Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość QuickPlay

Temperatura przed okresem ..

Polecane posty

Gość QuickPlay

Witam .. Chciałam się dowiedzieć jak to jest z ta temperaturą w pochwie.. Czytam, czytam i dalej nic nie znalazłam co by dawało mi satysfakcjonującą mnie odpowiedź. Więc moje pytanie jest takie: Czy to normalne że 3 dni przed miesiączką temperatura w pochwie wynosi 37stopni gdy całego ciała jest 36,6? Uprawiałam z chłopakiem stosunek i się martwię a nie wiem czy taka podwyższona temperatura to normalne ? Proszę o odpowiedź.. Z góry dziękuję .

Gość Jak to z tą tempką jest...
Bawiłam się przez kilka miesięcy w mierzenie, więc myślę, że mogę odpowiedzieć Ci na to pytanie. Po pierwsze - jednorazowym pomiarem nie jesteś w stanie określić, czy taka temperatura coś faktycznie znaczy dla Ciebie czy nie. Musiałabyś przeprowadzać co najmniej przez kilka miesięcy codzienne pomiary o tej samej porze rano, żeby mieć się do czego odnieść i ustalić jaki jest rozkład temperatur w cyklach - a dzięki temu mogłabyś wyznaczyć jest Twoja indywidualna temp. bazowa, i dopiero w oparciu o tą temperaturę istnieje możliwość stwierdzenia czegoś więcej.. Ale i tak potrzebne są wykresy do interpretacji... Po drugie - temperatura powinna być pomierzona zaraz po przebudzeniu (po co najmniej 5-6 godzinach nieprzerwanego snu), między 5 a 9 godziną, bez wstawania po termometr (najlepiej jak leży obok na wyciągnięcie ręki). Po trzecie - temperatura ciała mierzona pod pachą będzie się zawsze różniła od tej mierzonej w odbycie, w pochwie, czy w ustach - bo to są różne miejsca. Na opisie termometru jest zwykle informacja jak rozkładają się temperatury w różnych miejscach pomiarowych. Po czwarte - z doświadczenia swojego wiem, że moja temp pod pachą wynosiła ok 36,6, w pochwie zaś w drugiej połowie cyklu wynosiła od 36,7 do 37,1 (nie spowodowane chorobą) rano, wieczorem potrafiła sięgać nawet 37,7 st C, a na dzień przed okresem, bądź w dniu okresu spadała (moja bazowa temperatura wynosiła 36,5-36,6 st C). No i w ciąży nie byłam. Niestety nikt Ci nie odpowie jak to jest u Ciebie. jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o tej temp. to mierz przez kolejne dni o tej samej porze temperaturę i zobaczysz jak się będzie zachowywać. Jeśli będzie spadać stopniowo, bądź nastąpi gwałtowny spadek - to znaczy, że idzie okres, choć zdarza się spadek dopiero na dzień po 1 dniu krwawienia. Jeśli będzie się utrzymywać na tym samym poziomie, to albo przez stres przesunęła Ci się owulacja - a przez to później się pojawi miesiączka, albo.. jesteś chora, albo możesz mieć inne zaburzenia, i dopiero na końcu rozpatrywałabym ciążę. Dla pewności zrób test, jeśli okres nie pojawi się w planowanym dniu. Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Twoje pytanie.