Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Flora19903

CZy za wczesnie na usg???

Polecane posty

Gość Flora19903

Witam razem z partnerem staralismy sie o dziecko az wkoncu sie udalo zrobilam test w poniedzialek 12.04 ale kreseczka w polu T byla bardzo slaba pozniej zrobilam 2 testy w srode 14.04 oba pozytywne jestem umowiona z ginekologiem 19.04 w poniedzialek na wizyte czy to nie jest za wczesnie na usg dopochwowe???Jak wyglada taka wizyta??? Mam cykle srednio 31-32 dniowe a ostatnia miesiaczke mialam 12 marca..czy mozecie napisac ktory to mniej wiecej tydzien ciazy..Z gory dziekuje za odpowiedzi i Pozdrawiam..

Gość w sumie to
za wczesnie tzn. po co robic usg w pierwszych tygodniach i tak praktycznie nic nie widac, ciaze mozna potwierdzic na wiele roznych sposobow i z usg poczekac na 12-14 tyd, gdzie juz lekarz moze ocenic stan dziecka. Ja swojego synka zobaczylam po raz pierwszy w 16 tyg. lezal sobie i ssal kciuka slodziutkie:). A tak w ogle to zbyt duzo sie naczytalam o poronienaich wlasnie po usg dopochwowym, jesli nie ma wyraznie sygnalow, ze jest cos nie tak np. ciaza pozamacicczna to bym sobie na twoim miejscu odpuscila i poczekala az brzuszek urosnie i wtedy zrobic normalne usg. Gratulacje !!!

Gość ojojojjjjj
do tej opini powyżej - no chyba kobieto żartujesz - poronienie po usg dopochwowym? niema takiej możliwości - pozatym usg to fale a nie promieniowanie więc jest w pełni bezpieczne - ja miałam już 3 usg- w 6 tyg widziałam pęcherzyk i serduszko bijące - w 8 tyg jak się kiepsko czułam ale serduszko bije i maluszek i rośnie i w 10 tyg teraz kiedy lekarz już ocenił czy dziecko się prawidłowo rozwija - sprawdził nawet przezierność karkową!!! niesamowity widok takiego 4 cm maleństwa które rusza się i słychać bicie serce !!! idź własnie tak około 6 tyg - wcześniej lekarz stwierdzi ciąże bo będzie pęcherzyk ale jeszcze bez serduszka więc najlepiej iść tak a wczesniej potwierdzić betą z krwi życze spokojnej ciąży :))

Gość zielonawrona30
Ja zaczekalam do 10. tyg bo nie chcialam sie nakrecac skoro co 4-5 ciaza konczy sie poronieniem przed 12 tyg. A test pozytywny nigdy nie klamie.

Gość bez dzieciątka
proszę nie pisać, że nie ma przypadków poronień bezpośrednio po usg dopochwowym. Gdybym wiedziała, że tak się to może skończyć to nigdy w życiu bym się nie zgodziła na usg. Byłam w 7 tyg ciąży, na usg widziałam dzieciątko, ruszało się, biło mu serduszko a po trzech godzinach od usg poroniłam :( Piszę, żeby każda kobieta która jest w ciąży nie godziła sie na tak szybkie usg. Nie wiem czy to było powodem, ale skoro wszystko na usg było ok, ginekolog zachwycona ciążą a później to poronienie... brak mi słów.

Nie wydaje mi się możliwe, by po usg dopochwowym poronić... Ja miałam takie usg tydzień po spodziewanym okresie, pokazało ciążę, był to 5 tydz ciąży, potem w 9 tyg także ginekolog robił mi takie usg, mam zdrową córeczkę. Wg mnie takie USG dopochwowe jest bardzo ważne, mojej siostrze ginekolog dzięki takiemu usg uratował ciążę, zarodek był za nisko umieszczony, dał leki, było ryzyko poronienia, nie było pewne czy leki pomogą ... Donosiła ciążę, ma zdrowe dziecko. A gdyby nie takie usg to lekarz nic by nie podejrzewał, nie przepisał leków i na pewno by poroniła... Więc ja polecam takie usg.

ja jak zrobilam test ciazowy a byl to wtedy 4ti3d to zrobilam BhCG, za 48h ponownie; w 5tc poszlam do gina i bylo widac juz pecherzyk 5mm, a jak poszlam za tydzien w 6ti1d to byla dzidzia juz widoczna 6mm :) najlepszym testem na poczatku, aby sprawdzic czy ciaza rozwija sie prawidlowo jest BhCG :)