Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia michalinki

okulary w wieku dwoch lat

Polecane posty

Gość mamusia michalinki

Czy jest tu jakas mama, ktorej dziecku przepisano okulary podczas badania dwulatka? prosze o odzew :(

Gość malamagan
ale jakie ma okulary twoje dziecko tzn, o jaka wade chodzi ? minusy, plusy, czy zez? jesli to niedowidzenie to bym jeszcze skonsultowala, bo czasem dzieci rodza sie z niedojrzalymi miesniami oczu i czym tam jeszcze i to sie z czasem samo wyrownuje, jesli to zez to okulary z przyslonka na oko sa niezbedne

Gość mamusia michalinki
mnie chodzi o co innego, a mianowicie jak sobie poradzic, zeby w ogole dziecko chcialo te okulary nosic, bo obawiam sie, ze bedzie z moja mala ciezko. chodzi mi o rady i doswiadczenia mam, ktore musialy zalozyc tak malemu dziecku okulary... my dopiero je dostaniemy, ale chcialabym byc choc troche przygotowana na ten jej pierwszy kontakt z okularami... zeby nie popelnic jakiegos bledu itd

Gość mama madzi
moja coreczka miala przepisane okularki w wieku 3 lat, na poaczatku bylo ciezko ale dzis wie ze bez okularkow nie widzi i musi je nosic, z czasem dzieci sie przyzwyczajaja

Mamusiu Michalinki, osobiscie zaczelam nosic okulary w wieku 8 miesiecy, przestalam w wieku 13 lat. Zacznij przyzwyczajac dziecko do tego ze to obowiazkowy element stroju, tak jak ubranko czy buty/kapcie. I przede wszystkim postaraj sie o dobranie odpowiednich oprawek, dostosowanych do noska dziecka (w latach '80 byl z tym problem i moje okulary bywaly ciezkie i slabo dopasowane jako ze przewidziane na wiekszy nos, a moj z natury jest niewielki). Jezeli sam fakt noszenia ich nie bedzie sprawial dyskomfortu, corka powinna szybciej sie przyzwyczaic. Mozesz tez powiedziec ze okulary to sprawa dla "duzych" i ze corka dorosla juz do takiego etapu, jest to wiec jakby zaszczyt... Wszystko po to zeby zachecic dziecko. Powodzenia w kazdym razie!