Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a tam

Choroba Hirszprunga

Polecane posty

Jesli ktos wie cos na temat tej choroby,bardzo prosze o wypowiedz:-(Nie wiem czy to prawidlowa nazwa,ale bardzo prosze :-(

Gość oliwia005
choroba Hirschprunga to zaparcia zwiazane z brakiem zwojów nerwowych w dalszym odcinku jelita grubego. przebieg jest rozny,jesli codzi o leczenie to glownie operacyjne wyciecie kawalka jelita w okolo 10% choroba ta wspolistnieje z innymi mutacjami genetycznymi, np zespolem downa... generalnie jest to choroba spowodowana mutacja genu RET.

Czyli jest mozliwosc ze dziecko bedzie w jakis sposob uposledzone:-( :-( :-(

Gość mama 20
mam cztero miesięcznego synka . ma wyłonione jelito. lekarze podejrzewają u niego wade Hirszprunga... mam pytanie czy jeśli dziecko ma tą wade to nawet jak minie wiecej czasu to będzie miał to schowane i będzie normalnie się załatwiał??? bardzo prosze o odpowiedz bo jestem załamana....

Gość kasiczka313
witam !!! ja dowiedzialam sie o tym ,ze moja corka jest chora na ta choroba gdy miala 8 miesiacy ...szukalam porady u 8 lekarzy i zaden nie umial sie wyznac co tak naprawde sie dzialo to bylo 13 lat temu ...wybralam sie do szpitala w prokocimiu w krakowie ,,odrazu zoperowali corke ,,ogolnie byla operowana 2 razy... teraz ma prawie 14 lat i te problemy sie nie skonczyly nadal sa zaparcia i nadal musze od czasu do czasu wykonywac lewatywy jak i odbywac wizyty w szpitalu gdzie corka jest usupiana i usuwany jest kamien kalowy jaki gromadzi sie w jelicie ,,, sa to poszczegolne przypadki kiedy corka zachorowala 5 lat wczesniej nie znano tej choroby ...mysle ,ze nie ma sie pani co martwic trzeba udac sie do dobrego chirurga i zrobic wszystkie szczegolowe badania wiele dzieci po operacji nie ma zadnych pozniejszych problemow ..pozdrawiam i zycze zdrowia i powodzenia ....

Gość kasiczka313
nie ..nie bedzie w zaden sposob uposledzone ,,, kawalwk nieunerwionego jelit sie wycina i zostawia tylko zdrowe sprawne jelito ,,,

Gość kasicya313
mysle ,ze nie warto dyskutowac ,,, moze lepiej poczytac na ten temat ..nie jest to temat do zartow ...