Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sama nie wiem co kupic

KOMUNIA - prezent??

Polecane posty

Witam, Kiedys moglam powiedziec ze nie materialne rzeczy sa najwazniejsze, a przezycie tego dnia. Dodatkowo prezent pamietam dostalam medalik i standardowy zegarek i bylam bardzo zadowolona... Teraz jednak swiat sie niestety zmienil... Mam pytanie co teraz kupuje sie na komunie?? - jest to dziecko mojej kuzynki. Nie jest moim chrzesniakiem... szczerze mowiac nie wiem co mu kupic, czy dac koperte??? Jeśli tak to ile? Wiem, że daje sie tyle ile mozna - z pewnoscia sa jakies ramy... Ida moi rodzice oraz ja z narzeczonym - dostalismy osobne zaproszenia. zastanawiam sie czy mozna wspolny prezent mu kupic, czy jednak powinnismy kupic kazde cos innego... Jezeli ktos mogłby mi cos podpowiedziec, dziekuje :)

Gość jja kupowalam laptopa
disneya za 1,5 tysiaca z anglii sprowadzany ale ja jestem chrzestna

Gość asasasasasasas
jak dasz kopertę to rodzice mogą sobie wziac kase bo nieraz tak bywa,mysle że dzieciak ucieszyłby sie bardziej z prezentu,ale trudno podpowiadać,wszystko zależy od ich i waszego statusu materialnego,dla jednych 200zł na przykład to nic dla drugich majątek,trudno radzic nie znajac sytuacji,ile tak chcecie wydac?

Gość szlangeeee
Tez mam ten problem.Zupelnie nie mam pojecia co kupic, chyba kupie bombonierke i 200 zl w koperte. Powinno byc spoko,tym bardziej ze to nie moj chrzesniak a poza tym to komunia nie wesele. Takie cyrkie teraz z tego odstawiaja ze sie slabo robi, to ma byc wazna uroczystosc w zyciu dziecka a nie wielki sped w stylu kto kupi cos lepszego i drozszego i pokaze ile to on ma kasy. Paranoja, swiat dosiega dna :O

Myslalam aby przeznaczyc ok. 100 zł na prezent. Wiadomo, ze jak wyjdzie troche wiecej to nie bede sie spierac... kwota taka bo to nie moj chrzesniak. Patrzac na reszte rodzinki tez wybujałych kwot chyba nie dostanie.... Zastanaiwam sie tylko teraz co kupic, bo z ta koperta i tym ze moze kasy nie zobaczyc to prawda :O

mam taka sama sytuacje-dziecko mojej kuzynki.Idez synkiem Kupie moze album na zdjecia(cos fajnego)i 300zl wsadzam Slyszalam,ze 500zl wypada ale bez przesady:O

Gość lulia
Jak nie jesteś chrzestną to prezent za stówę wystarczy(nawet za mniej), bez przesady. Dobra bedzie jakaś książka, czy zegarek(za 50 dych już można kupić dobry). Niedługo niektórzy będą kupować dzieciom na komunię kawalerki. Masakra w zeszłym roku dzieciak sąsiada dostał kłada (piszę po polsku bo nie wiem). Nawet jak czytam, że chrzestni kupują laptopy to krew mnie zalewa. Moje dziecko miało w zeszłym roku komunię i uprzedziłam gości, żeby się nie wygłupiali, bo to nie wesele.

lulia szanuje Twoje zdania lecz uwazam troche inaczej Z zegarkiem za 50zl(jak piszesz dobrym)glupio by mi bylo isc

Gość lulia
Mój brat kawaler kupił córce mp4, taką za 70 zł nie jakąś firmową(chyba z allegro, gwarancja jest), chodzi do dziś, dziecko zadowolone jego ówczesna narzeczona kupiła książkę, uważam, że nie potrzebnie, mp4 by wystarczyła. Laptopy i inne cuda zostawcie nam rodzicom.

