Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krotkowidz

Duża krótkowzroczność ma ktoś ??

Polecane posty

Gość krotkowidz
wzrok leci do 25 roku życia...

Olka11305 czy ja piszę, że się z nim zgadzam, byłam coajmniej zdziwiona tym co powiedział, bo wiem, że może mi się pogorszyć w każdej chwili, nie wiem dlaczego tak stwierdził :/ Narazie nie pogarsza mi się, ale nie uważam, że tak zostanie na zawsze! Dlatego staram się nie przeciążać oczu długim czytaniem.

kroykowidz też tak pomyślałam, że trochę nie ciekawie jeśli chodzi o współżycie, ale sa też inne sposoby ;) a z domem to ci budowlańcy wybudują :D

ja mam jakieś -6 i -6,5... nosze soczewki i nie narzekam-chociaż ostatnio śmigam w okularkach bo mi się zapalenie spojówek przypałętało :/

Gość Olka11305
ja myślenie że czytanie ksiązek w dobrym świetle w cale nie jest szkodliwe....komputer...i telewizor....

Jest szkodliwe, bo najbardziej postępowała mi wada kiedy nawet komputera nie używałam tylko całe dnie nad książkami, albo rysowałam, i tak godzinami... A to, ze wzrok się psuje jeśli czytamy w złym świetle to mit.

Gość Zapytam się ja
A ja mam 26 lat i - 5,5 i nadal mi leci wiec to ze do 25 lat leci jak ktos wyzej napisal to bzdura :P Nie ma limitu wiekowego, jest to indywidualne od danej osoby, glownie wplyw na to ma praca na komputerze, duzo tv i wlasnie oswietlenie. Ja sobie popsulam wzrok wlasnie czytajac jako dziecko - bylam i nadal jestem - molem ksiazkowym - przy zlym oswietleniu.

Gość krotkowidz
wzrok się psuje od przyzwyczajeń... Poza wrodzonymi wadami Czyli jak czytasz ksiazki i siedzisz przy kompie po 6h dziennie to będziesz krotkowidzem ... A jak jestes leśnikiem itd to dalekowidzem... Oczywiście to są tylko predyspozycje i ktoś może siedzieć 20h przed pc i nic..... To są choroby cywilizacyjne... Tylko ja nic o tym sexie nie znalazlem :(.... Tylko o masturbacji i wzroku

Tak zostaliśmy zdemaskowani :classic_cool: od masturbacji się ślepnie :D Po 40 roku życia wzrok ma tendencje do przechodzenia w dalekowzroczność, ciekawe czy na nas podziała :D

Gość wady wzroku są wrodzone
krótkowzroczność też, tylko ujawnia się z wiekiem!!!

Gość mnie lekarka
mówiła żę nic tak nie psuje wzroku jak czytanie książki leżąc w łózku zwłaszcza w pozycji bocznej przy lampce .. ja tak czytałam latami .. aż doszlam do - 5,5 dioptrii , od roku na szczęście nosze soczewki i koszmar sie skonczyl, zakładam raz na miesiąćc .. i zapominam że nie widzę .. czuje sie wreszcie jak normalny czlowiek ..nie wiedzialam ze swiat moze byc tak piekny..dobrze nie widzialam wlasciwie nigdy w zyciu .. dzieki soczewka swiat nabral innych kolorow, czuje sie teraz jak kazdy zdrowy człowiek ..

Ja mam -11,5 i cały czas rośnie a już dawno nie mam 18 lat - jakąś straszną bzdurę ten lekarz powiedział... z drugiej strony codzienne 12 - 14 h przed kompem (taka robota :( ) robi swoje...

Gość Krotkowidz97
Ja mam po -4 i ćwicze hantlami w domu po 10 min ok 3-4 razy dziennie. Czy powinienem przestać ?

Gość laserowa korekcja
A ja miałam laserową korekcję i od 2 lat mam 0!!!! Po wielu latach z -6 i z astygmatyzmem. Polecam!!!

Gość hyujikiol
ostatni raz bylem u okulisty w 2004 i bylo tak -jedno oko 1, 5 dioptriia drugie 5,5- panicznie boje sie chorob siatkowki, bo wiem czym grozi odklejenie