Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KOKOKOA

Widoczne jajeczko owulacyjne na USG

Polecane posty

Gość KOKOKOA

Witam.Mam takie pytanie.Mam 20 lat.Wczoraj miałam robione USG dopochwowe ,lekarz powiedział że widać jajeczko z owulacji ,pokazywał nawet.I mam pytanie,czy ono mogło być zapłodnione? Czy jednak nie.Wiem,że dopiero to wyszłoby w 6-7 tygodniu ciąży na USG.

Gość kis321
Pewnie,że tak:)

Gość jajeczko..
jajeczka nie widac na usg bo jest tak malutkie ze tylko pod mikroskopem je mozna zobaczyc. to o czym piszesz to pecherzyk w ktorym siedzi sobie komorka jajowa. podczas owulacji ten pecherzyk peka i komorka sie uwalnie. wedruje sobie przez jajowod i jezeli napotka po drodze na plemnik moze zostac zaplodniona. w czasie cazy widac zaplodniona komorke jajowa na usg ale to w macicy a pecherzyk przed owulacja jest jajniku wiec w ciazy nie jestes. jezeli nie chcesz byc w ciazy to radze uzywac zabezp juz ok 5 dni przed oulacja i dzien po owualcji. najwieksze szanse na zaplodnienie sa gdy stosunek odbedzie sie 3 doby przed owu i dzien owu. plemniki maga przezyc w ciele nawet 5 dni ale za taki realistyczny czas uwaza sie 3 dni przed owulacja.

Gość KOKOKOA
Ale ginekolog mówił że ono jest w macicy i wyraźnie było widać jakąś kropkę czarną,mówił też że to komórka właśnie z mojego poprzedniego cyklu bo już czekam na miesiączkę.Na dniach powinna przyjść.I jeśli właśnie było ją widać,to czy mogła być zapłodniona.Bo owulacja mi się już dawno skończyła więć nie mogła być w pęcherzyku

Gość KOKOKOA
Tak wiem ile mogą żyć plemniki i kiedy jest u mnie owulacja.Staram się też o dziecko.

Gość jajeczko..
kokoda szczerze mowiac nie wiem o czym piszesz . czylekarz nie wyjasnil ci czy jestes w ciazy czy nie??? nie rozumiem tego. jajeczko ktore czeka na zaplodnienie uwalniane jest z jajnika. jezeli ty masz cos w macicy to moze jestes w ciazy? kiedy mialas ostatni okres? kochalas sie w dni plodne?

Gość KOKOKOA
A więc tak wyjaśnię: Byłam u ginekologa prywatnego,ponieważ miałam bóle podbrzusza.Wykonał mi usg ,pokazał gdzie jest moja macica z punktu widzenia aparatury,powiedział,że w x miejscu znajduje się komórka jajowa z poprzedniego cyklu i na dniach powinnam dostać miesiączkę.To była czarna kropka na monitorze.Dni płodne już miałam ,jestem właśnie przed okresem,więc nie mogłabym tak jak Ty piszesz,mieć dopiero dni płodnych ,co do współżycia ,to kochałam się bez zabezpieczenia.Ostatni okres miałam 25 marca.I moje pytanie właśnie brzmu czy to jajeczko mogło być zapłodnione,ale lekarz w tak wczesnym stadium nie umiałby tego dowieść?

Gość KOKOKOA
Być może,dziwny lekarz;) a 70 zł dałam.Mogę z ręką na sercu przysiądz ,że była jakaś czarna kropka na monitorze,ale lekarz mówił ,że nie jestem w ciąży,nie rozumiem więc co on z tym jajeczkiem bredził;) Też właśnie tak sobie myślałam,że jak zobaczył to jajeczko,to albo bardzo dobrą aparaturę miał,albo dobre okulary :D

Gość jajeczko..
nie. jezeli jestes przed terminem okresu to na usg nic nie widac. zaplodniona komorke zobaczysz dopiero 21 dni po zaplodnieniu. czyli mniej iecej tydz po terminie okresu. nadal potarzam ci ze nie ma szans na zobaczenia komorki jajowej na usg. ja sie lecze juz kilka lat w klinice leczenia nieplodnosci i dokladnie mi to elkarze wyjasnili. mozna na usg zobaczyc w jajniku pozostalosci po peknietym pecherzyku , na tej podstawie lekarz stwierdza ze odbyla sie owulacja. w macicy nie zobaczy lekarz samej komorki poniewaz ona zostaje wczesniej zaplodniona i przez 7 dni wedruje do macicy gdzie sie osiada juz w postaci BLASTOCYSTY. wypytaj sie dokladnie lekarza nasteonym razem. teraz poczekaj do okresu i jak nie przyjdzie to zrob test.

