Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość I'm rebel

mleko modyfikowane a mleko krowie- wypowiedzcie sie

Polecane posty

Gość I'm rebel

Mam prawie rocznego synbka i daje mu jeszcze bebiko, mimo ze moja tesciowa posiada krowe. :) Dzisiaj byla u mnie cioka i pwiedziala, ze wszystkie jej dzieci jadly od malutkiego (wczesne lata 60-te) mleko krowie rozpuszczone z woda. Nigdy nie chorowaly, maja wszyscy!!! piekne usmiechy -ladne zeby, zadne nie mialo nigdy reki zlamanej . Teraz maja po 40 i nadal zadnych chorob , infekcji. Druga moja ciotka to samo z tym ze jej najmlodszy syn mial skaze (niewykryta) i teraz jak napije sie mleka od razu caly jest w czerwonych ciapkach. Ale mimo to chlop jak dab. :) Ja czasem mam wrazenie ze producenci mleka i te wszystkie zachodnie koncerny nas robia w balona. Jak myslicie ??? Prosze o odp normalne matki nie te nawiedzone i idealne. :)

Gość ZASILEK TYLKO
aj tam, jak dla mnie to od roku mozna powoli przechodzic na mleko krowie, ale tylko jesli jest prosto od krowy, a nie takie z kartonika! Jesli masz taka mozliwosc .... moim zdaniem mozesz skorzystac :) Moja kuzynka od razu po piersi czyli po 6 miesiacu, podala mleko krowie i dziecko duze, zdrowe i silne a ma 8 lat :)

Gość I'm rebel
no wlasnie, piszesz ze dziecko zdrowe a zdnaiem lekarzy to powinno od razu zachorowac na nerki, dostac anemii czy jeszcze innego cholerstwa....

Gość no co wy!!!
Mleko krowie nie ma żadnych właściwie składników odżywczychto po cholerę podawać je wogóle???. Jeżeli MUSISZ juz zrezygnować z mleka modyfikowanego to podawaj stałe posiłki zawierające białko i wapń na przykład twarożki serki oraz kaszki na bazie mleka modyfikowanego. Możesz oczywiscie dac dziecku kaszkę na mleku krowim (koniecznie przegotuj) lub kakao,ale mleko krowie nie powinno byc alternatywą posiłku ze wzgl. na brak składników odzywczych.

Gość ZASILEK TYLKO
no ale roczne dziecko przeciez odzywia sie prawie tak jak dorosly, wiec w swojej diecie ma juz wystarczajaca ilosc witamin potrzebnych do rozwoju, a w mleku krowim tez jest wapn czy bialko, wiec jak dla mnie mozna spokojnie podawac. Z reszta my tez bylismy tak odzywiani :) wszyscy zyjemy! :) Lekarze wcisna Ci wszystko, zebys tylko kase wydala. Taka jest prawda :P

Gość no co wy!!!
Aha, chciałam zuważyć,że nie jestem nawidzona mamuską tylko całkiem normalna ;)

Dobre są mleka modyfikowane candia w buteleczkach oznaczone 1,2,3 itp w zależności od wieku dziecka aż do wieku nastoletniego także jest wybór. Pije się je bezpośrednio choć można delikatnie podgrzać. Jedyna wada to cena ok 4,5 złotego za pół litra więc jeżeli dzieciak wypija tyle dziennie...ale to już zależy od portfela i wyboru.

Gość ZASILEK TYLKO
Kaja - wow troche drogo :/ ale jesli kogos nie obchodzi cena, to czemu nie? :)

Gość I'm rebel
no co wy!!!- mysle ze troche jestes nawiedzona, nistety. Ale popatrz co napisalam o moich kuzynach... widzisz wiec ze to co piszesz ma sie nijak do stanu rzeczywistego. Kazdy z moich kuzynow to chlop jak dab.

Ja uważam że drogo choć od czasu do czasu sama sobie jak tylko jestem w kraju kupuję to mleko:D ale dla dziecka tak codziennie ..hmm, z tym że to mleko jest naprawdę dobre i skład imponujący (witaminy i minerały dopasowane do wieku) Mleczko takie jest juz odpowiednie dla niemowląt od bodajże 6 miesięcy tylko trzeba kupić "jedynkę" Można podawać jako dodatek do innych potraw mlecznych i nabiałów..zawsze to lepsze niż mleko krowie:)

Wiele naczytałam się o mleku krowim i niestety potweirdza się reguła że krowie dobre dla cielaka choć nie twierdzę że dzieci na nim wychowane od razu muszą mieć jakieś problemy zdrowotne poprostu jest ciężko strawne dla najmłodszych, źle tolerują go ludzkie nerki , ma za dużo cholesterolu jak dla niemowląt i brak mu ważnych dla rozwoju dziecka witamin a te które ma w składzie są w zbyt dużych ilościach...wybór zawsze należy do człowieka.

