Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sommaje

koniec umowy poczatek ciazy....sprzeczne informacje!!!

Polecane posty

Gość sommaje

witam , moze jest ktos kto ma pojecie o tym...jak to jest zaluzmy koniec umowy o prace a kobieta w 1miesiacu ciazy! czy bedzie nalezec jej sie zasilek maciezynski po ustaiu zarudnienia/? jak pojde na l4 to do porod zus mi placi to woem, ale potem te 20 tyg,mi sie nalezy maciezymski/?podobno okes ochronny jest od 3miesiaca, a inni mowi ze niewazne ktory miesiac... jak to jest/?bo chyba nie zostane na lodzie jak urodze dzizie..

zalezy jaka to byla praca, na czas okreslony? zlecenie? z tego co ja wiem, to jezeli pracodawca zwolni kobiete i okaze sie ze jest ona w ciazy to musi przywrocic ja do pracy, nawet kiedy okaze sie ze w dniu wypowiedzenia nie wiedziala o ciazy

Gość sommaje
na czas okreslony... ale nawet jak zwolni to ona sie automatycznie przedluza do porodu chodzi mi czy maciezynski dostane/???

wydaje mi sie ze macierzynski na 100% dostaniesz jezeli pracodawcaprzedluzy po porodzie umowe to nawet urlop wychowawczy bedzie Ci sie nalezal

Gość lysa pala
tu o gownach itp.. sie gada.. a nie o normalnych sprawach , zadzwon do zus.

Gość sommaje
jak przedluzy to fajnie. ........... chociaz co mi po wychowawczym/?? jak bezplatny jest. najbardziej ten maciezynski martw mnie, bo boje sie ze nie przedluzy ze mna.......i zostane gola i wesola.

Gość Maciazwacia
Jeśli umowę pracodawca przedłuzy do dnia porodu, to nalęzy się zasiłek macierzyński, który jest płacony przez ZUS - 20tyg plus 2 tyg od tego roku,ale o nie trzeba dodatkowo pisac.

Gość sommaje
ona sie przedluza sama, on nic nie musi pzedluzac...... czyli ci iac byle gdzie do pracy nawet na 2 miesiace wszystko bedzie sie nalezec /?

Gość olabogaaaa
jesli koniec umowy zawartej na czas okreslony wypada przed koncem 12 tygodnia to pracodawca nie musi takiej umowy przedłużac!!!!! jesli wypada po 12 tygodniu to musi i tyle.Potem masz placone z zusu. ale skoro jestes w 1 miesiacu to m pracodawca prawo nieprzedłuzyc ci umowy i zostajesz na lodzie. tyle w temacie. kodeks pracy sie klania a nie kafeteryjne ciotki idiotki!!!

Gość olaboga ma racje
jedynei co to po zakonczeniu umowy mozesz pobierac l4 z zusu i tylko z zusu jako zasilek, macierzynskiego nei dostaniesz wtedy juz

olaboga ma 100% racji, pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć umowy o pracę jeśli ona wygasa przed 12 tc i wszystko tu jest zgodne z prawem

Gość ojoojjjjjjj
potwierdzam bo sama jestem w takiej sytuacji i przedłuży ci jeśli w dniu w którym kończy ci się umowa masz skończony 12 tydzień ciąży ... a tak to zostajesz z niczym - ani macierzyńskiego ani nic

Gość sommaje
a matko boska........ to jak tu dzieci rodzic w tym kraju? tylko do dnia porodu zus placi po skonczonej umowie////?a potem moge na koroniowke przejsc//??

Gość nasze szczescie
jak wyjdzie rok pracy to tak.

Gość dkjshdjshjsf
Jeżeli umowa o pracę kończy się przed 3 miesiącem ciąży to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. Umowa kończąca się po 3 miesiącu ciąży jest automatycznie przedłużona do dnia porodu. Po porodzie przysługuje wtedy zasiłek macierzyński, który wynosi teraz 20 tygodni + na wniosek dodatkowe 2 tygodnie. A na L4 się idzie w trakcie zatrudnienia, a nie po jego ustaniu :-/ Widać, że autorka mało się zna na przepisach, a w Kodeksie Pracy jest wyryte czarno na białym co i jak.

Gość fgggstre
nie prawfda! ja malama umowe na czas okreslony i juz w 7 tyg ciazy powiedzial ze jestem w ciazy i pracodowaca nie mogl mnie zwolnic, predzej zadzwonolam do inspekcji pracy i tam mi tak pwoiedziano wiec w 7 tyfg dalam zasiwadczenie o ciazy

Gość a jaka roznica jest w rozlace
fsgrr nie wprowadzaj w blad jak nie wiesz skoro umowa sie konczy przed 12tc pracodawca nie musi jej przedluzac chyba ze w 7tc dal ci wypowiedzenie to inna sprawa... tez mialam taka sytuacje to wioem zwlaszcza ze nie ibylo sie bez adwokata

Gość dupa bobra22
jeśli umowa sie kończy przed 12 tc pracodawca nie musi ci jej przedłużać ale od momentu dostarczenia zaświadczenia o ciąży pracodawca nie może cie zwolnic. hmmm co do macierzyńskiego to powinnaś dostać bez problemu

Gość sommaje
wlasnie kazdy co innego gada a ja dalej w kropce.. musze do zusu zadzwonic .bo ty dobry mix juz mi zrobiliscie:)

Gość to samo dotyczy sie umowy
a google albo kodeks pracy to cie parzy?? w zusie nic ci nie powiedza bo oni nie od tego :P

Gość ksjdksf
Jak się nie umie poprawnie interpretować przepisów to się zakłada durne tematy. A i szkoda słów, bo wiele osób nie ma pojęcia co pisze na temat przepisów :D Pierdzielicie głupoty zamiast wejść na Kodeks Pracy i porządnie doczytać odnośnie tego o co pyta ta kretynka autorka. Skoro każdy ci durna babo pisze inaczej to chyba powinnaś wpaść na pomysł żeby od kogoś rzetelnego się dowiedzieć jak naprawdę jest albo poprostu zacząć umieć czytać przepisy. Żal.

