Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katyński las

katyński las

Polecane posty

Gość katyński las

Katyń Tej nocy zgładzono Wolność W katyńskim lesie... Zdradzieckim strzałem w czaszkę Pokwitowano Wrzesień. Związano do tyłu ręce, By w obecności kata Nie mogła ich wznieść błagalnie Do Boga i do świata. Zakneblowano usta, By w tej katyńskiej nocy Nie mogła błagać o litość, Ni wezwać znikąd pomocy. W podartym jenieckim płaszczu Martwą do rowu zepchnięto I zasypano ziemią Krwią na wskroś przesiąkniętą. By zmartwychwstać nie mogła, Ni dać znaku o sobie I na zawsze została W leśnym katyńskim grobie. Pod śmiertelnym całunem Zwiędłych katyńskich liści, By nikt się nie doszukał, By nikt się nie domyślił Tej samotnej mogiły, Tych prochów i tych kości Świadectwa największej hańby I największej podłości. - - - Tej nocy zgładzono Prawdę W katyńskim lesie, Bo nawet wiatr, choć był świadkiem, Po świecie jej nie rozniesie... Bo tylko księżyc niemowa, Płynąc nad smutną mogiłą, Mógłby zaświadczyć poświatą Jak to naprawdę było... Bo tylko świt, który wstawał Na kształt różowej pochodni Mógłby wyjawić światu Sekret ponurej zbrodni... Bo tylko drzewa nad grobem Stojące niby gromnice Mogłyby liści szelestem Wyszumieć tę tajemnicę... Bo tylko ziemia milcząca, Kryjąca jenieckie ciała, Wyznać okrutną prawdę Mogłaby gdyby umiała. - - - Tej nocy sprawiedliwość Zgładzono w katyńskim lesie... Bo która to już wiosna? Która zima i jesień Minęły od tego czasu, Od owych chwil straszliwych? A sprawiedliwość milczy, Nie ma jej widać wśród żywych. Widać we wspólnym grobie Legła przeszyta kulami Jak inni z kneblem na ustach, Z zawiązanymi oczami. Bo jeśli jej nie zabrała, Nie skryła katyńska gleba, Gdy żywa czemu nie woła, Nie krzyczy o pomstę do nieba? Czemu jeśli istnieje Nie wstrząśnie sumieniem świata? Czemu nie tropi, nie ściga, Nie sądzi , nie karze kata? - - - Zgładzono sprawiedliwość, Prawdę i wolność zgładzono Zdradziecko w smoleńskim lesie Pod obcej nocy osłoną... Dziś jeno ptaki smutku W lesie zawodzą żałośnie, Jak gdyby pamiętały O tej katyńskiej wiośnie. Jakby wypatrywały Wśród leśnego poszycia Śladów jenieckiej śmierci, Oznak byłego życia. Czy spod dębowych liści Albo sosnowych igiełek Nie błyśnie szlif oficerski Lub zardzewiały orzełek, Strzęp zielonego munduru, Kartka z notesu wydarta Albo baretka spłowiała, Pleśnią katyńską przeżarta. I tylko p a m i ę ć została Po tej katyńskiej nocy... Pamięć n i e d a ł a się zgładzić, Nie chciała ulec przemocy I woła o s p r a w i e d l i w o ś ć I p r a w d ę po świecie niesie Prawdę o jeńców tysiącach Zgładzonych w katyńskim lesie.

Gość zimny lech w puszce
ciekawe czy rosną tam grzyby?

Gość czkawka to mogą być nerwy
no, nie powiem, aż ciary mnie przeszły...

Gość katyński las
Guziki [ Pamięci kapitana Edwarda Herberta ] Tylko guziki nieugięte przetrwały śmierć świadkowie zbrodni z głębin wychodzą na powierzchnię jedyny pomnik na ich grobie są aby świadczyć Bóg policzy i ulituje się nad nimi lecz jak zmartwychstać mają ciałem kiedy są lepką cząstką ziemi przeleciał ptak przepływa obłok upada liść kiełkuje ślaz i cisza jest na wysokościach i dymi mgłą katyński las tylko guziki nieugięte potężny głos zamilkłych chórów tylko guziki nieugięte guziki z płaszczy i mundurów Zbigniew Herbert