Gość I'm rebel
kaja24 -- pewnie znowu nas nabieraja. Skad Ty mozesz wiedziec czy mleko a imponujacy sklad? Przeczytaj sobie sklad np bebiko tez ma imponujacy a kosztuje 11zl. A Ty cos wymyslasz :P

Gość Profesor Nauk
jebać mleko, nie pije tego białego gówna

Gość no co wy!!!
Chłop jak dab??? Nie bądź śmieszna. Jakiś masz może rentgen w oczach? Skad wiesz jak beda funkcjonowali na starość? Osteoporoza itp. Porozmawiaj z byle jakim lekarzem i on Ci powie,że mleko krowie od 2 roku życia. Nawet naleśniczki każe Ci robić na modyfikowanym :) Wiesz...zdaje mi sie,że nie powinnaś bezmyślnie narażać swego dziecka. Powolutku wprowadzaj krowie mleko do dań,ale nie we flachę na noc. Pamiętaj także,że krówka mleko daje swemu cielakowi,a zdaje mi się,że Twoje dziecko takowym nie jest i jeżeli nie karmisz go piersią to daj mu coś najlepszego w zamian.

moj synek od 8 miesiaca mleko modyfikowane dostaje tylko rano i wieczorem. inne posilki na mleku krowim i serki typu danonki :) zdrowy jak rybka :)

ej tam zaraz wymyślam, żeby się przekonać że nie, wystarczy pójść do marketu i przeczytać skład witamin i minerałów, jasne że są to witaminy i minerały dodane a nie naturalne ale jednak są i to zbilansowane odpowiednio, zupełnie inaczej niż w mleku krowim. Wiele na ten temat czytałam i wiele mówi się o mleku krowim w Austrii gdzie mieszkam więc nie popisuję się.

Ale dziewczynki nie kłóćmy się:). Zdrowie maluczkich;) jest ważne i warto wiedzieć jak je utrzymać choć i tak za zdrowie odpowiedzą geny naszych dzieci. Wiem że na przykład wiejskie dzieciaki pijące prosto od krowy były zdrowe...ale na to że były mocne jak rzepka odpowiadają też inne czynniki (powietrze, styl życia, żywość itp.) Mleko krowie nie zabija tylko nie nadaje się aż tak dla małych dzieci jak kiedyś sądzono. Wielu dorosłych nie może go pić i szuka wapnia i białka w zamiennikach. Jak kto uważa tak niech uważa my tylko wymieniamy się opiniami:)

Gość no co wy!!!
Kaja24-równa z Ciebie babka :) zdaje mi się,że byśmy się dogadały :) I'm rebel- mam nieodparte wrazenie,że juz zdecydowałaś karmic mlekiem krowim tylko po co w takim razie pytasz co o tym myślimy? My odpowiadamy zgodnie ze swoimi zapatrywaniami,a Ty sie krzywisz.

Gość ZASILEK TYLKO
kurcze Kaja zainteresowalas mnie teraz :) troche drogo, ale jesli twierdzisz ze warto .... mozesz napisac mniej wiecej gdzie mozna znalezc takie mleko i jak ono wyglada? czy bedzie gdzies na regalach miedzy mlekiem modyfikowanym a kaszka? Kiedys widzialam w butelkach chyba plastikowych mleko gotowe do spozycia, ale w sumie nie czytalam nawet na etykiecie co to takiego :)

no co wy- dzięki:) i też myślę że miałybyśmy podobną filozofię:), myslę też że autorka kładzie nacisk na "naturalność żywienia" i zgadzam się z tym bo tu gdzie mieszkam kładzie się dużą wagę na produkty typu "bio" i odchodzi od syntetyków jedynie w sprawie mleka krowiego pozostaję przy swoim bo to jednak fakty:) ZASILEK TYLKO - ja te mleka kupowałam w Krakowie w carrefourze i w realu i myslę że w innych marketach też by się znalazły może warto wejść na ich stronkę (jezeli taka jest) i poczytać trochę i poszukać po sklepach:)

Zgadza się, one są w plastikowych butelkach i są na regałach z mlekiem i mlekami w proszku.