Gość to samo dotyczy sie umowy
ja nie wiem czego jesczze chce autorka, 8 osob napisalo jej top samo jakas jedna cos tam popieprzyla a ta podsumowuje ze kazdy gada inaczej :/

Gość kodesk pracy
jestem w 2 miesiacu a ciazy , a umowa za 2 miesiace koniec bede 2 ..... i juz wiem ze nie przedluzy mi jej.wiem ze zostanie mi przedluzona do dnia porodu i juz mam dola takiego , ze odechcialo mi sie maciezynstwa.

spulla szef ma racje :) nie pzredluzy ci umowy bo nie musi, pojdziesz na l4 z zusu, ale za urlop juz nie dostaniesz i z tego co wiem to macierzynskiego tez nie, ale z zasilkiem to na 100% nie wiem, czytalam tylko w necie o tym :) na pewno tych 7 mcy nie bedziesz maial uznanych za staz pracy :/ no i macierzynskiego tez nawet jelsi dostaniesz, szefowi twojemu sie nie dziwie bo po co ma ci robic prezent i pzredluzac umow e i jeszcze za ciebie placic ...

Gość spulla
ale co placic zuz płac a nie on !pracodawcy powinni sie cieszyc a nie utrudniac.

Gość glupia pito
zus placi ci zasilek a pracodawca musi ci placici ekwiwalent za urlop np, nie mowiac o tym ze to nie ejsgo ineteres twoj staz pracy, twoje okresy skladkowe itd.. nie mowiac o ewentualnych odprawach, soscjalu, ubepziecezniach, dodatkach, bonach itd jako pracownicy na l4 musialoby ci sie to nelezec a tak to dostaneisz gole l4 z zusu :) jestes strasznie ograniczona jak tego neiw iesz

Gość mnmnmvnmvbn
Jeśli w dniu zakończenia umowy mam skończone 12 tygodni ciąży wtedy pracodawca MUSI przedłużyć umowę, łaski nie robi. Ale jeśli w dniu zakończenia umowy nie masz skończonych tych 12 tygodni ciąży wtedy nic nie musi. Może przedłużyć, ale nie musi. Jeśli przedłuży to po porodzie przez 4 miesiące będziesz miała zasiłek macierzyński (100% wypłaty). Jeśli nie przedłuży zostajesz bez niczego. Sama 10 miesięcy temu też miałam taką sytuację. Ja akurat miałam skończone te 12 tygodni więc musiał przedłużyć.

Ja też 3 dni temu dowiedziałam się że nie dostanę nowej umowy chociaż wcześniej była mowa ze dostanę. Po 2,5 roku wyrzuca się mnie na bruk. Na moje szczęście jestem w 4 m-cu ciąży, szefowa się zdziwiła że mnie tak łatwo się nie pozbędzie, choć początkowo (też nie zna kodeksu pracy) uważała że może mnie zwolnić, że wygasa umowa i ona nie musi przedłużać. niestety musi przedłużyć do dnia porodu. Naprawdę warto czytać kodeks, przepisy bo nieznajomość prawa szkodzi. W ogóle nasze prawo nie chroni kobiet, tyle się mówi o niskim przyroście naturalnym, niby zachęca do rodzenia ale prawo nie zmienia się, bo co z kobietami przed 12 tyg. ciąży, na dodatek teraz nie ma obowiązku podpisywania umów na czas nieokreślony a pracodawcy z tego korzystają! Ja powiedziałam że nie daruję szefowej że nie dała mi normalnej umowy, nie pójdę jej na ręke i na zwolnienie czego właśnie oczekuje bo po 33 dniach przejąłby mnie ZUS a ona pozbyła balastu. wrócę do pracy i właśnie nie wiem jak mogę robic by koszty ona ponosiła, czy mogę iść na zwolnienie np 2 tyg., potem wrócić na kilka dni do pracy i znowu na zwolnienie? może ktoś zna inne sposoby dokuczenie pracodawcy?

Nie wierzę że nie znacie żadnych sposobów? no to inne pytanie, po urodzeniu dziecka przysługuje mi zasiłek macierzyński, czy po upływie tych 5 m-cy mogę się zarejestrować w urzędzie pracy i pobierać zasiłek dla bezrobotnych? Ostatnią umowę miałam na 2 lata+przedłużenie do dnia porodu 6 m-cy

Gość do monika 5
tak,po zasiłku macierzyńskim rejestrujesz sie w UP.moją koleżankę szefowa tez wkurzyła i tez chodziła na mies na L4.później wracałam na3-5 dni do pracy i znowu na L4.