Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ebcia

Czy jest ktos za granica Polski, kto chce porozmawiac o obecnej sytuacji?

Polecane posty

Gość Polka z Polski
irynjaseqa - to chyba ty jestes nienormalna skoro nie umiesz sie domyslec ze zle sie wyrazilam, mialam na mysli to ze za kazdym razem kiedy slysze hymn jestem dumna, a ze teraz slychac go za kazdym razem na pogrzebie ofiar katastrofy, stad to przejezyczenie, nie trudno sie domyslec prawa pasozycie? jakajjaa- daj spokoj, swoj zal wylewaj gdzie indziej bo zalosna jestes, szopka to mozesz nazwac to co ty napisalas w tym poscie!

Gość Zawsze sie znajda zazdrosnice
Na swiecie ludzie umierali umieraja i umierac beda. Ale ROZBICIE SAMOLOTU Z RZADOWEGO TO NIE JEST CODZIENNOSC! Kurva uszanujcie to!

Gość irynjaseqa
Polka z Polski "Tych ludzi oglądało się codziennie na korytarzach sejmowych, na tvn24 co chwile jakieś wywiady w studiu, dawało to poczucie że jednak nie byli zwykłymi szarymi ludźmi jak większość z nas, tylko walczyli o lepszą Polskę" :D:D:D:D:D Walczyli o lepsza Polske :D:D:D Ty naprawde masz wode zamiast mozgu! :P Podaj trzy konkretne przyklady tej walki :P Tylko trzy ale konkretne!!! Bo fakt, ze widywalas ich w TV nie jest argumentem "walki o lepsza Polske" :D:D:D

Gość Ta katastrofa skomplikowala
Wielu osobom zycie. zginal general i juz jego wojsko musi zmieniac plany. moj brat wojskowy mial przeniesc sie z konca Polski innego miasta na drugi koniec , kupil mieszkanie zona znalazla prace dziecko zapisali do szkoly a tu Dupa!

Gość sprawiedliwie nie znaczy równo
nie potrafie zrozumieć dlaczego Kaczyński spoczywa na Wawelu. Przecież nic dobrego nie zrobił dla naszego kraju. według mnie nie zasłuzył na to. Powinien tak jak kazdy spoczywać na normalnym cmentarzu, bo przecież był tylko człowiekiem. Nie był kimś niezwykłym.

