Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nieobeznana w temacie

Jak pozbyć się moli z domu?

Polecane posty

tak mnie wkurzają, że masakra 😡 mama trzymała suszone grzyby i chyba im się tam spodobało :( i mimo, że wszystko wyrzuone i wogóle to nadal latają po mieszkaniu 😡 istnieje jakiś domowy sposób, że by się iść pozbyć? albo jaki sprawdzony preparat kupić żeby się ich pozbyć?

Gość stoisko z bananami
mole nie znoszą przyjemnych zapachów tam gdzie zerują

naftalina jest w takich specjalnych kulkach w woreczku wrzucasz do szafy imole spierdalaja az skrzydła im furkocza ;)

Gość lubiem keczup
polej keczupem

Gość wietrzno i chłodno
Kiedyś w prezencie dostałam dwa stare tapczany od mojej teściowej. Musiałam je przyjąć bo bylismy na dorobku. Za kilka dni gromady moli fruwały mi po mieszkaniu. Kupiłam takie zapachy co się wsadza do gniazdek z prądem. Nawe w łazience. Wszystkie gniazdka były z tym zapachem i odkręciłam na full. Mole zdechły w dwa tygodnie. Od tego zapachu to i ja się podtrułam. Mole były podtrute i ja latałam ze szmatą i z łatwością je zabijałam pod sufitem, bo tam uciekały.

Gość nalepki z raida kup
A jakie to są mole? Te co lubią wełnę, czy te spożywcze? W kuchni latają? To szybko zasuwaj po lep z raida na mole. Nie z zadnego globola, czy inne, bo raid najlepiej je wyłapuje. I poczytaj o tych molach co to za zaraza. Ciężko się ich pozbyć i włażą w każde żarcie.

Gość nalepki z raida kup
suszone grzyby lubią, a orzechy gdzieś nie leżą?

Gość boy boy boy....
Jak spożywcze, to gorzej. Na "gotowanie dom ogród' jest bardzo potężny temat o nich. Wywal z szafek wszystko jadalne, bo jajeczka masz już wszędzie. Larwy będą Ci łazić między sufitem, a ścianą. Wszystko dokładne umyj. (w serwetkach też siedzą i w ręcznikach papierowych). Pewnie przyniosłaś je ze sklepu . Z mąką.Kupuj małe ilości "produktów sypkich" i trzymaj szczelnie zamknięte. Ponaklejaj po wewnętrznej stronie szafek takie specjalne nalepki do moli spożywczych (lepy - nie pamiętam firmy, one są wielkości widokówki i są drogie, coś ok. 20 zł za sztukę, ale skuteczne). Larwy z sufitu zabijaj, mole też (one latają wolniej od ubraniowych). Ja nawet szafki zdejmowałam i za szafkami ścianę umyłam. Ciężko je wytępić, ale mi się udało.

Gość Gospodyni z pestek dyni
Trzeba PORZĄDNIE , WSZĘDZIE posprzątać. Profilaktycznie kupić coś na mole ...i po krzyku 🖐️

dzięki za rady :) To nie jest tak, że mam syf i nie sprzątam :P ale ona w takich miejscach składają te jajka czy coś, że masakra 😠 ostatnio znalazłam dosyć już spore larwy w środku obrazka, który mam na scianie w kuchni :o nie iwem jak one wlzły między papier a szkło :o masakra :o :o :o jeszcze raz dziękuję za rady :) i podrzucony temat, zaraz będę go czytać :)

Gość rrrtr
Ja mam pełno moli w domu i jeszcze do tego od wielu lat razem z molami mieszkają sobie w najlepsze rybiki cukrowe.

Gość ostatni moheranin
czosnek mole nie lubia ostrego zapachu

Gość gość
Lepy na mole I wywal cale zarcie. Jak mi sie zalegly w orzechach to mialam lipe przez 6 miesiecy. Szafki umylam octem,wsadzilam pojemniczki z gozdzikami I vaniliowym ekstraktem I zniknely. Jedzenie (nowe) wsadzilam do szczelnych pojemniczkow. Walka wyczerpujaca ale dalam rade. Teraz w nowym domu walcze z molami ubraniowymi I juz mi rece opadaja. W domu mam sterylnie czysto , sprzatam codZiennie. Nie kumam. Musialy juz tu byc

Gość gość
odkurzaczem

Gość gość
Ja miałam bardzo duży probem w kamienicy z robakami, o pomoc zwróciłam się do firmy deratteam i szybko pozbyli się problemu. Reakcja ich była natychmiastowa i bardzo skuteczna, cena też przyzwoita

Gość gość
Miałam, wytępiłam, nigdy już nie wróciły. Po pierwsze przejrzeć zapasy szukać larw lub pajęczynki w środku i to co zainfekowane wyrzucić. Resztę na 3 dni do zamrażalki. Maki, zioła, suszone owoce, przyprawy trzymać w słoikach zabezpieczonych folią i mocno zamknięte. Szafki umyć wodą z octem spirytusowym. Przejrzeć od tyłu obrazy (u mnie siedziały w obrazie, u znajomych w boazerii). Lepy na mole spożywcze przykleić w szafkach z suchym jedzeniem. Rozsypać liście laurowe. 2-3 tygodnie i po molach. Pod warunkiem ze nie kupujemy nic co na wagę, tylko zawsze hermetycznie zamknięte.