Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kocham Roniego [serce]

Nigdy nie dowiemy się prawdy.............................

Polecane posty

Gość Kocham Roniego [serce]

Lądowanie jest najintensywniej ćwiczonym przez pilotów manewrem. W czasie gdy samolot zbliża się do ziemi, nie może być mowy o pomyłce, zapomnieniu, nieuwadze. Wszyscy to wiedzą. Wszyscy wiedzą także, że piloci siedzący za sterami maszyn, którymi leci ktoś taki, jak prezydent, muszą być wyselekcjonowani i najlepsi. Jak to się stało więc, że doszło do katastrofy pod Smoleńskiem? Lotnisko, na którym miał wylądować prezydencki samolot, to byłe lotnisko wojskowe. Pas startowy jest tam poprzerastany trawą, widać na nim ubytki betonu i dziury. Nadlatujący nad nie prezydencki samolot był jednak przystosowany do lądowania na takich obiektach. TU-154 jest solidną, radziecką konstrukcją o wielkiej wytrzymałości. Samolot ten ma ponadto wielkie, wypełnione powietrzem o niskim ciśnieniu koła, co pozwala mu na poruszanie się nawet po bardzo zdewastowanym pasie lotniska. Samolot z prezydentem Kaczyńskim nie wylądował jednak w Smoleńsku, ale rozbił się podchodząc do lądowania. Zanim doszło do katastrofy, świadkowie widzieli, jak maszyna ścina czubki drzew i przechyla się na lewe skrzydło. Potem był tylko huk. Wśród pojawiających się na początku relacji i zdjęć zastanawiające jest to, że na jednym z ujęć widać dziwny, pomarańczowy przedmiot wbity w błoto. To rejestrator lotu, czyli tak zwana „czarna skrzynka. Jest ona w rzeczywistości pomarańczowa, ponieważ pokrywa ją warstwa farby ochronnej. O skrzynce tej i jeszcze jednej słyszeliśmy tyle, że nie można ich odnaleźć, że udało się to dopiero wieczorem. Tymczasem jedną z nich widać było na filmie nakręconym tuż po przybyciu reporterów na miejsce katastrofy. Skrzynka ta była odłączona od elementów kadłuba. Jest to niewytłumaczalne, ponieważ urządzenia te są bardzo mocno przytwierdzone do ścian wewnętrznych samolotu, tak żeby nic poza celowo działającym człowiekiem nie mogło ich od tych ścian oderwać. Dziwne jest także to, że na samym początku relacji płynących ze Smoleńska pojawiła się informacja, jakoby prezydencki Tupolew podchodził do lądowania aż cztery razy. Informacja ta została zdementowana dopiero w poniedziałek wieczorem. Nie jest możliwe, by pilot podchodził do lądowania cztery razy, mając na pokładzie przyrządy i informacje z wieży kontroli lotów. W normalnych warunkach, nie zakończonych tragedią, piloci musieliby się długie godziny tłumaczyć ze swojego postępowania. Przepisy nie przewidują tego rodzaju zachowań. Dziwne wydaje się także to, że samolot był przechylony na lewą stronę i zawadzał skrzydłem o drzewa. Nie znamy przyczyny tego przechyłu, ale musiała ona być związana jakimś uszkodzeniem wewnątrz silnika. Zastanawiające jest także to, że w warunkach złej widoczności prezydencki samolot nie został sprowadzony na ziemię przez wojskowe myśliwce białoruskie lub rosyjskie. Piloci myśliwców są szkoleni do takich zadań i mogliby bez trudu ułatwić lądowanie samolotowi, w którym były uszkodzone przyrządy. Czy kiedykolwiek dowiemy się, jak było naprawdę?

Gość ggggggggggggg
Moim zdaniem to już tylko filmy można kręcić - polityczny thriller sensacyjny na tej podstawie można nakręcić i tyle. Ale czy teraz? To do USA - przez Niemcy do USA, a do Niemiec - dokument. Wszystko odkupią , obgadają se po cichu bo przez waszą głupią Martę kaczkę nikt wam nawet współczuć nie może. Bez sensu :( Wszyscy płaczą, a świat zapomniał bo Marta chyba się ucieszyła. :(

Gość ggggggggggggg
No cóz... a jesli chodzi o inne filmy to dramat psychologiczny, thriller wam zostaje, dramat rodzinny - rózne - dużo jeszcze. Już wiem czemu ten Plac Zbawiciela nie dostał żadnych nagród. Bo w sumie nikt nie rozumie czemu nie mieli na to mieszkanie nie? To by musiało być w tym filmie powiedziane gdzieś - czemu oni to nowe mieszkanie chcieli. To by coś tam dostali chociaż też to wszystko takie jakieś polskie... i sama nie wiem - to fundowanie przez rodziców. Nie, nie - to w świecie dzieci same zarabiają. Tak dobrze nie ma. To tylko w Polsce. Gdyby wyrzucić to mieszkanie i zrobić tylko psychologię, że np. zalało im mieszkanie i się wprowadzają do mamusi - jakoś inaczej. Ten developer to tego nikt nie kapnie. No szkoda - dobre role i dobra fabuła -to jest popsute, a reszta? Mała Moskwa? No to w Berlinie i co dalej? A Berlin woli coś do USA i tyle.