Gość Nie umiesz zrozumiec
bo masz waskie myslenie. Kaczyński był chyba jedynym przedstawicielem nas Polakow, który nie klękał przed politykami z innych krajów. Domagał się od przedstawicieli innych państw traktowania Polski z szacunkiem, domagał się korzystnych dla Polski umow i zobowaiązań, domagał się mowienia prawdy o zbrodniach dokonanych na Polakach, to mało? Nie zgadzał się ze słowami Bartoszewskiego, który uwazał, że " Polska jest jak stara panna, która może się tylko ładnie usmiechać, żeby sie wydac". Ja też nie zgadzam się ze słowami tego starego pseudo profesora, który płaszczył się razem z Gieremkiem, a potem Buskiem i Tuskiem przed politykami innych krajów. Jestem w UK już prawie 5 lat i widze cały ten syf Zachodu, nikt mi nie powie, że Polska jest zacofana, że Uk jest cywilizacją nowoczesną. Tu jest brud, zgnilizna, deprawacja, pustka, większośc tutajszego społeczenstwa jest analfabetami, nie potrafi poprawnie liczyć ( np. odejmowanie 347-278 sprawia im trudnosc), są niemili dla siebie wzajemnie, wzajemnie się wykorzystują, dobrze grając jednak teatr, prawdziwe przyjaznie miedzyludzkie w UK nie istnieją, ten kraj to zła pogoda, alkoholizm i pustka. Kto tu dłużej jest, zna dobrze jezyk, pracuje tylko z tutejszymi ludzmi wie o czym mówię. Nawrt dróg od Polski nie mają lepszych, lepsze drogi, jeżeli chodzi o UK, to mit. Dobre drogi sa w Szwecji, Niemczech, ale UK i Irlandia to dno, ludzie to w większosci monstra, ktore się rozrastają, a gdy ktoś odbiega od standardu i probuje sie doskonalić, zmieniac na lepsze, to robią wszystko, żeby go zrównac do ich poziomu, stosują tu rozne formy manipulacji, sa zawistni i zazdrosci nawet o drobne duperele, które już mają, gdy odrobina im sie pogorszy, staja sie wredni i zlosliwi. Tacy sa Anglicy i Irlanczycy. A jeszcze dodam, większosc ludzi w UK chodzi w dresach, faceci mają głowy ogolone na łyso ( tak tak to nie obraz Polakow), kobiety-monstra-młode wygladaja jak w ciazy, brzuch wielkosci 5 miesiecznej ciazy, pozniej zamieniaja sie w kule, wieszkosc nosi dresy i złote koła. Dzieciaki od malenka matrza na ciebie jakby chciały cie zabic, to nie dzieci, to przyszłe bandziory. Jak już nauczycie sie dobrze rozumiec bałkot Anglikow I Irlandczykow zaczniecie słyszec ze klna wiecej niz Polacy... Ogólnie po 5 latch pobytu nauczyłam się trzymac glowe prosto a nie zginac jej przed jakimkolwiek cudzoziemcem, jezeli jestem w Polsce na wakacjach, a spotykam cudzoziemca, nie rozmawiam z nim po angielsku, domagam się od niego korzystania ze słownika, rozmowek itd. Tj. Ja to musiałam robic jak przyjechałam do UK. W UK zadna ekspedientka nie dba czy mowisz czy nie mowisz po angielsku, nie obsłuzy cie jezeli nie umiesz zamowic czegos, poprostu cie zleje, i nie tylko Polaka, ale tez kazdego cudzoziemca, bo byłam śwaidkiem takiej sceny z nieobsłuzonymi Włochami na wycieczce turystycznej, którzy chcieli kupic kawe i byli zdziwieni, ze kelnerka nie umie mowic po włosku :D W kazdym razie w Polsce Anglik, czy Irlandczyk zawsze rozmawia ze mna po polsku ( chocby dukał), albo go zlewam. Jak jest w szoku, mówię, jestes w Polsce, ja u ciebie nie mowiłam po polsku z twoimi rodakami. I zamyka jape. Nauczyłam sie do siebie szacunku i domagam się szacunku od swoich kolegów i kolezanek Anglików w pracy. Na jakiekolwiek słowa krytyki pod adresem Polaków, pytam się, czy ja taka jestem? Zamyka im to mordy. Tacy pwinniśmy być wszyscy Polacy, powinniśmy wreszcie skończyc z nadstawianiem dupy cudzoziemcom w Polsce, tym bardziej ze coraz wiecej nas wie, jaki oni poziom reprezentuja. Co UK ma poza Londynem? Nic. Jedna wielka brudna, rasistowska, zabobona wioska. U nas większosc ludzi ze wsi jest bardziej i lepiej wykształcona od tutejszych ludzi w miescie. Kobiety przynajmniej starają się, jak wychodza na ulice dobrze wygladac, nie chodza jak łajzy. Nasze dziecieki mają wady, ale nie patrza na ciebie jak na zbrodniarza, chyba ze maja okras buntu nastoletniego, ale ja tu mowie o 5 latkach, nasze dzieciaki sa inteligentniejsze, milsze, zdolniejsze, nie zepsute i nie zachowuja sie jak małpy. Wszystko co tu opisałam to standard w UK. Oczywiscie sa wyjatki, ale one sa systematycznie tepione i ich liczba sie zmniejsza. Nawet alkoholu tu nie maja dobrego, no moze likiery, ale wina? To poprostu nasze jabole, albo ocet. Pytanie dlaczego tu jestem? Za 3 lata wyjezdzam, czekam tylko jak moj syn skonczy szkołe. Przeraza mnie postepujaca degradacja tego kraju, do tego tepi sie tutaj ludzi wartosciowych. Seria komediowa " Little Britain" to cała prawda, spotkałam wiele razy takich ludzi jacy sa tam przedstawieni. Z takim udającym inwalide, tylko w wersji kobiecej, miałam nieszczescie pracowac, tylko róznica jest taka, ze ja jestem Polka i wiem kiedy ktos udaje kaleke, bo zwyczajnie chce zwalic prace na kogos innego a nia poprostu jest. W odpowiednim momencie zmieniłam prace, ale zauwazyłam, że tolerancja dla debilów i róznej masci leni tutaj jest wielka, a płaci za to wartosciowy człowiek. Nie mam zamiaru w tym uczestniczyc. Odbiegłam od tematu, bo chciałam wam pewne rzeczy uswiadomic, tym co sie dziwia, co robił Kaczyski, czy rózni sie od Kwasniewskiego, Walesy itd. Wlasnie ja wyjechałam z kraju za Kwasniewskiego, kiedy to z Milerem doprowadził do takiego bezrobocia, ze nw ślasku w co drugim mieszkaniu gospodynie domowe otwierały agencje towarzyskie, zeby utrzymac swoje rodziny, bo ich mezowie potracili prace, a innej nie mogli znalezc. O takich dramatch ludzkich sie nie pisze... Kwasniewski, Tusk, Walesa, Bartoszewski, Gieremek, Buzek, Miller i wielu wielu innych sprzedało nas Polaków i podpisało niekorzystne dla Polski umowy miedzynarodowe dla własnych krzysci, oni dostali łapówki za to, a Polacy zostali wydrenowani z pieniedzy i zrobiono z nas niewolników. Wielu z tych polityków, ma niewyjasniona dotad przeszłosc i boja sie, ze wyjda na jaw ich sprawki, ale niestety kupili media, a media to terazniejsze kurwy polityków i siwja własciwa propagande i dlatego Polacy sa tacy zdezorientowani. Jedno jest pewne, Kaczynskiemu nalezy sie Wawel chociazby za to, ze przez chociaz chwile Polska nie była na kolanach wobec Europy.