Gość ggggggggggggg
Bardzo ładny wiersz. Podoba mi się. Po prostu żeby napisać dobry wiersz o czymś z sensem trzeba sie tym przejąć. Ja nie umiem się tym przejąć - to jest hańba rzeczywiście jak pisze w tym wierszu. Poza tym prywatnie(!!!) nie uważam by to było ludobójstwo. Ja żyję więc nie było ludobójstwa tam dla mnie. Ludobójstwo jest w Polsce 2010 jak dla mnie bo to się mogło skończyć dla mnie znacznie gorzej niż tamto w czasie wojny... i tyle. A czym można się przejąć jak dla mnie? Auschitzem bo to było ludobójstwo - tam nie żyję jeśli jestem innej narodowości. Jako Polka wspomagająca Żydów też tam nie żyję, ale sama se jestem wtedy winna, a tak? No i tyle. Jakieś oficery, które sobie siedziały w domu w czasie wojny i koniec. A Polsce dziś tak mówię - wy sobie zróbcie coś z ta waszą arystokracją na świecie. Najlepiej ich zabijcie bo niby co wam pozostaje? Katyń im zróbcie - bo teraz wszystko co najgorsze zwalą na nich , że Polska zrobiła se rewolucję po cichu, a im zostawiła ich odchody - pokojowo. I tyle. Czy to tak nie wygląda? Jakieś mądrale rodzinne, ale w sumie jakim cudem? Tego nikt nie rozumie. Odchody polskiej rewolucji 1989 to są i już :(

Gość katyński las
pierwszy wiersz napisala osoba ktora zginela w sobotniej katastrofie. pan Hermer

Gość cosiedzieje.
katyński las, katyński las kaczyński był tam tylko raz

Gość ma8222
a co ma bachleda do katynia???

Gość katyński las
wkasnie ggggggg? chyba nie w ten topik wkleilas swoja wypowiedz

Gość bachleda jest tu
alegorią kaczyńskiego

Gość ggggggggggggg
Wiecie o Polańskim to sobie można pisać ale w USA . Tam tak - tylko jak dojść do tego USA bez Wajdy. I tyle. Uważam, że wszyscy, którzy studiują sobie jakieś kierunki filmowe, gdzie możnaby coś tam zdziałać w tym kierunku powinni wkopać Bachledzie i tyle. Czemu? Bo już nie chca na Zachodzie nikogo z Polski kto nie jest tam szanowany jakoś. Nie i koniec. Bo to nie ma sensu. W sumie cały ten pan Taduesz to było juz w POLSCE - tak to wygląda - olanie Wajdy i taki koniec. No a jeśli laska tak myślała to go dosłownie na tym Zachodzie miała olać. Czemu se pozwoliła tak się na sznurku ciągnąć. I tak ją ten Farel ciągnął na smyczy za sobą tak ci Niemcy , a gwiazda nie powinna sobie na to pozowlić i co o tym myśleć już wykreślając nawet to nieszczęsne dziecko? ENIGMA po prostu i tyle :( jak dla mnie. :(

Gość ggggggggggggg
bachleda żyje, a KAczyński nie. Tam martwi nie mają racji. To tu są groby, tam jest nieśmiertelność - jak w Chinach. Też różnica kultur i tyle.

Gość ggggggggggggg
I powiem wam , że martwę się o Niemców bo przez POLSKICH krytyków nigdy nie będą mieć dobrych filmów. Bo warszatowo oni nie są wcale źli, ale teraz sam obraz - i tu właśnie dobra krytyka i interpretacja filmów Wajdy przez jakiegoś krytyka filmowego-rezysera i to jest to. I oni tak by się czegoś nauczyli albo jaki scenariusz. I wiecie jaka jest głupota w tym wszystkim? Że następny Katyń mogą nakręcić oni i mają za to nagrody i wszystko. Gdyby Wajda nie nakręcił takiego katynia jaki nakręcił. I wtedy z nimi przegrał, a teraz by w USA tego Oskara dostał. I tyle. A tak jest to co było i już. Pozostaje napisać im dobry scenariusz po cichu - bo to też przecież polski scenarzysta mógłby zarobić gdyby im coś podesłał. I nazwisko by mógł mieć i coś - jakiś młody scenarzysta bez kasy. No i źle zrobili też ,że w szkoły tu nie poszli filmowe. Teraz już i tak za późno ale tak też mogli pomyśleć. A tak ich Wajda ograł i tyle. No ale on jest jeden ... ?