Gość jakajkajkjakkjajjaa
oczywiscie ze sie dowiemy, prawda zawsze wychodzi na jaw przyjdzie taki czas za kilkanascie, kilkadziesiat lat ze ktos ze swiadkow nie wytrzyma milczenia, z czasem to juz stanie sie mniej szokujace i mniej wazne, zmienia sie ludzie, pokolenie, jak Katyn sprzed 70 lat, wtedy byl to szok i bol, dzis historia. Tak samo dzis, Smolensk,szok, nerwy, zlosc, ale z czasem stanie sie inaczej, i wtedy rowniez prawda wyplynie :)

Gość jakajkajkjakkjajjaa
ggggggggggggg czy z toba wszystko ok? co ty tam piszesz, bo ja nie umiem cie zrozumiec :O

Gość fjsdfjddof
dowiemy sie po śmierci

Gość jakajkajkjakkjajjaa
no my to pewnie juz tak, ale dzieci naszych dzieci beda sie tego uczyly na historii :) a moze dzieci naszych dzieci i ich dzieci jeszcze ??? :O

Gość czekoladowaNutella
Ja mam mieszane uczucia... Na jedna uważam, że katastrofa to przypadek, błąd pilota lub maszyny. Mam nadzieje że nie było w tym udziału osób trzecich. Jednak po obejrzeniu filmiku, który przez pewien czas był na youtube byłam bardziej przekonana że wydarzyło się coś w rodzaju zamachu albo spisku...Teraz gdy to rozważam nadal jestem po środku. :|

Gość ggggggggggggg
wiecie - MOIM ZDANIEM wszystko jest na ruskich - lotnisko miało być zamknięte. Wojskowe - ale kto tam leciał? Cywile. No to mają chyba już powiedziane, że jak lecą cywile to maja zamykać i koniec. Dobra - było jakie było , z cywilami lecieli - zamykać i koniec. MOJE ZDANIE - dalej piloci - walnięci - ale lotnisko było otwarte. Najgorszy kretyn Kaczyński, że im fikał i przez to sam se jest winien. No to on - a reszta? Ta jego żona przy nim biedna aż ją zatrzasł bo to widać. Córka? Chora psychicznie. To nie ruszać - zresztą nic nie znaczy. No i co dalej? Dają wam 2 lata czasu i na was. Unia na pewno warunki wam postawi - jak ich nie spełnicie to muszą zacząć was potępiać za to i tamto i siamto. Tak mi sie wydaje zaczną, a jak nie to was potępią całkiem jak Irak i tyle. No jak? same straty z was a za duzi jesteście. POZA TYM najgorsze moim zdaniem dla nich jest, że wy nie jesteście ani głupi ani leniwi - tylko ta Warszawa i koniec. No i taki bezsens. Na razie was Bóg uratował, ale na dłuższy czas kiepsko to widzę. Jak? Wiecie - oni se wszystko liczą. Powiedzmy rok 1975 po 25 latach komuny (to macie już 5 lat na plusie w tej chwili od nich) już zaczęły sie kredyty no to 2004 Unię wam dali. I tak se pociągną. no to 5 lat jeszcze macie maksymalnie. I się cieszcie dalej, że Hitlera nie ma na razie w Niemczech. Już powinien się uaktywnić gdyby był uważają, ale coś nie widać Hitera no to powinno się jakoś tam skończyć normalnie w miarę. I granica, nowe języki urzędowe albo 2 języki - 3 też mogą wprowadzić bo tyle jest w Szwajcarii - to reszta ich i to jest sprawiedliwe. A jak chcecie wiedzieć czemu nie znoszą Szwajcarii to sobie tam jeźdzcie na wycieczkę . Po prostu. MOJE ZDANIE oczywiście.

Gość ggggggggggggg
No może jestem nawiedzona ale jak inaczej? Zalezy co wam wymyślą - na razie na pewno MOIM ZDANIEM macie rok spokoju. Później maj 2011 to nie wiem, ale to spokojnie, będą się chcieli dogadać bo jak nie to USA tu wkracza, ale z wojskiem. Przez Kaczkę i tyle. MOJE ZDANIE :( No ile się dogadają to się dogadają, a jak nie to war i koniec. Jakieś tam wojsko macie to się brońcie jak widać w teleiwzji..

Gość nie do wiary no
słyszeliscie o tym ze tego autora amatorskiego filmu zamordowano dzgnirto nozem a pozniej aparature w szpitalu odłoczono ? kto ma gdzies jakies informacje na ten temat??

Gość wentyl
a gdzie to napisali

Gość cast away
Zamordowany 15 kwietnia. Eksperci ustalili, że taśma z zapisem parametrów lotów przemieściła się wewnątrz "czarnej skrzynki", "najprawdopodobniej z powodu wstrząsu" - poinformowano w komunikacie