Gość Nie umiesz zrozumiec
Dodam jeszcze, ze jak sami siebie w końcu nie zaczniemy szanowac to inne narody tego nie zrobia...

Gość ebcia
nie umiesz zrozumiec........no coz zgadzam sie a Toba w pewnych kwestiach, w pewnych nie :) - jak to Polak oczywiscie, bo my dyskutowac lubimy i oceniac ;) Czy Kaczynskiemu Wawel nalezy sie? Nie mnie decydowac i nie Tobie ALE ...prezydent Polski - zginal tragicznie w okolicznosciach takich a nie innych....mysle, ze powinien byl byc pochowany z honorami i jesli wladze wybraly Wawel - to ja to popieram. Nastepna sprawa...jezeli chodzi o nasza Polskosc ----zgadzam sie absolutnie---powinnismy chodzic z podniesionymi glowami i nie wstydzic sie jej nigdzie. Ja nie mieszkam w Europie i juz tez nauczylam sie pokazywac co to Polka, co to Polska, ze my jestesmy tak naprawde lepsi, madrzejsi, blyskotliwsi, itd, itp. Wiesz co jest najfajniejsze w tym wszystkim? Ze ludzie za granica takich nas bardzo czesto postrzegaja (nauczylas sie angielskiego w 5 lat? niemozliwe, ze tak rozmawiasz po ang) ale jak jedziemy do Polski na wakacje (dwa tygodnie) to znowu dostajemy po dupie, i znow czujemy sie gorsi, nie wiem dlaczego? Jak to jest, ze jak ide do supermarketu w Polsce to czuje sie zle, czuje jak ta pani mnie nienawidzi, jak chce mnie upokorzyc, jak chce powiedziec mi cos przykrego; jak goscie na lotnisku daja mi odczuc, ze maja wladze, itp. Mam wrazenie, ze my jako Polacy jestesmy wychowani juz jako "gorsi". Caly czas ktos nam przypomina ze najpierw: "dzieci i ryby glosu nie maja"; pozniej, ze "jestes najladniejsza w okolicy jak wszyscy wyjada :) " itd, itp :) :) A moze wlasnie powinnismy dac glos dzieciom (i rybom ;) ), moze powinnismy mowic im, ze sa piekne, madre - dac im wiare w siebie, ktorej MY POLACY nie mamy. Gwarantuje, ze moj syn jest wychowywany zupelnie inaczej, niz bylam wychowywana ja - i nie mowie absolutnie o bezstresowym wychowaniu, bo on ma stresy ;) Chodzi mi o to, ze chce mu uswiadomic, ze jest madry!!!, madry!!!, sliczny!!!, ZE MOZE OSIAGNAC WSZYSTKO JESLI TYLKO BEDZIE NAD TYM PRACOWAL. Mnie mowiono, zebym nie bujala za bardzo w oblokach, bo optymisci zle koncza :( a ja tak na zlosc oswiadczam wszem i wobec, ze optymisci koncza dobrze, musza tylko swoj optymizm przelozyc odpowiednio na swoje zycie :) Pozdrawiam Polonie :)