Gość ggggggggggggg
Powiem wam tam moralizować nie bedę ale nieźle chytry był w tej komunie. Szkoda że nikt nie był tu taki chytry w tej Uni bo mógłby coś w USA znaczyć teraz a tak? G wielkie - teraz już jak do USA z Polski to tylko przez Żydów unijnych. Życzę szczęścia! Ja ich mam gdzieś :(

Gość ggggggggggggg
Wiecie - tak gdybyście mieli jakichś 2 Amenabarów - ale 2 - jacyś bracia Cohen by wam sie teraz przydali kręcący filmy. Mogliby być bracia, nawet geje dwa, ale 2. I to by wam jeszcze uznali tego Wajdę i Polańskiego. Jacyś scenarzyści, do 35 i to by kasę dostali z Uni, nawet by do nich zadzwonili czy nie chcą kasy na jakiś scenariusz. Ale by musiały być nagrody w Europie ich - przynajmniej w Berlinie. I wiecie - i to jest normalne moim zdaniem, a reszta to jest świrowanie i też tak można, ale to jest świrowanie właśnie. I to trzeba nazwać po prostu. Koniec. I właściwie uważają bez szkoły jakiś wyjazd SENS ZEROWY - i tyle. Jedyny wniosek z całości - no chyba że typowo zarobkowo. Ale to trzeba być też konsekwentnym. MOJE ZDANIE. No jakoś trzeba sie wyraźnie zawsze określić, a tam jakieś pół słowa... to dobre dla rozstających się kochanków, ale w pracy? Trzeba sie dogadywać jasno bo co jeść? Z czego żyć?

Gość ggggggggggggg
Powiem wam kariera sama w sobie to jest taki bezsens. Ale np. ja też muszę sie zamknąć w taki egoizm. Co robić? No ale jaki to ma sens? Robisz coś sama dla siebie - sobie a muzom . Trzeba coś robić dla ludzi. I kurde - muszę taka być bo jeste Polką dla siebie przez szkoły ,a tu każdy tak egoistycznie myśli. Robię coś dla siebie se - jak ten Amenabar. Ale z tego się nie wybije nikt. To nie ma szans. I wiecie - na Zachodzie już rozumieją co się to stało,że ta Zosia była właśnie taka, ale o czym to świadczy? Wajda chciał być dalej wielki i jak nikt nic mu nie miał do powiedzenia to sam siebie szanując i swoje osiągnięcia robił co popadnie - po prostu sobie radził i Alicja padła jego ofiarą. Może jednak należało od niej wymagać tego by od razu powiedziała TO TYLKO KASA i ...odeszła. I po prostu odeszła. 15 lat - dużo mało. Ja też do dziś zbieram konsekwencje tego, że jako 15 latka matce sie poddałam. Ale wiecie - gdyby była z tego Zakopca - z Krakowa i tak sie matce poddać. A może... sama tego chciała? No to już jej naprawdę nikt nie zawinił. Nikt. A ja osobiście WYDAJE mi się, że wiem dlaczego sobie POZWOLIŁ na tę Zosię - krakuskę. Ale to niech se sami to wymyślą stronnicy Bachledy - dlaczego on ją w ogóle do tego Pana Tadeusza wziął. Bo przecież studentce aktorstwa też za darmo mógł dać debiut. Dał góralce. Czemu? Ja wiem czemu - tak myślę. Kasa, nazwisko - też - wygląd, ale nie tylko... głupi sentyment... po prostu to zaważyło? Do rodziny? W jakimś sensie... 10%.

Gość ggggggggggggg
Wiecie - ja sie tez nikomu nie dam bo ja miałam 2 razy w Polsce proces z państwem i ja to 2 razy przegrałam. No starczyło mi raz przegrać , ale się uwzięli, żebym 2 razy to przegrała. Od tego należy zacząć. Po co mi 2 przegrane? Uwzięli się bo piją i koniec. Banda pijaków się na mnie zawzięła. I dlatego jestem rok w domu. 9 lat w pracy, rok w domu - na razie tak wyglądam. W POLSCE - a w Polsce nie ma niczego wiecej jak każdy dostaje zasiłek od ilości wypracowanych lat. No to żałuję, że tego nie wzięłam pod uwagę 10 lat wcześniej. I tyle. Poszłabym trawę koscić - dosłownie. Nawet sprzątać się w Polsce nie opłaca tylko trawę kosić moim zdaniem. I tyle. No ale kto to miał wiedzieć, że mi pracy braknie za 4 lata. Ja tego nie wiedziałam. Wydawało sie, że wszyscy już wyjechali wtedy. Niestety za 4 lata wrócili i mieli KAŻDY lepsze wykształcenie niż ja. I tak jest do dziś!!! No to co mi pozostaje - zaś to koszenie trawy i tyle. Tylko już nie w Polsce... :(

Gość ggggggggggggg
wiecie czemu ten wajda wziął tę bachledę ? Bo sie za dużo książek naczytał. Nie - zemściło sie na nim, że se sam scenariusza orginalnego nie napisał chyba tylko czytał i czytał i czytał. Ale Bachledzie to do dziś nie grozi, nie? Czy ona w ogóle zna literki? Powiedzmy...

