Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalusia mamusia

Ile lalek mają wasze córki?

Polecane posty

Gość lalusia mamusia

Chodzi mi o lalki- dzidziusie.

Ja myślę że dziewczynce wystarczy jedna lalka typu bobas albo góra dwie i zależy tez w jakim wieku jest dziecko. Niedobrze też jeżeli dziwczynka bawi się tylko lalkami i wtedy ograniczyłabym do dwóch lalek a zadbała o inne edukacyjne zabawki bo lale choć lubiane przez dziewczynki nie uczą niczego. Jak to się mówi - Co za dużo to nie zdrowo;D

Lalka wyrabia opiekuńczość i nadaje się tylko do imitowania relacji międzyludzkich oraz naśladowania "dużych mam" przez małe dziewczynki - to była taka poprawka gdyż napisałam że lale niczego nie uczą;)

Gość lalusia mamusia
Dziękuję za odpowiedź jednak pytałam o co innego. Ja wiem jak ma być w teorii. Pytałam ile lalek mają małe dziewczynki, a nie ile powinno się mieć i czego to uczy.

Jeżeli pytanie nie miało głębszego sensu to powiedziała bym że w mojej rodzinie małe kobietki mają dużo tych lalek (po kilka bobasów róznych wielkości i czasem wszystkie jeżdżą w tym samym wózku dla lalek na spacer;D)

Gość lalusia mamusia
Kaja jeszcze raz wielkie dzięki. Pytanie nie ma większego sensu, chce mniej więcej wiedzieć ile lalek typu bobas jest w posiadaniu jednej małej dziewczynki i to wszystko.

Moja ma 3: - 1 z wyłupanym okiem i powyrywanymi włosami -1 popisana z obciętym kucykiem -1 bez nogi, wszystkie równie piękne.

Gość lalusia mamusia
Ale to były nowe lalki i twoja córka je tak zmasakrowała czy dostała je po kimś w spadku już z tymi defektami?

Gość Aaaby
Ja nie mam córki, ale jak bym miała to kupiłabym jedną, góra dwie i najchętniej taką prostą, szmaciankę, typu "lalka waldorfska". :)

Gość Aaaby
...A do niej prosty drewniany wózeczek. :)

Gość Aaaby
** jakbym - łącznie

Temat nie ma końca bo każdy może podać dowolną ilość lalek a dzieciaki mogą mieć ich mnóstwo i co w związku z tym? Co można z tego wywnioskować? Nic.

To są lalki które córa sama tak urządziła.Ma je od początku, wszystkie były prezentami od rodziny/znajomych. Nie są to jakieś drogie lalki z tych reklamowanych w telewizji, bo takich bym nawet nie dała dziecku które jest na etapie wyrywania im kończyn i włosów. Teraz jest już większa i raczej bawi się Barbie,ma parę takich i widzę że jest już w takim wieku,że je szanuje.Rozważam kupienie jej nowej lalki-bobasa,a tamte przydałoby się już wywalić do kosza bo wyglądają jak jakieś Chucky.Ale ona sama sobie wybiera co chce dostać na urodziny czy dzień dziecka więc nie spieszę się z tym.Jak będzie chciała to kupię jej przy najbliższej okazji.

Gość laladzidzia
moja corka ma 2 lalki/bobaski (wielkosc ok 20-25cm) - bawi sie tylko jedna lalka jedna malutkiego bobasa ok 10 cm ..uwielbia ja( dostala ja pare dni temu) inne lalki...szmaciane ok 3 lub 4 i w ogole sie nimi nie bawi corka ma 19 miesiecy i

moja chrześnica (lat 7) do zeszłego roku miała 3 bobasy i 8 barbi (ale to nasza wpadka z jej 5 czy 6 urodzin, na te urodziny to dostała je wszystkie :( hurtem, tak mowiła ze chciałaby lalke Barbi i kazdy jej kupił :) i 1 taką jakąś jakby karłowatą lalke, mniejszą od barbi i ostatnio jakiegoś mikrusa, nie wiem, jakaś znana seria..

Gość lalusia mamusia
Kaja a czy każdy temat musi mieć jakiś głębszy sens i trzeba z niego wyciągać wnioski? Ja wiem po co zadałam to pytanie i widocznie do czegoś jest mi to potrzebne. Mamo robala jak reagowałaś na niszczenie lalek przez córkę?

Generalnie nie reagowałam bo nie robiła tego celowo. Roczne dziecko nie potrafi jeszcze bawić się lalką delikatnie. Nogę wyrwała jej niechcący,włosy wylazły przy czesaniu (bardzo intensywnym i częstym),oko samo wypadło jak któryś raz z kolei lalka wypadła z wózka na beton i jedyne co zrobiła z premedytacją to obcięcie kucyka jednej lalce.I bardziej oberwało jej się za to że rozbroiła zabezpieczenie w szafce i wzięła nożyczki,niż że tej lalce fryzurę zniszczyła. Jeśli chodzi o reakcję moją to po prostu widząc że córka zabawek nie szanuje nie kupuje jej nowych i ona wie dobrze dlaczego. Ostatnio jednak szanuje i sprząta więc jest OK. Tego bobasa chyba jej kupię bo sama niedługo urodzę i niech się mała wprawia żeby potem rozumiała co i dlaczego mama przy dzidziusiu robi. Ja będę karmić niemowlę a ona swoje dzidzi,będzie fajna zabawa. (przynajmniej dla niej bo lalka jej w nocy nie będzie budzić co 2h :o )

Gość lalusia mamusia
podniosę