Gość bzdurkaaa
"nie umiesz zrozumiec", "ebcia" - dziewczyny, wlasnie was przeczytalam i przyznam ze nigdy nie patrzylam na to w ten sposob (mam na mysli Kaczynskiego, Anglie i wychowanie dzieci). Otworzylyscie mi troche oczy, dzieki! :-) Ebcia, masz racje, mow synowi ile wlezie ze jest piekny i madry! Ja myslalam ze to tylko u mnie w domu bylo to "dzieci i ryby glosu nie maja", zero komplementow, zero optymizmu bo zle skonczysz - czemu sie potem dziwic ze jestem zakompleksiona po pachy i brak mi pewnosci siebie?... Nie umiesz zrozumiec - przyznam ze nigdy nie patrzylam na Kaczynskiego w ten sposob... Rzeczywiscie byl jedynym ktory nie lizal dupska innym, ktory nie dal sie zaszczuc. Widac ze i na Kafecie sa madre glowy! :-D

Polacy nie sa ani gorsi ani lepsi od innych narodow. Charakteryzuje nas jednak pomieszanie kompleksu nizszosci z poczuciem wyzszosci. Dajcie spokoj, w kazdym narodzie jest buractwo i sa swietni ludzie. Nie musicie sobie powtarzac, ze jestesmy lepsi, zeby sie nie czuc gorszymi. Przyjaznie sie z wieloma Brytyjczykami i nie czuje sie dyskryminowana, czasem zartujemy z siebie nawzajem, ale nie zlosliwie. Krag moich znajomych to w wiekszosci inteligentni, otwarci na swiat ludzie. Nie wymagam tez od nikogo, zeby mowil po polsku, to mnie rozsmieszylo, jezeli rozmawiam z kims w obcym jezyku to nie dlatego, ze sie przed nim plaszcze, ale dlatego, zeby sie nawzajem zrozumiec.

nie umiesz zrozumieć - przesadzasz i to bardzo:o i ile w tobie zawiści i poczucia niższości...

Gość do nie umiesz zrozumieć,
a co powiesz na to iż twój kochany śp pan prezydent powiedział, że za granice wyjeżdzają sami nieudacznicy? Ty także jestes na emigracji. Czy nadal uważasz, że to taki wspaniały polityk, była głowa państwa? Zgadzam się z tym, że w UK dzieciaki angoli są okropne, ale nie wszystkie, bo tak samo jak w Polsce są patologiczne rodziny, tak i w UK.