Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość garpa

Rwa kulszowa- dyskopatia

Polecane posty

Gość garpa

Witam, mam 27 lat jestem kobietą, i niestety prowadzę siedzący tryb życia. Miesiąc temu zaczęły się moje problemy z kręgosłupem, i nie przypominam sobie żadnego zdarzenia , okoliczności która mogłaby się bezpośrednio do tego przyczynić. Pierwszy objaw to ciągnięcie tyłu prawej nogi przy pochylaniu się, tak jakby noga nie była rozciągnięta. po tygodniu to napięcie i ból się zaostrzył i przeniósł do stopy a także w okolice krzyżowo-lędźwiowe.Udałam się do lekarza pierwszego kontaktu. Sama domyśliłam się że to może być rwa kulszowa, ponieważ podobne objawy miała koleżanka na to cierpiąca.lekarz przepisał mi Mydocalm forte oraz Olfen. Po pierwszej dobie przyjmowania leków zdrętwiała mi prawa strona prawej stopy (od 2 ostatnich palców po całą piętę aż do łydki, czasami pod kolano) po tygodniu ból nie minął, zaostrzył się tak iż chodzenie, stanie czy nawet leżenie w nieodpowiedniej pozycji sprawiało niewyobrażalny ból .Kolejna wizyta u lekarza, kolejne recepty tym razem Myolastan i Aspicam, i elektroterapia prądem zmiennym i stałym. nic to. Ból się zmniejszył, ale zdrętwienie pozostało stopa bez sił... bez odruchu skokowego, zorientowałam się, że w ogóle nie mam możliwości stanąć na niej na palcach. mimo że nie boli to wspiąć się na palce nie mam siły, po prostu stopa nie działa. Po 2 tyg kolejna wizyta i skierowanie na RTG i do neurochirurga.Leżałam 4 dni w szpitalu, miałam podaną blokadę, oraz TK kręgosłupa. Opis, lekka lordoza lędźwiowa, zwężenie szczelin między ostatnimi kręgami(niestety nie mam przed sobą opisu) no w każdym razie powiedziano mi że dysk wypadł i skierowano do neurochirurga a wcześniej na rezonans. Rezonans wykonany wczoraj pokazał że rzeczywiście jest niedobrze ze jest przepuklina, (jeśli dobrze pamiętam) ciało włukniste *wyschło* . Konsultacja z neurochirurgiem: Dysk zmiażdżony, przepuklina duża,ucisk na nerw prawy, nie można tego nastawić u kręgarza czy masażami tylko Operacja usunięcia dysku. Moje pytanie jest takie. Czy rzeczywiście tylko operacja jest wskazana w takim przypadku, czy nie ma możliwości bezinwazyjnego nastawienia . Zupełnie się na tym nie znam , ale bardzo się boję. Czy często zdarzają się powikłania po takich operacjach, mam na myśli to że może zostać uszkodzony ten nerw tak iż nie będę mogła chodzić. Czy dużo takich operacji się nie udaje? Co się dzieje z kręgosłupem po usunięciu dysku, czy on będzie potem działał sprawnie , czy powinien być wstawiony implant? Wszyscy lekarze mówią, że to konieczność i że nie ma się czego bać. Jednak nie wiem czy mogę temu ślepo wierzyć. Czytając fora różne można znaleźć zdecydowanie więcej opinii że można to wyleczyć u kręgarza.Bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedź.

Gość przechodziłam rwę kulszową
jestem bardzo sceptycznie nastawiona do wszelkiej maści kręgarzy, nastawiaczy itp.Gdyby to było takie proste to nie byłoby lekarzy. Operacja chyba w twoimprzypadku jest konieczna. Ten siedzącytryb życia jest zabójczy dla osób z rwą. Ja nie mam pracy siedzącej, przebieg choroby nie był tak ostry i przede wszystkimćwiczenia rehabilitacyjne mi pomogły. nic nie piszesz o rehabilitacji ruchowej, czyżby nie było? Po operacji-niestety- też trzeba ćwiczyć, bo doegliwości wrócą. Podstawą przy schorzeniach kręgosłupa nie są leki tylko ćwiczenia

Gość garpa
No nie było. Nie było żadnej rehabilitacji ruchomej. Ani w szpitalu ani poza. Może dlatego że to wszystko trwa dopiero (aż) od 5tyg. Wcześniej ledwo ruszałam tą nogą, teraz ból jest przeważnie przy dłuższym chodzeniu czy staniu. ale zdrętwienie nie ustępuje i samo nie ustąpi. Dzieje się to wszystko chyba bardzo szybko w moim przypadku bo czytam że ludzie się meczą latami, a ja się latami nie chcę męczyć i chcę coś z tym zrobić jak najszybciej. wyniki rezonansu i tomografu wydają się być tak oczywiste że nie umiem uwierzyć że kręgarz pomoże.

Gość przechodziłam rwę kulszową
dzinego masz lekarza, skoro nie skierował cię na rehabilitację.

Gość garpa
ależ skierowanie mam, tylko na taka rehabilitacje się czeka 3 msc u mnie wiec jakby nie miałam jeszcze możliwości. a prywatnie cóż mogę powiedzieć, wszystko kosztuje...

Gość gość
gość dziś Jak to czeka sie wszedzie??to nie komuna ze wszedzie sa kolejki,nawet po papier toaletowy

Gość gość
gość dziś A ty juz przeczytałas sobie o rwie kulszowej i juz jestes cudownie uzdrowiona artykułem???