Gość ggggggggggggg
Literki musi znać bo zna 2 jeżyki - choć to ze słuchu można. Ale umie se zrobić dziecko - tylko trochę się pospieszyła, ale umie se zrobić. No to 2 języki zna i umie zrobić dziecko. Niektórzy nawet tego nie umieją. I jeszcze wstyd Polsce przynieść umie. To też nie każdy potrafi. Wstyd swojemu krajowi przynieśc.

Gość ggggggggggggg
Ja umiem wstyd przynieść rodzinie zaledwie . Polsce jeszcze wstydu nie umiem przynieść... nie wiem - może to dobrze, a może źle? Ale rodzinie wstyd umiem przynieść. I sobie samej też. A wy co umiecie?

Gość ggggggggggggg
Ciekawe co by jakiś krytyk literacki powiedział na ten wiersz Las katyński . Mnie się on podoba ale to moje zdanie... może sie go nauczę na pamieć? Tylko ja w swojej twórczości zajmuję się problemami ogólnymi w świecie. Wojsko mnie nie interesuje - ludobójstwo tak, ale wojsko nie. No to teraz zajmę się tym co mnie interesuje. I tyle. Jeszcze o forsie mogę napisać wiersz POGRZEB BOGATEGO I BIEDNEGO W POLSCE. Taki wiersz w świat mogę wysłać. Kto biedny w Polsce ten sam sobie winien pod płotem siedzi i mędzi dziad kościelny a kto bogaty tu ten zaradny ten sie zna na życiu równy gość los obydwu ten sam - śmierć lecz jaki pogrzeb? pogrzeb bogatego to telewizja , radio i feta na cały swiat rok żałoby a pogrzeb biednego? to smietnik. To moja prawda o Polsce dla świata czy może lepiej ją zakryć? zakopać w grobie? ======== jak wam sie podoba mój wiersz?

Gość ggggggggggggg
Ale wiecie co - ja sobie ten wiersz -Las katyński zapisałam - bo on jest taki polski, że wy nie macie pojęcia. Analiza filozoficzna tego wiersza niech teraz nastąpi - co autor miał na myśli? Czy jest wiersz o przesłaniu pozytywnym czy negatywnym? Jaki morał płynie z lasu katyńskiego. jakaś głupia pamięć... wypchajcie sie z tą waszą pamięcią. O czym? To trzeba było coś zrobić - winnych ludobójstwa rozstrzelać i tyle. Pamięć... jak ci Zydzi. A wnioski jakie? Ale Żydów i tak nikt nie pobije. Pamięć mają jak sito - co chca to pamiętają. A wnioski? Jak Polaki. Zerowe :(

Gość ggggggggggggg
Ja sie założe , że jakby teraz poszła do mojego promotora ZyDA i mu powiedziała co im mi powiedział 10-7 lat temu to on mi powie, że nie pamięta jak mnie kłamał. I dlatego ja też nie pamiętam jak on sie nazywa. I źle robię? To samo - pamięć o nim. nawet na świeczkę szkoda, a co dopiero mózg sobie nim zaśmiecać! Dziad ze sklerozą to jest - w Polsce nie wolno mieć sklerozy - zwłaszcza w szkole tu. bo tu nic nie ma tylko ćwiczenie pamięci. :(

Gość ggggggggggggg
jakbym teraz poszła - takie mam zdanie. Mogę mu posłać wiersz - Las Katyński, żeby go sobie wykorzystał w swoich wykładach o ...ruskiej przyrodzie? O ruskim lesie. Bo mnie to wali do dziś, ale tytuł to mi świnia żydowska mogła dać. I tyle o nim myślę. Las Katyński... mam nadzieję, że se zrobi z tego wiersza gazetkę w swoim ...departamencie... :(

Gość ggggggggggggg
Mnie sie wydaje on tak marzy o takim pogrzebie jak Kaczka. teraz jest już Lechem Kaczynskim zresztą. Tyle zasług... jedno złodziejstwo czyli wielka zaradność życiowa w Polsce. Cóz... nie zapomnijcie o nim nigdy..rodacy . :(

Gość ggggggggggggg
napiszcie mi czy są jakieś blogi o Katyniu? Jak sie zmienia katyń? Katyn wczoraj i dziś - ekshumacje. Takie rzeczy. Czy tylko ten film Wajdy?