Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maxicosi babyy

czy wasze 10 miesieczniaki duzo mówią??

Polecane posty

Gość maxicosi babyy

dziewczyny, napiszcie proszę czy 10 miesieczne dziecko powinnomowic juz "mama,tata, baba.." moja mala jeszcze nie mowi nic oprócz swoich chinskich dziwilągów:D czasami wyrwie jej sie baba, albo jak ostatnio KAWA:D

Gość slawietta
moja 11msc wola tata i mama

Gość ftfrhygghg
mój mówi tylko nie ma jak coś wyrzuci lub mu spadnie, a ma ma ta ta to tylko przypadkowo a czasem zdarza się że powie bach że upadło, umie pokazać gdzie jest oko gdzie jest lampa i gdzie nos nad reszta pracujemy jeszcze pierwszy raz powiedział nie ma 2 dni przed 10 miesiącem

Gość drabina zzz
moj w tym wieku mowil juz: mama, tata,baba,daj,dom,kot,papa,idz,tam,chodz,spac,jesc,pic itp. teraz ma 17miesiecy i zdania sklada. to dziwne, ze twoje dziecko nic nie mowi.

Gość pikipiku
moja konczy 9 miesiecy za niecały tydzien:)

Gość slawietta
a mnie sie to wcale nie wydaje dziwne ;)

normlne ze dziecko nic nie mowi, tylko przypadkowo cos mu sie wyrwie. ale nie martw sie, bo juz sobie dziecko ladnie w glowce wszystko uklada.. moj ma poltora roku i mowi kilka slow swiadomie a tak to po swojemu. nie sluchaj mojej poprzedniczki bo sie tylko chce pochwalic.

Gość pikipiku
kuzwa urwalo mi posta....i tez nie mowi tylko cos tam krzyczy po swojemu:D:D:D:D:D

Gość pikipiku
drabina zz a nie przesadzasz??? zaraz sie okaze ze twoj dzieciak jak rok skonczyl to ksiazke napisal:D:D:D

Gość zgadzam sie z zdesperowana
Mowicy 10-miesieczniak to zadkosc, dzieci zaczynaja mowic okolo roku, a wiec i majac 14 miesiecy. Tu zawsze znajda sie matki, ktore chca sie popisac i wymyslalaja historie, ktore niekoniecznie musza byc prawdziwie, wiec wyluzuj :)

Mój syn zaczyna mówić dopiero teraz - ma 20 miesięcy i zaczyna mówić pojedyncze słowa, czasem łączy w zdania składające się z 2 słów, ale rzadko. Długo mówił po swojemu a jedynym słowem z naszego języka było mamaaaaa. Zwracał się tak do swojego taty. Myślę, ze 10 miesieczniak zdecydowanie nie musi jeszcze mówić. Jeśli "wypowiada się" w swoim języku i czasem zdradza mu się powiedzieć słowa przypominające te których my używamy na co dzień to znaczy ze rozwija się prawidłowo. Każde dziecko zaczyna mówić w swoim czasie. A jak twoja mała radzi sobie z pokazywaniem "gdzie miś ma oko" itd? Ja się w sumie na takich rzeczach skupiłam, potem uczyliśmy się jak robi kotek, piesek, krówka itd.

mojej kolezanki corka ledwo co mowila do 3 roku zycia az mama wybrala sie na terapie mowy, tylko zanim tam jeszcze doszla, to dziewczynka z dnia na dzien zaczela gadac jak nejeta, a wszyscy po godzinie maja chec do domu isc bo papla ze wytrzymac nie idzie.

aha do tego 3 roku zycia nie chciala prawie buzi otworzyc, wydawalo sie ze wogole nie rozumie co sie do niej mowi, a teraz ma 4 lata, mowi lepiej niz dzieci w swoim wieku, wyrazniej, bardzo madrze i buduje bardzo poprawne gramatycznie zdania az sie wszyscy dziwia.

mój ma prawie rok i mówi: mama, nana, baba, papa, tata, ne, ta. Pozatym gada oczywiście po swojemu właściwie bez przerwy. Wczoraj byłam z nim u logopedy i pani stwierdziła, że ma na prawdę spory zasób słow jak na jego wiek. szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie 10 miesieczniaka który mówi ''chodz'' lub ''spac'' :o moim zdaniem jest ok, ważne , że w ogóle się jakoś komunikuje.

moj synek ma prawie 9 mies. i jest rozgadany, ale po swojemu. lubi tez bardzo piszczec i krzyczec, pluc i kaszlec swiadomie. co do slow, ktore przypominaja nasz jezyk to tylko TATATATA. rozumie jak mu cos spadnie i powiem BAM to sie wtedy rozglada gdzie to jest :) jak mu mowie, zeby powiedzial MAMA to sie tylko usmiecha i odwraca sie :) nie mam zamiaru go na sile uczyc bo to wcale nie jest dobre, dziecko sie stresuje bo nie potrafi wypowiedziec danego slowa i w ogole nie chce mowic.

moja Panda nawija po swojemu ; w stlu 'ha ha haa', da da, gy gy, eeeee, ba ba, poza tym mowi; mama (ale tylko jak sie rozplacze i chce sieprzytulic) daddy i tata.