Gość lulia
No może przesadziłam z tym zegarkiem ;), ale uważam, że dobra książka byłaby w sam raz. Kto nie nauczy dzieci skromności jak nie my dorośli. Wypada, nie wypada trudno...

aha i jezeli ktos mowi,zeby przyniesc pieniazki bo na cos zbieraja to nie wyskocze z ksiazka czy zegarkiem

Gość lulia
Widzę, że bardzo istotna jest dla Ciebie opinia innych, dla mnie nie. Więc chyba się nie dogadamy, wiem jestem dziwna, inna, ale takie jest moje zdanie. Ale nie mogę słuchać tego, jak niektórzy stresują się od kilku miesięcy, bo muszą iść na komunię, zbierają pieniądze, pożyczają, etc.

Gość lulia
Jeżeli dziecko na coś zbiera to należy dać tyle na ile nas obecnie stać, nawet 50 złotych nie powinno nikomu przeszkadzać.

nie jest dla mnie wazna oinia innych.Co wiecej nawet nie wiem czy pojade na ta kominie i gdzies mam jak mnie obsmaruja Musialabym jechac o 5tej rano pociagiem a po prostu mi sie nie chce A prezent w takim wypadku wysle:) Pozyczac nie musze bo tyle jeszcze mam:)

oczywiscie i o tym mowie-kazdy daje tyle na ile jego stac ale nie zegarek czy ksiazke jezeli dziecko zbiera np na oboz:O

Gość dzieciaki teraz
sa tak nauczone, ze nie o sakrament chodzi tylko o kasę! jeszcze Komunii nie było a już sie w szkole licytuja kto bardziej wypasione prezenty dostanie albo więcej kasy uzbiera:O dla mnie żenada. i dobrze powiedziane-jak teraz tak szaleją na Komunie to na wesele chrzestny będzie chyba musiał kupić mieszkanie! bez przesady ludzie!

Gość lulia
Napiszę jeszcze coś z innej beczki, co mnie zbulwersowało. Mieszkam na wsi i w poprzednim roku rodzina, która do zamożnych raczej nie należy zrobiła komunię na 60 osób z orkiestrą:0, pieniądze, które zebrało dziecko poszły na pokrycie kosztów przyjęcia.

Gość zabadak
U mnie w szkole ksiądz i wychowawczyni już od jakiegoś czasu przygotowują dzieci do komunii. Mówią, że nie jest ważne co kto dostanie, a chwalenie się świadczy pysze, a pycha jest grzechem. Nie wiem jaki skutek odniesie to gadanie, ale na razie syn nie dopytuje się co dostanie.

Gość szlangeee
Dla mnie 500 zl to gruba przesada-chyba ze kogos stac i nie ma co robic z pieniedzmi. Naprawde niedlugo dzieci na komunie beda dostawaly kawalerki zeby miec zapewniony start na przyszlosc :O ja na swoja komunie dostalam rower skladak,atlas swiata, biblie w obrazkach i jakies niewielkie pieniadze i bylam happy. Nic dziwnego ze sie patologia szerzy skoro od najmlodszych lat wpajane jest dziecku ze lepiej miec niz byc.

dziekuje wszystkim za podpowiedzi... hmmm 500 zł to bardzo duzo... szczegolnie jak to nie jest chrzesniak... z ta mp3 czy mp4 t fajny pomysl :) musze poszukac. Jezeli chodzi o koperte to wolalabym tego uniknac :) Swoja droga hmm szkoda ze jest wyscig szczurow kto co lepszego dostanie, bo to nie jest wazne...ale z czasem te dziaciaki to tez zrozumieja :)

Gość luiziaaaaaa
kup mu jakas ladna pamiatke gdzie mozna wkeic zdjecia i jakas ksiazke ktora sie mu przyda pozniej

kup (jeżeli to chłopiec, chociaż może dziewczynka też by była zadowolona) lornetkę, ja w zeszłym roku kupiłam za 130 zł (chyba bresser) całkiem fajna sprawa, zastanawiałam się nad kupnem dla siebie, ale wiecie jak to jest zawsze są pilniejsze wydatki

Gość szlangeee
krystyna999-prezent praktyczny ale cena mnie rozwalila- chyba ze chrzestna jestes :)