Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .ju.lia.

badania biomedyczne - hormony płciowe i tarczyca

Polecane posty

Gość .ju.lia.

witam, chcialabym oznaczyc sobie poziom hormonow tarczycy i płciowych, chodzi o to ze od kilku lat non stop wypadaja mi wlosy (morfologia ok), poce sie nadmiernie, zwlaszcza przed okresem, przetluszczaja mi sie bardzo wlosy, problemy z cera co powinnam dokladnie oznaczyc i w ktorym dniu cylku udac sie na pobranie krwi?? czy lekarz rodzinny moze wypisac mi skierowanie na ktores z tym badan?

Jeśli chodzi o tarczycę, to lekarz rodzinny może skierować Cię na oznaczenie poziomu hormonu TSH, bo na oznaczenie poziomu hormonów T3 i T4 moze dac tylko lekarz endokrynolog. Najlepiej udać się właśnie do lekarza endokrynologa, lub ginekologa-endokrynologa. Chociaż kiedyś chodziłąm kiedyś do ginekologaa-endokrynologa i ta lekarz dała mi skierowanie tylko na ozbnaczenie hormonów płciowych, na TSH dostałam dopiero od rodzinnego razem ze skierowaniem do endokrynologa zajmującego sie tylko tarczycą. Bez skierowania endokrynolog Cię raczej nie przyjmie.

Gość .ju.lia.
dziekuje bardzo, wiec sprobuje do tego rodzinnego, bo juz sie zastanawialam czy nie zrobic tych badan prywatnie, ale jesli jest taka mozliwosc to moze sie uda,

Gość nie wiem czy to opłacalne
za darmo możesz mieć tylko oznaczony poziom TSH, wszystkie inne hormony niezależnie czy będziesz miała skierowanie czy też nie są płatne.

Gość .ju.lia.
a czy moge byc przeziebiona podczas pobierania krwi? chce oznaczyc TSH, estradiol, progesteron i testosteron, jutro mialabym 4 dzien cyklu i nie chcialabym czekac z badaniem jeszcze miesiac

Gość .ju.lia.
tzn raczej to nie jest zwykle przeziebienie ale zapalenie gardła

Gość .ju.lia.
wlasnie wyczytalam ze TSH nie mogę (biore aspiryne i wapno) a co z hormonami płciowymi? orientuje sie ktos? nie chce polegac tylko na laborantkach...

Czy lekarz endokrynolog (ten od chorób tarczycy) może skierować na badania hormonów płciowych (w ramach wizyty kontraktowanej przez NFZ). Bardzo poroszę o szybką odpowiedz, dzięki, pozdrawiam

Gość wypadanie włosów
bywa równiez na tle nerwowym. Miałam kiedyś coś takiego. Byłam u dermatologa, dostałam receptę na jakiś robiony lek, pomoglo. Czy byłas u dermatologa z tym problemem?