Gość KOKOKOA
Spoko:) Dzięki.To ja nie wiem co on w macicy widział ;) Hahaha :D Ufo może:) .Pytał się też jaki miałam okres,mówiłam że mniej obfity. Poszłam właśnie do prywatnego,bo wcześniejszy lekarz widział niby ciążę .Z doświadczenia wiem,że prywatny lepszy.Jednak teraz mnie to myli;) Ewentualnie mógłby to być 4 tydzien

Gość jajeczko..
to moze zrob test dla spokoju ducha co? wiem jakie to moze byc denerwujace. u mnie jest tak ze zawsze jak wmawiam sobie ciaze i okres mi sie spoznia to robie test i co??? okres przychodzi 5 min pozniej----- cholercia---------:D

Gość jajeczko..
kokoda wiem co teraz przezywasz ale nie masz innego wyjscia jak zrobic test lub isc do lekarza . jezeli ta kropka to zarodek to test muialby juz wyjsc bo tak jak pisalam zarodek zobaczysz 21 dni po zaplodnieniu a wtedy jest juz dosc wysoka zawartosc hcg w organizmie i test wyjdzie

Gość KOKOKOA
Ha Ha rozumiem:D Poprzedni lekarz kazał mi wykonać test w 30 dniu cyklu,dziś jest 25 dzień,więc dla pewności wykonam:)

Gość KOKOKOA
Oczywiście,że wykonam:) W 30 dniu cyklu:) Byłam u dwóch i każdy co innego mówił :) Ale ja nie przeżywam tego i się nie martwie :D

Gość bigosinka78
Hmm... nie spotkałam się jeszcze z widocznym jajeczkiem na usg z owulacji:D Ale powiem Ci tak ,miałam kiedyś tak samo:) A może podobnie.Okres miałam ale tylko 3 dniowy,mało obfity,pod koniec kolejnego cyklu wykonałam test i pozytywny,za jakiś czas poszłam na usg i było już widać.Może kochałaś się w okres? I może dlatego widać tą kropkę bo doszło do zapłodnienia,i tak może być :P :D

Gość KOKOKOA
Nie wiem :D Czekam na okres ;) :P

mi to wygląda na pęcherzyk ciążowy w bardzo wczesnej fazie , gdzie jeszcze nie widać dzieciątka-tak to wygląda w terminie spodziewanej miesiączki zazwyczaj. chyba,że się mylę.....

Gość bigosinka78
Ooo,o tym właśnie mówię co koleżanka,o tym wczesnym stadium ,może ona ma cykle nieregularne? I to nie da się stwierdzić czy może powinna mieć termin już okresu czy nie:D

Gość KOKOKOA
Okres mam różnie,biorąc całoroczne przeglądy miałam nawet 23 dnia cyklu okres haha,a raz 44 dni nie miałam :D Różnie Kolorowo i podłużnie :D

Gość KIUXSSS
Zrób test Kochana :) Tak jak mówisz 30 dnia cyklu jeśli lekarz tak wyliczył:) Nie umiem też zbytnio doradzić,poszukam więc w internecie o takich przypadkach i prześlę :)

Gość OBAMAMMMA
Usg dopochwowe wykonuje się DO 11-12 tygodnia ciąży.Słyszałam też o kobiecie u której lekarz zauważył ciążę już 3 tygodniu.Maleństwo miało 44mm.Chyba.Mógłby to być 2 tydzien ciąży u ciebie to nie uniknione

Gość 292w92
a wiec zaplodniony zarodek na usg dopochwowym mozna zobaczyc juz nawet po tygodniu od zaplodnienia testy ciazowe teoretycznie poakzuja ciaze juz nuby 1 dnia spodziewanej miesiaczki ale ja z reguly robilam po tyg od spodziewanej @, jesli chodzi o BHCG to moze ono wykazac nawet dosc wczesna ciaze jednak preferuje sie ja robic okolo 3-4 tyg ciazy tak wiec najlepsze jest usg dopochwowe bo usg przez powloki brzuszne moze pokazac ciaze tak kolo 6-9 tyg ciazy

Gość drrr21
pecherzyk widac od 4 tygodnia a prawidlowo rozwijajaco sie ciaze lekarz jest w stanie potwierdzic od ok.7, 8 tygodnia. Na pewno przy usg dopochwowym zaden lekarz nie potwierdzi tygodniowej ciazy... pecherzyk w tym okresie najczesciej bywa jeszcze niewidoczny!!!!

Gość jajeczko..
do obamammma nie mozliwe zeby w 2 tyg ciazy zarodek mial ,044 mm. piszesz bzdury.poza tym 2 tydz ciazy to dokladnie dzien zaplodnienia heheheh ciaze liczy sie od ostatniego okresu jeszcze przed zaplodnieniem. 0,44mm a to dla autorki http://www.vns.pl/_dziecko/dziecko_1trymestr.html

Gość jajeczko..
przepraszam 0,44 mm heh

Gość OBAMAMMMA
2 tydzień ciaży czyli 4 tydzień po zapłodnieniu o to mi chodziło :)

Gość OBAMAMMMA
A co do 44mm to podałam przybliżone może 4 mm nie pamiętam;)

Gość jajeczko..
dodam ciekawostke ze moj zarodek po in vitro dostalam 3 dni po zaplodnieniu i mial wymiary dokladnie 0,1 mm wiec jak widac jeszcze kilka dni potrzebuje zeby miec 0,44mm