kwasniewskich i Walesow. Tym bardziej dla pana Walesy ktory przeciez ma na swoim koncie nagrode Nobla.

Nie chcialabym juz tu pisac kto nauczyl polakow tej zazartosci wlasnie w niezbyt odpowiednich chwilach...

mam nadzieję, ze pan Wałęsa jeszcze długie lata nie będzie musiał zastanawiać się gdzie ma spocząć. Nie wyobrażam sobie transportu już pochowanych trumien w przypadku negatywnego wyniku referendum. Pani Marta Kaczyńska musiałaby przechodzić katusze czekając na jego wynik. Ale jakie to byłoby spektakularne na skalę światową, gdzie naród rozporzadza ciałem zmarłych i przeprowadza w tej sprawie referendum. Można by je połączyć z nadchodzącymi wyborami prezydenckimi coby głosujący nie musieli kilka razy podchodzić do urn wyborczych.