Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i w co tu wierzyc

FUNDUSZ ALIMENTACYJNY

Polecane posty

Gość i w co tu wierzyc

Witam jestem młodą matką, były nie płaci alimentów chcę się ubiegac o fundusz alimentacyjny. Mam kilka pytań 1. Do którego roku życia dziecka są wypłacane pieniądze? 2. Ile ich jest? 3. Coś słyszałam, że gdy dziecko ukończy 18 rok życia, to musi oddac pieniądze czy to prawda? Z góry dzięki za odpowiedzi

Gość malenka milosc
Pracuje w świadczeniach rodzinnych więc Ci odpowiem chętnie :) Fundusz przysługuje do 18 lat, a gdy dziecko się uczy to do 25 lat. Przysługuje w kwocie zasadzonych alimentów, ale nie wiecej niz 500 zł. czyli jeśli masz zasądzone 300 zł to dostajesz 300, ale jeśli 700 zł to dostajesz 500 zł - bo tyle najwięcej placi fa. - chodzi oczywiście na jedno dziecko. jak dziecko skonczy 18 lat, to nie musi niczego oddawac jeśli ojciec nie płaci, poprostu od tej pory nie Ty bedziesz pobierała na niego kase, tylko dziecko musi samo na siebie bo jest pełnoletnie. jeśli jeszcze jakies pyt, to pisz. acha i oczywiscie zeby brac fa, sprawa niealimentacji musi byc zgłoszona u komornika

Ja tylko dopisze do wypowiedzi kolezanki powyzej, iz dziecko zadnych pieniazkow nie zwraca. Jedynie dluznik alimentacyjny, ktorym oczywiscie jest ojciec dziecka.

Gość i w co tu wierzyc
Dziękuję. Miałam wątpliwosci szczególnie z tym ostatnim, a nie chciałam już na początku robic mojej kruszynce długów.

Gość jezeli masz zasądzone alimenty
musisz miec je podbite w sadzie ,po dwoch miesiacach nieplacenia zglaszasz do komornika ,mozesz tez starac sie o zasilek dla samotnej matki okolo 170 zl